17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDSP Gorj face control în cimitirul din Scoarţa

DSP Gorj face control în cimitirul din Scoarţa

Cimitirul din Scoarţa, verificat de către DSP
Cimitirul din Scoarţa, verificat de către DSP

Morţii din comuna gorjeană Scoarţa nu mai sunt îngropaţi în pământ, ci în cavouri supraterane. Din acest motiv, localnicii au început să se plângă de mirosul emanat de cadavrele depuse în căsuţele ridicate în cimitir. Unii dintre locuitorii din zonă se întrec între ei care are cel mai mare şi mai dotat cavou. Au apărut, astfel, căsuţe placate cu marmură, geamuri termopan şi uşi din metal. În general, familiile de romi au apelat la astfel de construcţii în care îşi depun rudele decedate. Vara, mirosul este aproape insuportabil, mai ales la cimitirul din satul Pişteşti. Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, a declarat că potrivit legii există obligativitatea îngropării mortului la o adâncime de doi metri. „Conform legii sanitare, groapa se face la o adâncime de cel puţin doi metri şi orice construcţie pe verticală trebuie să aibă autorizaţie de construcţie. Primarul este cel care eliberează autorizaţia de construcţie şi este cel care ştie şi sesizează ce se întâmplă în zonă. Bineînţeles că este vorba şi de medicul din zonă, şi de preotul parohiei. Orice decedat trebuie îngropat la o adâncime de doi metri şi acum este discutabil dacă este voie să facem sau nu acel tip de construcţie“, a declarat Elena Pițian.

Ar putea aplica amenzi

Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Gorj, a explicat că nu este exclus să fie aplicate și amenzi, dacă vor fi găsite nereguli. „În primul rând, din cauza neîngropării la adâncimea prevăzută de lege există pericolul contaminării surselor de apă. În momentul în care există surse de apă sau precipitaţii abundente, solul este spălat, iar sursele pot fi contaminate. Direcţia de Sănătate Publică Gorj va derula un control acolo şi în funcţie de rezultatele verificărilor, iar dacă se vor constata încălcări ale normelor vor fi aplicate sancţiuni“, a mai spus Elena Pițian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Nici primarului nu vrea cavouri

Edilul din Scoarţa, Ion Stamatoiu, a dispus deja sistarea lucrărilor la un cavou. Primarul recunoaşte faptul că morţii sunt înmormântaţi la suprafaţă şi nu în gropi. „După cum se vede, morţii nu prea sunt îngropaţi în pământ, ci mai mult la suprafaţă. Cetăţenii din zonă au făcut o sesizare. Sunt nemulţumiţi de modul cum s-au realizat aceste construcţii la suprafaţă. Nu este normal să fie aşa. Un mormânt trebuie să fie decent, la nivelul solului, în pământ, coșciugul nu trebuie depus la suprafaţă, într-o construcţie“, a declarat Ion Stamatoiu, din comuna Scoarţa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS