16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDin toamnă, în Dolj vor funcţiona clase de învăţământ profesional dual: Elevii se pot specializa la locul de muncă

Din toamnă, în Dolj vor funcţiona clase de învăţământ profesional dual: Elevii se pot specializa la locul de muncă

Absolvenţii de clasa a VIII-a au şansa să înveţe o meserie la învăţământul dual
Absolvenţii de clasa a VIII-a au şansa să înveţe o meserie la învăţământul dual

Unităţile de învăţământ liceale din judeţul Dolj intră în lupta pentru câştigarea viitorilor elevi. Ca şi noutate, în Dolj, patru unităţi de învăţământ oferă şansa absolvenţilor de clasa a VIII-a să înveţe o meserie la învățământul dual, în cadrul căruia calificările sunt propuse de agenții economici. Pe lângă oportunitatea de a desfăşura practică la operatorii economici, elevii învăţământului dual vor primi bursă atât de la stat, cât şi de la agenţii economici. 

Dacă în anul şcolar trecut, în judeţul Dolj 161 de clase cu absolvenţi de a VIII-a au participat la repartizarea computerizată la licee, în acest an numărul elevilor a scăzut considerabil, la repartizarea computerizată vor participa 150 de clase. Pentru anul şcolar 2017-2018, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj a alocat 80 de clase pentru învăţământul teoretic, 57 de clase pentru învăţământul tehnologic, 41 de clase pentru învăţământul profesional. Ca şi noutate, din această toamnă vor funcţiona şi primele clase pentru învăţământul dual cu 152 de locuri. „În Dolj funcţionează 48 de unităţi cu învăţământ liceal şi profesional. Avem aproximativ 5.300 de elevi înscrişi în clasa a VIII-a. Învăţământul dual se va desfăşura în patru unităţi de învăţământ: Colegiul «Ștefan Odobleja», Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Liceul «Matei Basarab» și Liceul Tehnologic Auto“, a precizat Monica Sună, inspector şcolar general la ISJ Dolj.

24 de elevi vor învăţa meseria de operator la maşini cu comandă numerică

La Colegiul „Ştefan Odobleja“ vor fi 44 de locuri pentru cei care doresc să urmeze domeniul mecanică – mecanic echipamente hidraulice şi pneumatice; construcţii, instalaţii şi lucrări publice: zidar pietrar, tencuitor; dulgher-tâmplar parchetar; fierar betonist – montator prefabricate. La Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, pentru învăţământul dual au fost repartizate 28 de locuri pentru cei care doresc să înveţe meserii precum: bucătar şi ospătar (chelner) vânzător în unităţi de alimentaţie. La Liceul „Matei Basarab“ au fost repartizate 28 de locuri: instalator instalaţii tehnico-sanitare şi gaze; instalator instalaţii de încălzire centrală. La Liceul Tehnologic Auto au fost repartizate 24 de locuri pentru operator la maşini cu comandă numerică; 15 locuri pentru cei care doresc să devină sudori şi 15 locuri pentru lăcătuş construcţii metalice şi utilaj tehnologic. Învăţământul dual este organizat la iniţiativa operatorilor economici interesaţi, în calitate de potenţiali angajatori şi parteneri de practică. Aceştia asigură oportunităţi sporite de educaţie şi formare profesională pe baza unui contract de parteneriat şi a unor contracte individuale de pregătire practică. Operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice şi alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor. Învăţământul dual se finalizează cu examen de certificare a calificării profesionale. Pentru absolvenţii de gimnaziu din seria curentă şi din seriile anterioare, care au depăşit cu mai mult de trei ani vârsta clasei, se pot organiza clase separate de învăţământ dual. „În cazul în care numărul de candidaţi depăşeşte numărul de locuri disponibile, se organizează probe de admitere. Acestea pot viza cunoştinţe din programele şcolare din învăţământul gimnazial şi/sau motivaţia elevilor, testarea unor abilităţi/aptitudini şi alte condiţii de admitere stabilite prin procedurile de admitere adoptate de unitatea de învăţământ în colaborare cu operatorii economici parteneri.
Selecția elevilor începe odată cu cea pentru învățământul profesional tradițional. Înscrierea elevilor se face în perioada 12 – 16 iunie, la secretariatele unităților școlare care au învățământ dual, iar prima etapă de admitere este în perioada 26 – 30 iunie. În funcție de modalitatea aleasă de unitatea școlară, se stabilește și cum se calculează media de admitere. La unitățile la care nu se susțin probe suplimentare, media de admitere va reprezenta media ponderată între rezultatul evaluării naționale, care va reprezenta 80%, și mediile din gimnaziu, care vor reprezenta 20%. În cazul în care se organizează evaluarea elevilor, media de admitere este formată din media de la evaluarea națională și mediile din liceu, care reprezintă 70%, și notele probelor suplimentare, care vor reprezenta 30%. Învăţământul dual se finalizează cu examen de certificare a calificării profesionale.

Caravana bursei ofertei şcolare se va desfăşura pe 19 mai

Pe 18 mai, la Centrul Multifuncţional va vea loc Târgul ofertelor educaţionale între orele 9.00 – 18.00. Caravana bursei ofertei şcolare se va desfăşura pe 19 mai în următoarele locuri: Liceul Tehnologic „Dimitrie Filişanu“ – Filiaşi; Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“ – Dăbuleni; Liceul Tehnologic „Horia Vintilă“ – Segarcea; Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ – Băileşti; Liceul Teoretic Independenţa Calafat şi Liceul Teoretic Bechet.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS