11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrefieră de la Curtea de Apel, incompatibilă la Curtea Supremă

Grefieră de la Curtea de Apel, incompatibilă la Curtea Supremă

Inspectorii Agenției de Integritate au stabilit că o grefieră de la Curtea de Apel Craiova s-a aflat în stare de incompatibilitate, fiind și preşedinta unei asociaţii de locatari (Foto: Arhiva GdS)
Inspectorii Agenției de Integritate au stabilit că o grefieră de la Curtea de Apel Craiova s-a aflat în stare de incompatibilitate, fiind și preşedinta unei asociaţii de locatari (Foto: Arhiva GdS)

O grefieră din cadrul Curţii de Apel Craiova, declarată incompatibilă pentru că a ocupat atât funcţia de grefier, cât şi pe cea de preşedintă a unei asociaţii de locatari, a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI).

În februarie 2014, inspectorii de integritate susțineau că Ana Golaşu, grefieră în cadrul Curții de Apel Craiova, s-a aflat în stare de incompatibilitate, „întrucât, începând cu 30 martie 2013, a deţinut, simultan, şi funcția de președinte al Asociației de Locatari Bloc ANL R 2008, cu sediul în Craiova“. Reprezentanții ANI au explicat atunci că, în acest fel, grefiera din Craiova a încălcat dispozițiile Legii nr. 567/2004, care prevede că funcţia de grefier este incompatibilă cu orice alte funcţii publice sau private, cu excepţia funcţiilor didactice.
De asemenea, potrivit legii, persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării ori destituirii din funcția publică respectivă. O persoană care încalcă dispoziţiile legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile funcţiei respective, în acest caz cea de grefier.
La acea dată, Curtea de Apel Craiova a explicat că grefiera Ana Golaşu poate contesta în instanţă raportul de evaluare întocmit de inspectorii de integritate. „Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a conflictului de interese sau a incompatibilităţii în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ. Odată ce raportul de evaluare va deveni definitiv, Curtea de Apel Craiova va lua toate măsurile legale care se impun, în raport de hotărârea definitivă a instanţei de contencios administrativ şi de dispoziţiile legale aplicabile în materie“, au precizat magistraţii Curţii de Apel Craiova.

Hotărâre definitivă la Curtea Supremă

Raportul de evaluare a fost contestat la Curtea de Apel Craiova, instanță care, în septembrie 2014, a admis acțiunea grefierei și a anulat documentul întocmit de ANI.
Inspectorii de integritate au formulat recurs împotriva sentinței date de judecătorii craioveni, iar dosarul a fost înregistrat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, instanță care s-a pronunțat marți, pe 9 mai. Judecătorii de la Curtea Supremă au admis acțiunea formulată de ANI și au respins acțiunea femeii ca nefondată. „Admite recursul declarat de Agenţia Naţională de Integritate împotriva Sentinţei nr. 316 din 17 septembrie 2014 a Curţii de Apel Craiova – Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal. Casează sentinţa recurată şi rejudecând cauza respinge acţiunea ca nefondată“, se arată în hotărârea Curții Supreme, care este definitivă.
După hotărârea Înaltei Curți, reprezentanții Curții de Apel Craiova au precizat pentru GdS că vor comunica în perioada următoare ce măsuri legale vor fi luate față de grefiera Ana Golașu.
Potrivit Legii privind statutul personalului auxiliar al instanţelor judecătoreşti (Legea nr. 567/2004), încălcarea de către grefieri a incompatibilităţilor prevăzute de lege constituie abatere disciplinară. Sancțiunile disciplinare pot fi avertismentul, reducerea salariului cu 5 – 15% pe o durată de 1 – 3 luni, retrogradarea în gradul profesional, revocarea din funcţie sau chiar excluderea din profesie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS