RAT Craiova, sancționată din cauza tramvaielor

Pentru că unele peroane sunt prea înguste, iar distanța dintre ele și scara vagonului prea mare, mulți călători au probleme cu urcarea și coborârea din tramvai (Foto: arhiva GdS)
Autori


Printre instituțiile sancționate anul trecut de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Dolj se numără și SC RAT SRL Craiova, societatea controlată de primărie care gestionează transportul public din oraș. RAT a primit avertisment din cauza neadaptării mijloacelor de transport în comun în privința accesului neîngrădit al persoanelor cu dizabilități. Dacă 102 autobuze, din 137, au fost adaptate, la tramvaiele din dotare aflate în circulație nu s-a făcut nici o modificare în acest sens. Și la parcarea subterană sunt astfel de probleme.

Agenţia Judeţenă pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Dolj, aflată în subordinea Ministerului Muncii și Justiției Sociale, a acordat anul trecut sancțiuni mai multor instituții care nu respectă drepturile persoanelor cu dizabilități, pornind de la existența rampelor de acces în clădiri până la accesul acestor persoane la mijloacele de transport în comun. Printre cei sancționați se numără și SC RAT SRL Craiova, societatea controlată de primărie care gestionează transportul public din oraș. În raportul AJPIS Dolj pe anul 2016, făcut public la ultima întrunire a Colegiului Prefectural, se precizează că, în urma verificării accesului neîngrădit al persoanelor cu dizabilitate la mijloacele de transport în comun, la RAT Craiova s-a identificat un parc auto de 180 de autobuze, din care 137 funcționale și 102 adaptate, dar și 14 tramvaie utilizate și neadaptate, din 29 existente. „A fost acordat avertisment la RAT Craiova, deoarece situația s-a îmbunătățit față de anii anteriori 2014 și 2015, iar până în 2018 vor fi echipate 26 de autobuze noi adaptate“, se menționa în raportul AJPIS Dolj. „Ministerul Muncii a plătit multe amenzi pentru nerespectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, dar noi am mers mai mult pe avertismente și pe remedierea situației. Păi ce facem dacă aplicăm amenzi între noi, stat la stat? Am luat însă aceleași măsuri și în cazul privaților, nu am făcut diferențe“, a completat Marius Simcelescu, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Dolj.

Probleme cu tramvaiele există de când acestea au fost repuse în circulație, în mai 2016, odată cu finalizarea proiectelor privind reabilitarea străzii Calea București și a căii de rulare a tramvaielor și cu mult lăudata modernizare cu 10.000 de euro pe bucată a acestor mijloace electrice de transport. După ce nouă dintre peroane au fost desființate și repoziționate după intersecții, GdS a sesizat faptul că acestea sunt construite greșit, fiind mult mai înguste decât prevăd normativele. Din acest motiv, exista și o distanță mult prea mare între peron și scara vagonului, lucru care îi punea în dificultate pe mulți dintre călători, atât la urcarea, cât și la coborârea din tramvai. Deși Primăria Craiova a fost somată încă de atunci să remedieze situația, peroanele nu au fost lățite nici până în prezent, autoritățile considerând că mai bine se așteaptă după tramvaiele noi, care se vor achiziționa pe viitor cu fonduri europene, decât să se intervină. Cum tramvaie noi nu se pot achiziționa prea curând (nu mai devreme de 2018-2019), actualele, „modernizate la standarde europene“, cum se specifica la acea vreme, vor fi în continuare greu de folosit nu doar de către persoanele cu dizabilități, ci și de mulți dintre călători.

Nici parcarea subterană nu respectă legea


Parcarea subterană nu are decât șase locuri pentru autovehiculele persoanelor cu dizabilități, deși legea impunea un minim de 24 (Foto: arhiva GdS)

Parcarea subterană nu are decât șase locuri pentru autovehiculele persoanelor cu dizabilități, deși legea impunea un minim de 24 (Foto: arhiva GdS)

Directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Dolj a mai anunțat că nici parcarea subterană din centrul Craiovei, construită în cadrul unui proiect european în valoare de peste zece milioane de euro, nu respectă prevederile legii privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Și în acest caz, Primăria Craiova, beneficiara obiectivului, s-a ales doar cu un avertisment. „Există o problemă și cu parcarea subterană, pentru că nici aici nu sunt respectate drepturile persoanelor cu dizabilități. Ar fi trebuit amenajate un minimum de 24 de locuri de parcare pentru aceste persoane, nu doar șase. Nu am amendat primăria, am dat doar un avertisment și am transmis să fie marcate cu acele semne și restul de locuri“, a spus Marius Simcelescu.

Conform proiectului, parcarea subterană de lângă Teatrul „Marin Sorescu“ a fost prevăzută cu 619 locuri, din care doar șase pentru autovehiculele deținute de persoanele cu dizabilități, marcate și semnalizate ca atare. Potrivit art. 65 alin. (1) din Legea nr. 488/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările și completările ulterioare, „în spațiile de parcare de pe lângă clădirile de utilitate publică, precum și în cele organizate vor fi adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puțin de două locuri, pentru parcarea gratuită a mijloacelor de transport pentru persoane cu handicap“. Proiectantul, constructorul și beneficiarul au omis însă acest lucru, rezervând doar 1% din locurile de parcare persoanelor cu dizabilități.

În rest, AJPIS Dolj a mai anunțat că a controlat în 2016 și 316 unități de învățământ în privința amplasării rampelor de intrare în clădiri și a adaptării grupurilor sanitare pentru persoanele cu dizabilități, precum și în privința reconfigurării rampelor care nu corespundeau parametrilor tehnici (înclinație, balustradă, rebord lateral), dispunând peste o mie de măsuri de remediere. Dintre acestea, 464 de măsuri au fost îndeplinite, 334 neîndeplinite, iar 221 erau în curs de îndeplinire, termenul fiind anul 2017, potrivit AJPIS Dolj. „Pentru măsurile neîndeplinite s-a dat avertisment, cu termen de realizare de șase luni de la data constatării”, se mai precizează în raportul Agenției.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 8 mai 2017

Actualitate

» Fiul fostului ministru Mariana Câmpeanu, condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare în dosarul RAR
» Cursa TAROM București-Timișoara, decolare cu întârziere de 40 de minute; doi pasageri coborâți din avion
» Controlorii de trafic aerian intră vineri în grevă de avertisment timp de două ore
» Parlamentarii USR sesizează CCR privind legea conflictului de interese
» Gorj: Magazin din incinta unei şcoli, depistat cu produse expirate
» Senat: Proiectul legii grațierii retrimis de plen la Comisia juridică
» Guvernul ia în calcul plafonarea indemnizaţiei pentru mame: nivelul maxim, între 5.000 şi 10.000 lei
» Ţigările se scumpesc de la 1 iunie
» Iohannis: ”Singura ţară care se opune aderării României la Schengen este România”
» Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni în Oltenia şi la munte
» Legea graţierii va fi reîntoarsă la Comisia Juridică
» 80 de imigranţi libieni care voiau să ajungă în Italia s-au înecat în Marea Mediterană

Publireportaj

» Farmacie PHARMA PLUS, într-o nouă locaţie modernă

Dolj

» Accident produs de un tânăr fără permis, care a condus un Volvo neînmatriculat
» Exerciţiu de imaginaţie: S-a inaugurat stadionul din Craiova!
» Risipă sau… risipă
» Asfalt furat cu lopata?
» Ultima săptămână de vot, în cadrul competiției Best of Craiova
» Doi bătrâni morţi, înveliţi în folie şi îngropaţi cu buldoexcavatorul
» Povestea șpăgilor pentru sânge de la Centrul de Transfuzie
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Dolj: Accident spectaculos la Tatomireşti: Un tir a doborât un stâlp şi a pus la pământ un gard
» Reabilitat dar nu de tot
» Asfaltare cu scandal
» Inaugurarea care nu mai vine…
» Miss Royal Models
» Îngropati cu excavatorul
» Cod galben de ploi şi vânt în Dolj, Olt, Vâlcea şi alte judeţe
» Concurență la titularizarea suplinitorilor în școli

Gorj

» Finanţele nu reuşesc să vândă bunurile din sechestre
» Autorităţile au început evaluarea pagubelor produse de inundaţii
» Biletele la spectacolul susținut de actorii Teatrului Odeon la Târgu-Jiu, epuizate din prima zi
» Gorj: Scandalul dintre primarul demisionar din Albeni şi consilierii locali a ajuns la prefectură
» Gorj: Rectorul UCB, eliberat din funcţie de Ministerul Educaţiei
» Judecătorii BEJ, traşi la sorţi la Tribunalul Gorj
» Gorj: Un copil care căzuse în fântână, salvat de vecini

Mehedinţi

» Mehedinţi: Trei persoane rănite grav într-un accident rutier
» Poliţiştii mehedinţeni au aplicat peste 400 de sancţiuni în acest weekend

Vâlcea

» Vâlcea: AJOFM organizează pe 12 mai Bursa Forţei de Muncă

Sport

» Trupa lui Șoavă, după puncte în Vâlcea
» Calafeteanul Adrian Șulcă, pe podium la Openul European
» Atletele de la LPS „Petrache Trișcu“, campioane la pentatlon
» Spadasinii din Bănie, fără medalii la Memorialul „Dumitru Popescu“
» Călinescu, omagiat prin fotbal (galerie foto)
» Studenții de la FEFS au cucerit zece medalii la tenis de masă
» Fotbal / Rezultatele etapei a 33-a din Campionatul Național de Juniori, seria 6
» Tenis: Simona Halep şi Irina Begu debutează astăzi în turneul de dublu de la Madrid

Bani & Afaceri

» 6 milioane de lei pe an trebuie să atragă fiecare inspector fiscal de la firme

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top