14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTârg de bunătăţi româneşti la Craiova

Târg de bunătăţi româneşti la Craiova

Venit din Mărginimea Sibiului, Daniel Beschiu îşi aştepta clienţii în spatele unui galantar plin de bunătăţi (Foto: Bogdan Grosu)
Venit din Mărginimea Sibiului, Daniel Beschiu îşi aştepta clienţii în spatele unui galantar plin de bunătăţi (Foto: Bogdan Grosu)

Cârnaţi afumaţi, pastramă de oaie, dulciuri fără zahăr, zacuscă de casă, miere de albine sunt numai câteva dintre produsele pe care craiovenii le-au putut gusta şi achiziţiona în cadrul Târgului de bunătăţi româneşti“. Evenimentul, care s-a desfăşurat weekendul trecut în Bănie, a reunit producători din mai multe zone ale ţării, care au dorit să ofere cumpărătorilor o alternativă la produsele importate şi în care se găsesc conservanţi.

Sătui de produse importate din străinătate, craiovenii s-au adunat în număr mare, weekendul trecut, la Târgul de produse tradiţionale româneşti, organizat pe Calea Bucureşti şi în cartierul Craioviţa, în parcările unui supermarket din Bănie. Pastramă de oaie, cârnăciori, şuncă, brânză afumată, miere, zacuscă, murături, cu asta i-au îmbiat producătorii pe vizitatorii târgului. Venit din Mărginimea Sibiului, Daniel Beschiu îşi aştepta clienţii în spatele unui galantar plin de bunătăţi, toate produse în gospodăria proprie. „Avem cârnaţi, muşchi, şunculiţă, slănină, brânză proaspătă, dar şi brânză veche, maturată câteva luni şi ţinută în butoi. Toate produsele sunt obţinute de la animalele pe care le avem în fermă, vaci, oi şi porci. E prima dată când venim la Craiova. În general, mergem în toată ţara cu produsele noastre pentru că oamenii sunt dornici să le consume, sunt extrem de căutate. Cu toate acestea, e grea lupta cu produsele din supermarketuri, care poate au un preţ mai mic, dar a căror calitate este îndoielnică“, a declarat Daniel Beschiu.

Mariana Beg îi aştepta pe craioveni cu zacuscă şi murături, preparate după reţete ale căror secrete nu le divulgă (Foto: Bogdan Grosu)
Mariana Beg îi aştepta pe craioveni cu zacuscă şi murături, preparate după reţete ale căror secrete nu le divulgă (Foto: Bogdan Grosu)

La câţiva metri distanţă, o altă gospodină îi aştepta pe craioveni cu zacuscă şi murături, preparate după reţete ale căror secrete nu le divulgă, cu excepţia unuia: dragostea de a le prepara. „Sunt produse de casă: zacuscă, salată bănăţeană din ciuperci, murături, dulceţuri, produse din zona noastră. Reţetele sunt secrete, nu se spun, pot doar să vă asigur că le facem cu drag, că punem suflet şi atunci sigur că sunt bune. Le-am accesorizat frumos, le-am pus pe capace cusături făcute de bunica mea pentru că vrem să vă încânte“, a spus Mariana Beg, din Caraş-Severin.

Dulce, dar fără zahăr

Ciocolata şi prăjiturile fără zahăr i-au atras pe craioveni (Foto: Bogdan Grosu)
Ciocolata şi prăjiturile fără zahăr i-au atras pe craioveni (Foto: Bogdan Grosu)

Craiovenii au găsit la Târgul de produse tradiţionale româneşti şi deserturi, care, pe lângă faptul că erau extrem de gustoase, erau şi sănătoase. Şi asta pentru că nu conţineau zahăr. „Producem dulciuri fără zahăr pentru persoanele care suferă de diabet, pentru copii şi pentru cei care vor să mănânce sănătos. Avem diverse sortimente, cum ar fi prăjitură cu nucă, ciocolată cu nucă, ciocolată cu portocală şi ghimbir, toate produse fără zahăr şi neprocesate chimic. Sunt a treia generaţie din familia mea care face deserturi, iar în urmă cu trei ani am decis să venim şi în întâmpinarea celor care nu au voie sau nu vor să consume zahăr. Fierbem fructele, de regulă, mere, iar spuma care se ridică la suprafaţă o folosim ca îndulcitor, aşa obţinem fructoza pe cale naturală. Preţurile sunt convenabile. Spre exemplu, o ciocolată care nu conţine margarină, ci doar cacao, unt de cacao şi lapte praf este 7 lei suta de grame, la fel o găsiţi şi în supermarket. Nu e prima dată când venim la Craiova, iar oamenii apreciază produsele noastre“, a explicat Adrian, din Piteşti, judeţul Argeş.
Iar acest lucru s-a întâmplat şi de data aceasta fiindcă erau destui cei care doreau să guste preparatele, curioşi că pot simţi gustul de dulce chiar dacă din compoziția produselor lipsea zahărul. Nu puţini au fost şi cei care au cumpărat. „Toate arată foarte bine, e greu să decizi ce să iei şi cred că e bine că avem posibilitatea să cumpărăm astfel de produse. I-am întrebat dacă mai stau şi săptămâna viitoare, dar am aflat că nu“, a spus o doamnă care, în cele din urmă, a cumpărat un sortiment de ciocolată.

„Ne este greu, dar nu ne crede nimeni“

Oferta de miere a fost variată la Târgul de produse tradiţionale româneşti (Foto: Bogdan Grosu)
Oferta de miere a fost variată la Târgul de produse tradiţionale româneşti (Foto: Bogdan Grosu)

Nici apicultorii nu au lipsit de la Târgul de produse tradiţionale româneşti. Deşi spun că au fost destul de încercaţi în ultimii doi ani atât din cauza vremii, cât şi a faptului că au pierdut familii întregi de albine, aceştia se bucură când oamenii le apreciază marfa. „Am clienţi vechi în Craiova şi, încă de când am venit, m-au căutat câţiva ca să fie siguri că iau miere de la mine. Avem miere de albine sută la sută naturală, dar şi polen, propolis, fagure cu miere, tinctură de propolis şi diferite combinaţii de miere de salcâm cu polen. Vin din judeţul Argeş, iar în zona mea anul acesta tot salcâmul a degerat, nu mai vorbim de pomii fructiferi. Ne este greu, dar nu ne crede nimeni. Sunt multe taxe pe care trebuie să le plătim, în special cu transportul, avem probleme şi cu hoţii când mergem pe câmp, nu mai vorbesc de faptul că ne mor albinele din cauza substanţelor chimice folosite în agricultură. Ministerul Agriculturii ar trebui să se gândească mai mult la noi“, a declarat Constantin Pâslaru.
Cei care au trecut prin faţa standului au spus că este binevenită prezenţa producătorilor pentru că mierea de calitate nu se găseşte pe toate rafturile. „Cu cât mierea e mai naturală, cu atât e mai sănătoasă, iar prezenţa producătorilor e binevenită pentru că în supermarket nu avem produse autohtone. Arată bine, e adevărat, dar, ca şi calitate, nu se compară cu ale noastre“, a spus Sorina Rogociu, din Craiova.

„Nu există comparaţie între ce se găseşte în supermarket şi ce este aici“

Sebastian a adus la „Târgul de produse tradiţionale româneşti“ costume populare lucrate manual în Ardeal (Foto: Bogdan Grosu)
Sebastian a adus la „Târgul de produse tradiţionale româneşti“ costume populare lucrate manual în Ardeal (Foto: Bogdan Grosu)

Tot în spiritul tradiţiei, la târg au fost amenajate şi standuri în care craiovenii au putut găsi costume populare lucrate manual. „Modelele sunt aplicate pe pânză topită, dar şi pe in. Sunt piese la care lucrăm şi luni întregi. Avem ii, rochii, cojoace, costume pentru copii. Lucrul manual nu este scump, dacă ne gândim că sunt piese care costă mai puţin de 200 de lei şi ţin o viaţă întreagă. În plus, tinerii au început să caute şi să poarte modelele tradiţionale“, a explicat Sebastian, din Ardeal.
Au fost şi craioveni care au spus că produsele tradiţionale nu trebuie uitate pentru că sunt ceea ce ne reprezintă. „Mama a avut ii, am purtat şi eu când eram tânără, acum, la 70 de ani, nu le mai port, dar ne reprezintă şi tineretul ar trebui să le poarte. Nu există comparaţie între ce există în supermarket şi ce este aici“, este de părere Sabina Gherghescu, din Craiova.

Cât costă produsele autohtone

Un kilogram de miere de salcâm expusă la standurile producătorilor prezenţi la Târgul de produse tradiţionale româneşti din Craiova se comercializa, în medie, cu 45 de lei, în timp ce kilogramul de miere polifloră se vindea cu 25 de lei. Cei care au dorit să cumpere miere de răpiţă au achiziţionat-o cu aproximativ 25 de lei kilogramul, în timp ce mierea de tei se vindea cu 30 de lei kilogramul, iar cea de floarea-soarelui, cu 24 de lei kilogramul.
Un kilogram de cârnaţi se vindea cu 30-35 de lei, iar unul de brânză costa, în medie, 25 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS