10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFermierii, aşteptaţi să îşi depună cererile pentru subvenţii şi în weekend

Fermierii, aşteptaţi să îşi depună cererile pentru subvenţii şi în weekend

Fermierii sunt aşteptaţi să îşi depună cererile pentru subvenţii şi în weekend. Agenţiile de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) din Oltenia şi din ţară şi-au prelungit programul de lucru pentru a veni în sprijinul tuturor celor care cer subvenții pentru anul agricol 2017. Termenul limită este 15 mai, iar cei care nu îl vor respecta nu vor primi banii, avertizează APIA Dolj.

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de a expira termenul limită de depunere a cererilor unice de plată pentru anul 2017, care este 15 mai, Agenţiile de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi-au prelungit programul de lucru. Funcţionarii APIA vor lucra şi în weekend, astfel încât toţi fermierii să reuşească să îşi depună solicitările. În cazul în care nu se vor încadra în termen, ei riscă să îşi piardă subvenţiile, susţin reprezentanţii APIA Dolj. „Pentru a veni în sprijinul fermierilor, în weekendurile următoare, respectiv 6 – 7 mai şi 13 – 14 mai, sediile APIA Centrul Judeţean Dolj şi centrele locale din subordine vor funcţiona după programul de lucru normal. Programul prelungit vine ca o măsură de sprijin pentru evitarea aglomeraţiei şi a întârzierilor în depunerea cererilor şi conduce la diminuarea timpului necesar fiecărui fermier la completarea şi depunerea cererii unice de plată. Fermierii care nu vor depune cererile până la 15 mai nu vor putea beneficia de subvenţii“, se arată într-un comunicat transmis GdS de reprezentanţii APIA Dolj.
Până ieri, la nivelul judeţului Dolj au fost înregistrate în baza de date peste 28.000 de cereri. „În ceea ce priveşte situaţia depunerii cererilor unice de plată, până la data de 4 mai, avem înregistrate 28.400 de cereri, ceea ce înseamnă 72% din totalul estimat. Adresăm pe această cale rugămintea ca potenţialii beneficiari ai sprijinului financiar să respecte programarea şi reprogramarea la care au fost invitaţi să depună cererea unică de plată, iar cei care nu au reuşit să se prezinte la data programată să contacteze de urgenţă Centrul Judeţean sau centrele locale APIA Dolj de care aparţin“, a spus Nicolae-Sorin Răducan, directorul executiv al APIA Dolj.

Gorjul, fruntaş la depunerea cererilor

Aceleaşi măsuri au fost luate şi în Mehedinţi. Aici, echipe formate din reprezentanţi ai APIA şi ai Direcţiei Agricole au mers în teritoriu pentru a-i informa pe oameni că trebuie să se grăbească. „La nivelul judeţului Mehedinţi au fost depuse 75% din cererile pentru subvenţii. Unii dintre angajaţii APIA au pornit o campanie de informare suplimentară pentru ca toţi cetăţenii să îşi depună cererile până pe 15 mai. Acum, pe ultima sută de metri, angajaţii APIA lucrează la foc continuu, chiar şi sâmbătă şi duminică. Fermierii au avut o programare, pe care au respectat-o într-o măsură mai mică sau mai mare, dar noi ne-am mobilizat împreună cu reprezentanţii Direcţiei Agricole şi încercăm să-i conştientizăm că trebuie să vină să depună aceste cereri de sprijin“, a spus Liviu Mihai Giurescu, şeful Centrului Local din Drobeta Turnu Severin al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Mehedinţi.
În Gorj au fost depuse 81,88% dintre cereri, procent ce clasează judeţul pe primul loc în Oltenia din acest punct de vedere. Conducerea APIA Gorj susţine că şi aici se va lucra în weekendurile 6 – 7 mai şi 13 – 14 mai, iar programul va fi prelungit şi în timpul săptămânii cu cât este nevoie astfel încât toţi fermierii să reuşească să îşi depună cererile. Pe locul doi în ceea ce priveşte depunerea solicitărilor pentru subvenţii se află judeţul Vâlcea, cu 80,57%. În Olt au depus solicitări pentru subvenţii 76% dintre fermieri. Şi agricultorii din Vâlcea, precum şi cei din Olt îşi vor putea depune cererile şi în următoarele două weekenduri, până pe 15 mai.
Cererile unice de plată se depun la centrele județene în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 de hectare de teren agricol şi la centrele locale în cazul celor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 de hectare de teren agricol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS