12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFundația blondei lui Iliescu, secret guvernamental

Fundația blondei lui Iliescu, secret guvernamental

Mister total în cazul fundației din Craiova implicată în scandalul „Emilio“, fondată în 2005 de fostul președinte al României, Ion Iliescu. În 2015, ONG-ul a primit din partea guvernului Victor Ponta statutul de utilitate publică. Sediul menționat în hotărârea de guvern se afla într-o clădire care, potrivit indiciilor GdS, fusese demolată încă din 2014. Jurnaliștii au cerut actele din spatele HG nr. 580/2015. Vedeți mai jos ce au răspuns reprezentanții guvernului.
În 15 iulie 2015, Fundația „Grupul de Inițiativă Ecologică și Dezvoltare Durabilă“ (GIEDD), un ONG fondat de fostul președinte Ion Iliescu și consiliera acestuia, Cristiana Sîrbu, a primit din partea guvernului Victor Ponta statutul de utilitate publică. În textul hotărârii de guvern (HG nr. 580/15 iulie 2015) apare și adresa sediului declarat al fundației: Craiova, strada Împăratul Traian nr. 28, etaj 1, camera 1. La adresa menționată, soții Sorin și Cristiana Sîrbu dețineau un teren de 1.200 mp și două clădiri, o casă și o hală. Prin 2008, ei au vrut să demoleze clădirile și să construiască un bloc P+5 cu spații comerciale la parter pe care să-l vândă ulterior pe piața imobiliară. Au obținut autorizații de demolare (pentru clădiri) și de construire (pentru bloc), dar a venit criza economică și au abandonat proiectul. Clădirile au fost închiriate în perioada 1 aprilie 2009 – 1 octombrie 2013 către Teatrul „Colibri“. Tot aici a avut sediul, până spre sfârșitul lui 2014 și Fundația GIEDD. Ulterior, terenul și clădirile au fost vândute către afaceristul italian Vincenzo Ioele (Emilio). Banii au fost virați în două tranșe, în 9 aprilie 2014 (110.000 de euro) și 11 martie 2015 (346.000 de euro) – când s-au perfectat actele la notar. Între timp însă, clădirile vechi au dispărut sub lama buldozerelor. Pentru adresa respectivă a fost obținută o autorizație de „continuare de lucrări“ pentru blocul P+5 (cesionată ulterior lui Emilio), ca și cum construcția fusese începută în perioada 2008-2010. Indiciile prezentate de GdS duc la concluzia că cele două clădiri au fost demolate ilegal, autorizația de desființare obținută în 2008 fiind expirată de mult timp. Legea spune că demolarea fără autorizație a unor clădiri din zonele protejate (Centrul Istoric) constituie faptă penală, fiind pedepsită cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă.

Hotărâre de guvern emisă pe un sediu – fantomă

Povestea se complică și mai mult, pentru că într-una dintre clădirile dispărute figura ca având sediul Fundația GIEDD, care a primit statutul de utilitate publică. Practic, guvernul a emis în 15 iulie 2015 o hotărâre pe un sediu-fantomă. Legislația care reglementează funcționarea ONG-urilor (OG nr. 26/2000) arată ce acte ar fi trebuit atașate la dosar. Pentru a primi statutul de utilitate publică, un ONG (asociație, fundație) trebuie să adreseze o cerere către Secretariatul General al Guvernului (SGG) însoțită de mai multe documente. Printre acestea, se află și cel prevăzut la art. 39 alin 1.1 lit. d din OUG nr. 26/2000 – „copie de pe dovada privind situația juridică a sediului asociației sau fundației“.
În termen de 15 zile de la primirea actelor (cerere și documente atașate), SGG le înaintează către „organul de specialitate al administrației publice centrale în a cărui sferă de competență își desfășoară activitatea“ ONG-ul solicitant. În cazul nostru, Ministerul Mediului (MM) trebuia să verifice dacă GIEDD îndeplinește condițiile prevăzute la art. 38 alin 1 al OUG nr. 26/2000, pentru a fi declarată de utilitate publică.

Reprezentanții guvernului, cuprinși de amnezie

Pornind de la cele descrise mai sus, jurnaliștii GdS au cerut o copie a documentului care atesta situația juridică a sediului GIEDD la data solicitării făcute către guvern. Direcția de Relații Publice (DRP) și Secretariatul General al Guvernului (SGG) ne-au trimis către Nota de fundamentare a hotărârii de guvern, care spune că GIEDD ar fi prezentat un „contract de închiriere“ din 1 decembrie 2005, anul înființării fundației. Totodată, DRP ne-a informat că solicitarea noastră a fost trimisă către Ministerul Mediului, „în a cărui sferă de competență se află activitatea fundației sus-menționate“. Inițial, ministerul ne-a informat total aiurea că imobilul din Craiova nu figurează în actele sale contabile. Ulterior, a revenit cu al doilea răspuns, în care precizează că „nu este în măsură să furnizeze documentul solicitat“ deoarece acesta nu este de interes public. Cum au argumentat lipsa interesului public? Prin aceea că documentul „nu privește activitatea ministerului și nici nu rezultă din activitatea acestuia“. În final, ministerul susține că nu este gestionar al documentului solicitat, „nefiind inițiator“ al hotărârii de guvern. Am făcut o nouă solicitare către biroul de presă al guvernului, fiind înștiințați că solicitarea noastră a fost retrimisă la Ministerul Mediului, care „trebuie să refacă răspunsul“.
Așadar, ne învârtim în cerc. Să nu știe autoritățile pe unde au rătăcit actele care au stat la baza HG nr. 580/2015? Noi nu credem, și vă spunem imediat de ce: actualul ministru al mediului, Grațiela Gavrilescu, conducea acest minister și în guvernul Ponta IV, adică atunci când a fost promovată controversata hotărâre de guvern pentru fundația patronată de președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS