„Greșeli de calcul“ ale profesorilor afectează grav elevii și părinții

Autori


 

Etapa județeană a Concursului Național de Biologie „George Emil Palade“, derulată pe 6 mai la Liceul „Charles Laugier“ din Craiova, s-a finalizat cu rezultate care au dus la răsturnarea clasamentului de la o zi la alta. Tatăl unei eleve reclamă că după contestații, soluționate la începutul acestei săptămâni, eleva clasată pe primul loc și calificată inițial pentru etapa națională a fost înlocuită de un elev de pe locul 8. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj spun că schimbarea s-a produs din cauza unei greșeli de calculare a punctajului, făcută de prima comisie. Părintele elevei descalificate spune că „este o întâmplare care mă îndeamnă la speculații“ și că „pentru un timp îmi voi retrage fiica din astfel de competiții“. În plus, a început să facă demersuri pentru a afla cine a greșit și care pot fi efectele legale. 

Etapa județeană a Olimpiadei de Matematică din luna martie, în care clasamentul s-a schimbat după contestații, nu rămâne singura competiție cu astfel de parcurs. Etapa județeană a Concursului Național de Biologie „George Emil Palade“, destinat elevilor din primii doi ani de gimnaziu, la clasa a VI-a a avut un rezultat surpriză după contestații, care a pus pe jar părinții unei eleve, pentru că din calificată a ajuns să fie descalificată de un contracandidat aflat inițial pe locul 8. Tatăl elevei reclamă modalitatea de corectare a lucrărilor. „Pe 6 mai, la Liceul «Charles Laugier» din Craiova a avut loc proba scrisă a etapei naționale, după ce copiii au trecut de preselecții locale. Subiectele au fost unice, concursul derulându-se sub girul Ministerului Educației Naționale. Au fost teste-grilă și după prima corectare a lucrărilor rezultatele arătau că pe primul loc este Sara Maria Cătălina Mitrancă, de la Colegiul Național «Frații Buzești» din Craiova, care obținuse 92 de puncte dintr-un total de 100. După contestații, depuse pe 8 mai, primul loc a fost preluat de un alt elev al Colegiului Național «Frații Buzești», care se situase inițial pe locul 8, cu 77 de puncte. Reevaluarea lucrării i-a adus însă 16 puncte, obținând un rezultat final de 93 de puncte și calificarea la etapa națională“, susține Sorin Mitrancă, tatăl elevei calificate inițial. Elevul calificat după rezultatele finale este Alexandru Andrei Manda.

Părintele cere sprijinul Ministerului Educației

În urma descalificării fiicei sale, Sorin Mitrancă a început să facă demersuri pentru a afla cum s-a ajuns la schimbarea rezultatului. „Am fost în audiență la inspectorul școlar general și mi s-a spus că va face o cercetare în acest caz. Am solicitat și eu, în scris, Inspectoratului Școlar Județean Dolj să îmi spună cine a corectat, de ce s-a modificat punctajul și poate să urmăm calea legală pentru a stabili dacă s-a făcut un fals sau a fost neglijență în serviciu“, a declarat acesta.

De altfel, tatăl elevei spune că a formulat și o sesizare pe care o va depune la Ministerul Educației Naționale, în care cere să se analizeze modul de derulare a concursului. „Vă rog să analizați dacă acest mod de desfășurare a unui concurs este corect sau nu. Consider că probabilitatea de a greși prima comisie care a corectat lucrarea este foarte mică, având în vedere modalitatea de corectare. Lucrarea a fost de tip grilă, iar corectarea acesteia s-a realizat de doi profesori evaluatori, prin confruntarea cu baremul, în prezența elevului și a unui alt elev martor. Totodată, vă rog să verificați numărul de contestații depuse și numărul de contestații admise. Eu nu am această posibilitate deoarece pe site-ul concursului, profesoribiologie.blogspot.ro, sunt disponibile, la acest moment, doar rezultatele finale“, se arată în adresa formulată pentru Ministerul Educației, pe care a lăsat-o într-un exemplar și la redacția GdS.

În respectiva adresă, părintele elevei, Sorin Mitrancă, subliniază și următorul aspect: „Încerc să nu merg mai departe și să speculez că există o relație între politică și rezultatele elevilor la concursurile școlare. Vă rog să vă uitați la numele elevului care a trecut pe locul I după contestații, nu, nu este o coincidență de nume… este o pură întâmplare care te îndeamnă la speculații“. Sorin Mitrancă a mai precizat că în urma acestei experiențe nu va mai fi de acord ca fiica sa „să mai participe, cel puțin pentru o perioadă, la concursurile școlare“.

Inspectorul de specialitate: „A fost o greșeală de calcul“

Etapa județeană a Concursului Național de Biologie „George Emil Palade“ din județul Dolj a căzut în sarcina inspectorului de specialitate Atia Fodor, care a precizat, pentru GdS, că schimbarea clasamentului concursului în urma contestațiilor s-a impus din cauza unei greșeli de calcul făcute de prima comisie de evaluare. „Înainte de concurs am stabilit, potrivit metodologiei-cadru pentru concursurile școlare, că pe data de 8 mai se pot depune contestații. Am avut o singură contestație, depusă de mama unui elev de clasa a VI-a. Recorectarea a fost făcută de o altă comisie, care a constatat că s-a adunat greșit punctajul. Profesoarele care au greșit au dat declarație și au consemnat greșelile. Efectul va fi că nu vor mai participa în perioada următoare la evaluări în cadrul concursurilor școlare. Nu avem alte forme de sancționare“, a spus inspectorul școlar din Dolj. Referitor la dispariția rezultatelor inițiale de pe site-ul pe care au fost publicate, inspectorul de biologie Atia Fodor a spus că: „Rezultatele concursului sunt puse pe blogul profesorilor de biologie, care nu permite foarte multă informație, iar metodologia nu impune păstrarea rezultatelor inițiale, și acestea nu mai sunt nici la avizierul unității școlare gazdă“.


În ceea ce privește informarea forurilor superioare privind schimbarea clasamentului concursului în Dolj, inspectorul școlar a precizat că aceste date s-au transmis către Inspectoratul Școlar Prahova, care se ocupă de etapa națională, nu către Ministerul Educației. „De etapa națională se ocupă Inspectoratul Județean Prahova, pentru că acest concurs a fost inițial concurs local în Ploiești și apoi interjudețean, după care a devenit național. Nu am transmis la Ministerul Educației Naționale pentru că nu este finanțat de minister, doar se află în calendarul ministerului“, a precizat inspectorul școlar Atia Fodor.

Contactat de Gazeta de Sud, inspectorul de la Prahova, Silvia Olteanu, a precizat că: „Răspunzătoare de rezultatele finale ale etapei județene este comisia din fiecare județ, iar de la Dolj confirm că ni s-a transmis că în cazul unei lucrări s-a produs o greșeală de calcul. S-a încheiat un proces-verbal în care comisia care a corectat inițial, formată din două cadre didactice, a recunoscut greșeala. Alte date nu avem“.

Numele cadrelor didactice care ar fi greșit nu au fost însă dezvăluite de inspectorii școlari din Dolj. „Comisiile există cu nume și prenume în documentele oficiale de la inspectoratul școlar. Nu le putem face publice pentru că respectivele cadre didactice pot fi hărțuite“, a precizat inspectorul școlar din Dolj, Atia Fodor.

„Am considerat că punctajul obținut a fost mult prea mic“

Contestația elevului calificat după recorectare a fost formulată de mama sa, Adina Turcu, care a precizat pentru GdS că a crezut de cuviință să ceară recorectarea lucrării pentru că a considerat că punctajul obținut a fost prea mic. „Am făcut contestație pentru că eu am învățat împreună cu copilul pagină cu pagină și am considerat că punctajul obținut a fost mult prea mic. După contestație, comisia a recorectat toate lucrările“, a spus mama elevului. Recorectarea tuturor lucrărilor este infirmată însă de inspectorul de biologie Atia Fodor. „Am avut o singură contestație, la care am dat curs, nu aveam de ce să corectăm celelalte lucrări pentru că nu am avut solicitări. Tot ce pot să vă spun despre acest concurs este că s-a respectat regulamentul și metodologia-cadru privind organizarea concursurilor și olimpiadelor școlare“, a subliniat inspectorul școlar.

Cât privește speculațiile legăturii politice la care face referire tatăl elevei descalificate, mama copilului calificat după contestații are următoarea replică: „Îmi pare rău că s-a ajuns aici și că se face legătură cu politica. Mama fetei s-a dus peste profesoara de biologie de la școală pentru a se interesa dacă copilul meu putea obține un astfel de punctaj. Copilul nu are nici o vină că poartă un nume, eu l-am dus la acest concurs pentru a-i da o direcție, deoarece dorește să devină medic. Vom face un consiliu în familie și vom vedea dacă va mai participa la olimpiada națională în aceste condiții“.

Etapa națională a concursului va avea loc pe 10 iunie, iar elevii vor susține probele în format electronic.Comenteaza acum

Alte stiri

19 iunie 2018

Dolj: 68,82 % au promovat Evaluarea Naţională

În Dolj procentul de promovare  la Evaluarea Națională este de 68,82/, iar 23 de elevi au obținut media 10. Elevii de 10 sunt din 11 unități școlare. Două şcoli din Dolj au procent de promovare de 100%, respectiv școala gimnazială

Sumarul ediției de joi, 11 mai 2017

Actualitate

» Elevi de la „Frații Buzești“, la Campionatul Mondial de Robotică
» Jean-Claude Juncker: România și cu mine avem aproape o poveste de dragoste
» Noutati la Agrotex si Doljconstruct
» Donald Trump a aprobat un sprijin financiar de 560 de milioane de dolari pentru Ucraina
» Trei suspecţi, inculpaţi pentru terorism în legătură cu atentatul de la metroul din Sankt Petersburg
» Epidemia de rujeolă face încă o victimă. Bilanţul morţilor a ajuns la 25
» Profitul Romgaz a crescut cu 16% în primul trimestru, chiar în condiţiile importurilor masive de gaz rusesc
» Jean-Claude Juncker, primit de premierul Grindeanu în scandările protestatarilor din Piaţa Victoriei
» Comisia Europeană a scăzut şi mai mult prognoza de creştere economică a României, sub previziunea pe care Guvernul şi-a facut bugetul.
» Ministrul Sănătăţii: Luăm în discuţie ideea că şcolile şi grădiniţele să afişeze procentul de elevi vaccinaţi din şcoală
» Parlamentarii au votat pentru revocarea președintelui ASF și numirea unui nou șef la ANCOM
» Ambasada României la Londra: Trupul Andreei Cristea, victimă a atentatului din 22 martie, va fi repatriat astăzi
» Comisia de anchetă parlamentară a alegerilor din 2009 a fost înfiinţată. Mihai Fifor a fost ales preşedinte

Publireportaj

» Un nou sediu pentru PHARMA PLUS
» Lucian Bernd Săuleanu, candidat independent la Primăria Craiovei, își dorește un oraș orientat spre dezvoltare, investiții și locuri de muncă

Local

» Administratori de firme, condamnați pentru fraudarea fondurilor europene

Dolj

» Târgurile Agrotex și Doljconstruct au debutat cu noutăți tehnologice
» Trotuarele pierdute ale Craiovei
» Grefieră de la Curtea de Apel, incompatibilă la Curtea Supremă
» Careul de promisiuni de pe stadionul din Craiova
» Căpușele au revenit, dezinsecția întârzie
» Telenovela stadionului continua
» Craiova: Lucian Săuleanu, candidat la funcția de primar, a prezentat câteva soluții pentru rezolvarea problemelor din municipiu
» UPDATE – Craiova: Pieton accidentat la intersecţia străzilor Vasile Alecsandri şi Buciumului. Șoferul vinovat a fugit de la fața locului
» Administraţia Bazinală de Apă Jiu dă startul deratizării pe digurile aflate în administrare
» Finala concursului „Cea mai bună idee de afaceri“, la Universitatea din Craiova

Gorj

» Drum judeţean, surpat la Prigoria
» DSP Gorj face control în cimitirul din Scoarţa
» Începe marea dezinsecţie la Târgu Jiu
» Gorj: Expertiza tehnică la podul de la Turcineşti este gata
» Gorj: Sesizările au rămas nesoluţionate, din cauza grevei de la Garda de Mediu
» Gorj: Casa Memorială „Constantin Brâncuşi” va beneficia de sistem antiefracţie
» Gorj: Incendiu la cabina unui tir

Olt

» Olt: Peste 1.000 de călușari vor dansa în același timp pentru a intra Cartea Recordurilor

Vâlcea

» Vâlcea: Cinci persoane s-au ales cu dosar Arme deţinute fără drept, confiscate de poliţişti
» Vâlcea: Patru tineri au fost reţinuţi pentru 24 de ore pentru tâlhărie

Sport

» Torcea: Am muncit pe brânci pentru bronzul de la Europene
» Judoka din Bănie, de trei ori pe podium
» SCM Craiova s-a calificat fără emoții în semifinalele Cupei României
» Spânu: Vrem victoria cu Mioveni II
» Alb-albaștrii se încălzesc cu FCSB pentru bătălia cu Voluntari
» Volei (m): Vicecampionii de la SCM-U Craiova și-au primit medaliile (galerie foto)
» Handbal (f): SCM Craiova s-a calificat în semifinalele Cupei României
» Fotbal / Daniel Mogoșanu, la Repriza de Sud
» Tenis: Halep s-a calificat în semifinala turneului de la Madrid

Magazin

» Horoscopul de weekend
» Cum ne protejăm de razele soarelui
» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Fritatta cu mazăre
» „Going in style“, un jaf în stil mare

Top