22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSute de hectare de vii din Dolj, afectate de brumă

Sute de hectare de vii din Dolj, afectate de brumă

Hectare întregi de vii au fost afectate de brumă în Segarcea (FOTO: Claudiu Tudor)
Hectare întregi de vii au fost afectate de brumă în Segarcea (FOTO: Claudiu Tudor)

Bruma şi temperaturile scăzute din ultima perioadă au compromis o parte din viile din Segarcea. Autorităţile locale s-au deplasat marți pe teren şi au evaluat pagubele. 18 hectare de vii sunt afectate, iar 270 de hectare de porumb sunt compromise. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Agricole Dolj, probleme sunt şi în comunele Unirea şi Siliştea Crucii, unde sute de hectare de viţă-de-vie şi porumb au fost distruse de frig.

Temperaturile scăzute în ultima perioadă au afectat aproape 20 de hectare de vii din Segarcea. Bruma căzută în weekendul trecut a lăsat viile fără rod şi, chiar dacă oamenii au făcut şi focul pentru a-şi salva culturile, totul a fost în zadar.
„Suprafeţele cultivate cu viţă-de-vie în Segarcea sunt de 1.000 de hectare. Viile se întind pe mai multe zone. Unele au fost afectate, altele nu. Unele au fost distruse în proporţie de sută la sută, în timp ce altele au fost afectate în proporţie de 10-20 la sută. Din păcate, şi anul trecut a fost o situaţie similară, iar din acest motiv s-a diminuat extrem de mult producţia de struguri. Se pare că lucrurile vor sta la fel şi acum“, a spus Nicolae Tutunaru, primarul din Segarcea.
Probleme nu sunt numai la viţa-de-vie, ci şi la cultura mare. Aproape 300 de hectare de porumb au fost distruse în proporţie de sută la sută, iar autorităţile le recomandă fermierilor să vină la primărie şi să facă sesizări privind starea culturilor. „E bine ca oamenii să vină şi să ne înștiințeze, iar o comisie locală va merge pe teren pentru a evalua pagubele şi, dacă se impune, vom sesiza comisia judeţeană să vină să facă verificări“, a mai spus primarul din Segarcea.

„Sunt afectate mai multe comune“

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Agricole Dolj, probleme sunt şi în alte localităţi din judeţ. E vorba de comunele Unirea şi Siliştea Crucii. Aici, sute de hectare de viţă-de-vie şi porumb au fost compromise. Se înregistrează însă pagube şi la rapiţă, cartofi şi fasole. „Până la această dată am primit informări de la comunele Unirea şi Siliştea Crucii. La Unirea sunt afectate de frig 190 de hectare de viţă-de-vie, 500 de hectare de porumb, 20 de hectare de cartofi şi 5 hectare de fasole. La Siliştea Crucii sunt compromise 52 de hectare de porumb şi 50 de hectare de rapiţă. Avem informaţii că sunt afectate mai multe comune, specialiştii sunt încă în teren şi fac constatările şi estimăm că spre sfârşitul săptămânii numărul lor va creşte. Oamenii trebuie să meargă la primărie şi să înştiinţeze autorităţile în legătură cu suprafeţele şi culturile afectate, după care o comisie locală se va deplasa pe teren şi va face un proces-verbal de constatare. În cele din urmă, o comisie constituită din ordinul prefectului va evalua situaţia“, a spus Ovidiu Meca Obleagă, consilier la Direcţia Agricolă Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS