27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Greșeli de calcul“ ale profesorilor afectează grav elevii și părinții

„Greșeli de calcul“ ale profesorilor afectează grav elevii și părinții

 

Etapa județeană a Concursului Național de Biologie „George Emil Palade“, derulată pe 6 mai la Liceul „Charles Laugier“ din Craiova, s-a finalizat cu rezultate care au dus la răsturnarea clasamentului de la o zi la alta. Tatăl unei eleve reclamă că după contestații, soluționate la începutul acestei săptămâni, eleva clasată pe primul loc și calificată inițial pentru etapa națională a fost înlocuită de un elev de pe locul 8. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj spun că schimbarea s-a produs din cauza unei greșeli de calculare a punctajului, făcută de prima comisie. Părintele elevei descalificate spune că „este o întâmplare care mă îndeamnă la speculații“ și că „pentru un timp îmi voi retrage fiica din astfel de competiții“. În plus, a început să facă demersuri pentru a afla cine a greșit și care pot fi efectele legale. 

Etapa județeană a Olimpiadei de Matematică din luna martie, în care clasamentul s-a schimbat după contestații, nu rămâne singura competiție cu astfel de parcurs. Etapa județeană a Concursului Național de Biologie „George Emil Palade“, destinat elevilor din primii doi ani de gimnaziu, la clasa a VI-a a avut un rezultat surpriză după contestații, care a pus pe jar părinții unei eleve, pentru că din calificată a ajuns să fie descalificată de un contracandidat aflat inițial pe locul 8. Tatăl elevei reclamă modalitatea de corectare a lucrărilor. „Pe 6 mai, la Liceul «Charles Laugier» din Craiova a avut loc proba scrisă a etapei naționale, după ce copiii au trecut de preselecții locale. Subiectele au fost unice, concursul derulându-se sub girul Ministerului Educației Naționale. Au fost teste-grilă și după prima corectare a lucrărilor rezultatele arătau că pe primul loc este Sara Maria Cătălina Mitrancă, de la Colegiul Național «Frații Buzești» din Craiova, care obținuse 92 de puncte dintr-un total de 100. După contestații, depuse pe 8 mai, primul loc a fost preluat de un alt elev al Colegiului Național «Frații Buzești», care se situase inițial pe locul 8, cu 77 de puncte. Reevaluarea lucrării i-a adus însă 16 puncte, obținând un rezultat final de 93 de puncte și calificarea la etapa națională“, susține Sorin Mitrancă, tatăl elevei calificate inițial. Elevul calificat după rezultatele finale este Alexandru Andrei Manda.

Părintele cere sprijinul Ministerului Educației

În urma descalificării fiicei sale, Sorin Mitrancă a început să facă demersuri pentru a afla cum s-a ajuns la schimbarea rezultatului. „Am fost în audiență la inspectorul școlar general și mi s-a spus că va face o cercetare în acest caz. Am solicitat și eu, în scris, Inspectoratului Școlar Județean Dolj să îmi spună cine a corectat, de ce s-a modificat punctajul și poate să urmăm calea legală pentru a stabili dacă s-a făcut un fals sau a fost neglijență în serviciu“, a declarat acesta.
De altfel, tatăl elevei spune că a formulat și o sesizare pe care o va depune la Ministerul Educației Naționale, în care cere să se analizeze modul de derulare a concursului. „Vă rog să analizați dacă acest mod de desfășurare a unui concurs este corect sau nu. Consider că probabilitatea de a greși prima comisie care a corectat lucrarea este foarte mică, având în vedere modalitatea de corectare. Lucrarea a fost de tip grilă, iar corectarea acesteia s-a realizat de doi profesori evaluatori, prin confruntarea cu baremul, în prezența elevului și a unui alt elev martor. Totodată, vă rog să verificați numărul de contestații depuse și numărul de contestații admise. Eu nu am această posibilitate deoarece pe site-ul concursului, profesoribiologie.blogspot.ro, sunt disponibile, la acest moment, doar rezultatele finale“, se arată în adresa formulată pentru Ministerul Educației, pe care a lăsat-o într-un exemplar și la redacția GdS.
În respectiva adresă, părintele elevei, Sorin Mitrancă, subliniază și următorul aspect: „Încerc să nu merg mai departe și să speculez că există o relație între politică și rezultatele elevilor la concursurile școlare. Vă rog să vă uitați la numele elevului care a trecut pe locul I după contestații, nu, nu este o coincidență de nume… este o pură întâmplare care te îndeamnă la speculații“. Sorin Mitrancă a mai precizat că în urma acestei experiențe nu va mai fi de acord ca fiica sa „să mai participe, cel puțin pentru o perioadă, la concursurile școlare“.

Inspectorul de specialitate: „A fost o greșeală de calcul“

Etapa județeană a Concursului Național de Biologie „George Emil Palade“ din județul Dolj a căzut în sarcina inspectorului de specialitate Atia Fodor, care a precizat, pentru GdS, că schimbarea clasamentului concursului în urma contestațiilor s-a impus din cauza unei greșeli de calcul făcute de prima comisie de evaluare. „Înainte de concurs am stabilit, potrivit metodologiei-cadru pentru concursurile școlare, că pe data de 8 mai se pot depune contestații. Am avut o singură contestație, depusă de mama unui elev de clasa a VI-a. Recorectarea a fost făcută de o altă comisie, care a constatat că s-a adunat greșit punctajul. Profesoarele care au greșit au dat declarație și au consemnat greșelile. Efectul va fi că nu vor mai participa în perioada următoare la evaluări în cadrul concursurilor școlare. Nu avem alte forme de sancționare“, a spus inspectorul școlar din Dolj. Referitor la dispariția rezultatelor inițiale de pe site-ul pe care au fost publicate, inspectorul de biologie Atia Fodor a spus că: „Rezultatele concursului sunt puse pe blogul profesorilor de biologie, care nu permite foarte multă informație, iar metodologia nu impune păstrarea rezultatelor inițiale, și acestea nu mai sunt nici la avizierul unității școlare gazdă“.
În ceea ce privește informarea forurilor superioare privind schimbarea clasamentului concursului în Dolj, inspectorul școlar a precizat că aceste date s-au transmis către Inspectoratul Școlar Prahova, care se ocupă de etapa națională, nu către Ministerul Educației. „De etapa națională se ocupă Inspectoratul Județean Prahova, pentru că acest concurs a fost inițial concurs local în Ploiești și apoi interjudețean, după care a devenit național. Nu am transmis la Ministerul Educației Naționale pentru că nu este finanțat de minister, doar se află în calendarul ministerului“, a precizat inspectorul școlar Atia Fodor.
Contactat de Gazeta de Sud, inspectorul de la Prahova, Silvia Olteanu, a precizat că: „Răspunzătoare de rezultatele finale ale etapei județene este comisia din fiecare județ, iar de la Dolj confirm că ni s-a transmis că în cazul unei lucrări s-a produs o greșeală de calcul. S-a încheiat un proces-verbal în care comisia care a corectat inițial, formată din două cadre didactice, a recunoscut greșeala. Alte date nu avem“.
Numele cadrelor didactice care ar fi greșit nu au fost însă dezvăluite de inspectorii școlari din Dolj. „Comisiile există cu nume și prenume în documentele oficiale de la inspectoratul școlar. Nu le putem face publice pentru că respectivele cadre didactice pot fi hărțuite“, a precizat inspectorul școlar din Dolj, Atia Fodor.

„Am considerat că punctajul obținut a fost mult prea mic“

Contestația elevului calificat după recorectare a fost formulată de mama sa, Adina Turcu, care a precizat pentru GdS că a crezut de cuviință să ceară recorectarea lucrării pentru că a considerat că punctajul obținut a fost prea mic. „Am făcut contestație pentru că eu am învățat împreună cu copilul pagină cu pagină și am considerat că punctajul obținut a fost mult prea mic. După contestație, comisia a recorectat toate lucrările“, a spus mama elevului. Recorectarea tuturor lucrărilor este infirmată însă de inspectorul de biologie Atia Fodor. „Am avut o singură contestație, la care am dat curs, nu aveam de ce să corectăm celelalte lucrări pentru că nu am avut solicitări. Tot ce pot să vă spun despre acest concurs este că s-a respectat regulamentul și metodologia-cadru privind organizarea concursurilor și olimpiadelor școlare“, a subliniat inspectorul școlar.
Cât privește speculațiile legăturii politice la care face referire tatăl elevei descalificate, mama copilului calificat după contestații are următoarea replică: „Îmi pare rău că s-a ajuns aici și că se face legătură cu politica. Mama fetei s-a dus peste profesoara de biologie de la școală pentru a se interesa dacă copilul meu putea obține un astfel de punctaj. Copilul nu are nici o vină că poartă un nume, eu l-am dus la acest concurs pentru a-i da o direcție, deoarece dorește să devină medic. Vom face un consiliu în familie și vom vedea dacă va mai participa la olimpiada națională în aceste condiții“.
Etapa națională a concursului va avea loc pe 10 iunie, iar elevii vor susține probele în format electronic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS