Mălaiul electoral din Craiova, afacere de 1,4 milioane de euroPomenile electorale ale Primăriei Craiova din perioada 2014-2017, bună parte dintre ele acordate în preajma sau în campaniile electorale, au scos din bugetul local circa 1,4 milioane de euro. Pomenile au constat în alimente destinate unui număr de 17.000 de persoane aflate în situații de risc social (șomeri, beneficiari de venit minim garantat etc.), iar banii au ajuns în conturile unor firme, multe dintre ele abonate la contracte cu statul. Una dintre societățile care au intrat în grupul select de câștigători este din Constanța și l-a avut acționar important până de curând pe deputatul PSD, Mircea Titus Dobre, nimeni altul decât actualul ministru al turismului. De fapt, cei mai mulţi bani de la Craiova au luat calea firmelor din orașul de la malul mării.

Din 2014 încoace, Primăria Craiova organizează la fiecare început de an licitații pentru a cumpăra produse alimentare (ulei, mălai, făină, zahăr și orez) pe care le împarte, apoi, craiovenilor cu venituri mici. Teoretic, conform regulamentului aprobat de Consiliul Local, „pomenile“ ar trebui împărțite de Paște, de Sfânta Maria și de Crăciun, dar primăria a ratat mereu Paștele în ultimii doi ani, cu miză electorală locală. Anul acesta, distribuția alimentelor a început pe 28 aprilie, după Paște, cam când au apărut prin oraș panouri electorale PSD, și durează până pe 12 mai. Anul trecut, distribuția s-a făcut în luna mai și a cuprins și o perioadă din campania electorală pentru alegerea primarului, iar alimentele destinate Crăciunului s-au împărțit după alegerile generale. Organele de anchetă nu au găsit motive să considere că „ajutoarele“ oferite în preajma alegerilor sunt mită electorală, chiar dacă numărul beneficiarilor influențează direct rezultatul. Înmulțiți 17.000 de persoane cu cel puțin doi membri de familie și raportați apoi la numărul celor care vin la vot pentru alegerea primarului, adică aproximativ o sută de mii. Rezultă că cel puțin o treime din voturi sunt asigurate prin acordarea alimentelor. Din această afacere, printre ai cărei inițiatori se numără fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, câștigă toți: și partidul aflat la putere, și firmele care participă la licitație, de regulă aceleași. GdS a analizat cele patru licitații organizate de Primăria Craiova în perioada 2014 – 2017 și a descoperit că un număr important de firme a câștigat contracte la fiecare licitație. Unele dintre ele provin chiar din „patria“ lui Radu Mazăre și sunt abonate la contracte cu statul, după cum relatează presa de acolo.

2014

Suma pusă la bătaie de Primăria Craiova pentru alimente a fost de 1,6 milioane de lei fără TVA. Conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), municipalitatea a semnat contracte pe loturi de produse cu mai multe firme: Matra SRL din Scornicești, Eco Trade din Alba Iulia, Lin&Ema din județul Alba, Geocor Trade Impex din Constanța, Succes Nic Com din județul Ilfov, mutată din Târgu Jiu. Dintre aceste firme, Geocor a semnat cele mai multe contracte cu Primăria Craiova.

2015

Peste 1,2 milioane de lei fără TVA a fost suma alocată pentru cumpărarea alimentelor. Firmele câștigătoare sunt: Geocor Trade, Matra, Libro Events din Cernica și Atifco Fine Food din Bragadiru. Conform datelor din SEAP, Geocor Trade a semnat 90% din contractele pentru alimente.

2016

Aproape 1,2 milioane de lei fără TVA a alocat Primăria Craiova și pentru contractul din acest an. Printre firmele câștigătoare se găsesc Ned Com din Constanța (același acționar ca Geocor) și Topi Import Export din Vâlcea. Ca și surata ei în 2015, firma din Constanța a semnat cele mai multe contracte.

2017


În acest an, în rândul firmelor din Constanța care câștigă contracte la Craiova a intrat și Dobre&Fii, deținută de deputatul PSD Mircea Titus Dobre, ministrul turismului. Alături de ea au venit aceleași Ned Com, Topi Import Export și Grup Petrol Marin din Constanța. Contracte au câștigat și Lin&Ema și Moara Domnească din comuna Bașcov, județul Argeș. Achizițiile sunt la început, de aceea nu se știe care dintre firme va primi cele mai multe contracte. Până acum, primăria a semnat doar cinci contracte, dintre care trei cu Ned Com din Constanța.

Cine sunt firmele care au câștigat sume importante la Craiova

Din grupul de societăți comerciale care au câștigat licitațiile de la Craiova se detașează două: Geocor Trade și Ned Com. Ambele au avut aceiași acționari la un moment dat: Cristian

Nedelcu și Adrian Pitu, fost fotbalist la Steaua București și Farul Constanța. Potrivit presei din Constanța, Geocor a câștigat zeci de contracte cu instituții de stat, dintre care unul foarte mare de la APIA: 3,5 milioane de lei fără TVA pentru furnizarea de paste făinoase din banii Uniunii Europene. În total, Geocor ar fi câștigat în ultimii ani contracte de la stat de circa 33 de milioane de euro.

Nedelcu și Pitu au figurat ca acționari și în firma Ned Com SRL, Black Sea Investments și Euro Investments&Management SRL. Presa relatează că Primăria Constanța a achiziționat de la firma Black Sea Euro Investment SRL Constanţa 31.000 de pachete cu jucării şi dulciuri, pe care le-a oferit copiilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă din 2015 și că, la acea dată, firma avea cifră de afaceri 0 și nici un angajat.

Despre Dobre&Fii, jurnaliștii constănțeni au scris că firma a câștigat în 2016 un contract de 33 de milioane de lei pentru furnizarea de ajutoare alimentare în cadrul Programului Operațional de Autorare a Persoanelor Defavorizate. Potrivit presei, Dobre&Fiii a fost deținută de actualul ministru al turismului, Mircea Titus Dobre, totodată deputat PSD, și de tatăl său, consilier local în Constanța, fost viceprimar al orașului.

Cei doi ar face parte din protipendada dezvoltată în jurul fostului primar Radu Mazăre, beneficiari de contracte de zeci de milioane de euro cu statul în judeţul de la malul mării. Dobre & Fiii SRL asigură din 2009, fără întrerupere, programul „Cornul şi laptele“ în şcolile din regiune, a furnizat şi pachetele pentru pensionari împărţite de primăria lui Mazăre, iar acum asigură şi pachetele de la UE pentru săracii din judeţele Brăila, Constanţa, Ialomiţa, Tulcea, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov şi municipiul Bucureşti. Mircea Dobre fost declarat incompatibil de către ANI în 2013, dar a trecut pe altcineva ca administrator în acte.

Presa precizează că proprietarul uneia dintre firmele care au câștigat contracte la Craiova, Topi Import Export din Vâlcea, a avut probleme cu legea într-un dosar care l-a avut ca personaj principal pe fostul director al CEC și BCR Vâlcea. Procurorii DNA i-au trimis în judecată pentru faptele comise în 2007, iar judecătorii de la Curtea de Apel Pitești i-au condamnat definitiv la închisoare pe Dorin Dobrişan, director de bancă, și pe Ovidiu Văleanu, patron al Topi Import Export. Procurorii au reușit să demonstreze că, în cursul lunii decembrie 2007, Dobrişan, în calitate de director al CEC Bank – Sucursala Râmnicu Vâlcea şi preşedinte al Comitetului de credite al aceleiaşi unităţi bancare, a pretins şi primit cu titlu de mită de la Ovidiu Văleanu, administrator al SC Total Distribution Group Vâlcea SRL şi SC Topi Import Export SRL, un autoturism de teren cu o valoare de achiziţie în sumă de 267.642,90 lei, precum şi foloase necuvenite în sumă totală de 9.902,36 lei. Maşina şi foloasele necuvenite au fost primite pentru ca, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, Dorin Dobrişan să îl sprijine pe Ovidiu Văleanu să obţină în mod fraudulos mai multe credite în valoare totală de 13,1 milioane de lei pentru firmele pe care le reprezenta şi, pentru sine, un credit de nevoi personale în valoare de 562.500 de lei. Spre exemplu, o parte din contravaloarea autoturismului a fost plătită de Ovidiu Văleanu la data la care a fost suplimentat unul dintre creditele pentru firme. În acest context, în vederea obţinerii creditului de nevoi personale, Ovidiu Văleanu a întocmit în fals şi a folosit mai multe documente (contract de consultanţă încheiat cu SC Topi Import Export SRL şi o adeverinţă de salariat şi vechime în muncă în cadrul aceleiaşi firme). În acelaşi scop, a determinat un angajat al firmelor respective să întocmească în fals două facturi fiscale pe care le-a folosit la documentaţia de creditare.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de miercuri, 10 mai 2017

Actualitate

» NATO vrea o forță suplimentară, de câteva mii de militari, în Afganistan
» Iohannis se întâlneşte joi cu şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker
» Şapte cetăţeni străini obligaţi să părăsească teritoriul României în termen de 15 zile
» AEP: România are la data de 10 mai 18.863.690 de alegători înscriși în Registrul electoral
» Comisiile Juridice reunite ale Parlamentului au decis constituirea comisiei de anchetă a alegerilor din 2009
» Dodon: Aderarea Republicii Moldova la NATO este “în mod categoric inacceptabilă”
» Elveţia reintroduce restricţii temporare pe piaţa muncii pentru români şi bulgari
» Doi asteroizi din sistemul solar au primit nume româneşti: (10466) Marius-Ioan şi (10707) Prunariu
» Moscova permite vinurilor de Cricova (Republica Moldova) să revină pe piaţă rusă
» Şerban Nicolae, înlocuit de Robert Cazanciuc la şefia comisiei juridice din Senat şi de Mihai Fifor în fruntea grupului de senatori PSD
» Banca Mondială a numit un nou director de ţară pentru România şi Ungaria: Tatiana Proskuryakova, cetăţean rus şi american
» 10 mai, Ziua Regalităţii: Ceremonie militară, depuneri de coroane şi o Garden Party la Palatul Elisabeta
» Cioloş a lansat ONG-ul Platforma România 100
» IGSU: Intervenții în Vâlcea şi alte două judeţe, în ultimele 24 de ore, în urma ploilor abundente

Publireportaj

» Opel 24h – cele mai bune oferte ale anului
» Farmacie PHARMA PLUS, de astăzi într-o nouă locaţie modernă

Local

» Foști profesori ai Școlii Sanitare Postliceale Slatina, pedepse cu închisoare
» Fermă de struţi în Căzăneşti

Dolj

» „Greșeli de calcul“ ale profesorilor afectează grav elevii și părinții
» Au reapărut tranşeele în Parcul „Nicolae Romanescu“
» Situaţie alarmantă în Dolj – Sute de copii, neglijaţi şi abuzaţi
» Întreruperi energie electrică de mâine
» A fugit de polițiști cu mașina plină cu țigări de contrabandă
» Mormântul bătrânilor din Dobreşti găsiţi morţi în casă a fost amenajat
» Primele roşii din Dolj au ajuns în pieţe
» Craiova: Olguţa Vasilescu promite că stadionul va fi terminat în toamnă
» Craiova: Furnizarea gazului se sistează temporar pe 31 de străzi, în data de 11 mai
» “Dolju-n bucate” , la Casa Universitarilor, pe data de 15 mai
» Dolj: Fermierii sunt așteptați până pe 15 mai pentru a depune cererile unice de plată pentru anul 2017
» “Noaptea albă a experimentului ştiinţific” și “Zilele Fizicii”, la Universitatea din Craiova
» Craiova: 50 de poliţişti din cadrul IPJ Dolj au donat sânge
» Peste 5.500 de elevi doljeni de clasa a VI-a au susţinut evaluarea naţională

Gorj

» Boza promite că Baza de tratament de la Săcelu se va deschide
» Doar 12 primării din Gorj au transmis situația pagubelor produse de inundații
» Gorj: Antonia concertează pe 21 mai la Târgu-Jiu, în cadrul Zilelor Oraşului

Olt

» Olt: Pagina Prefecturii are o secţiune dedicată alegerilor parţiale

Vâlcea

» Vâlcea: Arme deţinute ilegal, ridicate de poliţişti
» Vâlcea: Cercetaţi pentru înşelăciune după ce i-au vândut unui bărbat apă colorată în loc de motorină

Sport

» “Satelitul” şi-a adjudecat punctele
» România joacă două amicale cu Austria la Craiova
» Scoateţi Brăila din Cupa României!
» Fotbal / Liga Europa, semifinale (retur). Ajax şi United îşi dispută trofeul
» Fotbal / „Elitele” U19 au încheiat pe locul patru, elevii lui Mogo – pe doi

Bani & Afaceri

» Băncile se fac proprietare pe banii clienților decedați

Sanatate

» Top Gel și Fundația Gazeta de Sud, proiect comunitar – „Împreună, pentru sănătatea satelor noastre“
» Pacienții craioveni, victimele unui sistem medical corupt
» Chinurile bolnavilor înscriși pentru tratament în străinătate

Educatie

» Aur şi argint pentru elevii români, la Olimpiada Asiatică de Fizică. România, singura ţară din afara Asiei, participanta pentru al treilea an consecutiv la competiţie

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top