16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCea mai mare carieră minieră din Europa, aproape blocată

Cea mai mare carieră minieră din Europa, aproape blocată

Cariera Minieră Roşia din cadrul Complexului Energetic Oltenia, cea mai mare exploatare minieră din Europa, este aproape blocată. Cauza o constituie procesele pe anumite suprafeţe de teren, care durează în instanţele de judecată de mai bine de zece ani. Cariera Roşia furnizează cărbune termocentralelor de la Rovinari şi de la Turceni.
„Cariera Roșia, una dintre cele mai mari cariere din Europa, este aproape blocată din cauza proprietarilor de pădure și a legislației de mediu, care este o legislație greoaie și anevoioasă. Această carieră este blocată în două direcții: în direcția nord-vest, unde am înțeles că problema este aproape rezolvată, proprietar fiind domnul Vîlceanu, şi în direcția sud-vest (Valea Pârâului), unde problema este foarte gravă, având în vedere că în această direcție sunt probleme cu actele de proprietate și persistă de cel puțin zece ani. În sud-vest avem surpriza să vedem că nici măcar pădure nu este, sunt circa 20 de ari de pădure și restul boscheți. Din informațiile noastre, pe cei 20 de ari de pădure se judecă trei familii de mai bine de zece ani, dar nimeni nu se gândește că din cauza duratei acestui proces prin instanțele din România noi suntem blocați cu 40% din extinderea carierei în această direcție“, conform unui comunicat al Sindicatului Liber EMC Roşia, din cadrul Complexului Energetic Oltenia.

Se tem pentru locurile de muncă

La Cariera Minieră Roşia lucrează peste 1.300 de oameni. Sindicatele se tem că minerii nu vor mai avea unde să lucreze dacă activitatea carierei nu va fi deblocată: „Poate nu ar fi atât de grav și atâta grabă dacă raportul de descopertă s-ar fi respectat în anii trecuți și nu am fi nevoiți să plimbăm utilaje de mii de tone pentru a asigura materia primă (cărbune) termocentralei Rovinari și Turceni, pentru a asigura siguranţa sistemului național energetic.
Noi sperăm să se sesizeze cineva la nivel de minister și în viitorul cel mai apropiat Cariera Roșia să înainteze după cum a fost proiectată și în această direcție, sud-vest, și să nu mai fim nevoiți să nu respectăm monografiile de lucru și rapoartele de descopertă 1/5, pentru a avea și în viitor rezerva necesară de cărbune în sezonul rece, când cererea de cărbune este mult mai mare ca în prezent“, potrivit unei informări a Sindicatului Liber Roşia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS