21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMuzeul „Constantin Brâncuşi“ va funcţiona în Casa „Gănescu“

Muzeul „Constantin Brâncuşi“ va funcţiona în Casa „Gănescu“

Casa „Barbu Gănescu“ din Târgu Jiu
Casa „Barbu Gănescu“ din Târgu Jiu

Viitorul Muzeu Naţional „Constantin Brâncuşi“ va funcţiona în casa de oaspeţi a judeţului, potrivit declaraţiilor şefului Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu. Este vorba de Casa „Barbu Gănescu“, de lângă Palatul Administrativ din Târgu Jiu. Clădirea se află de mai mulţi ani în administrarea Consiliului Judeţean Gorj şi este practic închisă. Foarte rar a găzduit cursuri pentru perfecţionarea personalului din administraţie sau este temporar gazdă a şefilor care vizitează judeţul. Clădirea s-a deteriorat în ultimii ani, iar din acest motiv, consiliul judeţean a alocat fonduri pentru reabilitare.
După cum se ştie, amenajarea unui Muzeu Naţional „Constantin Brâncuşi“ la Târgu Jiu a fost aprobată de către parlament. Autorităţile au transmis Ministerului Culturii două propuneri cu imobilele în care ar putea funcţiona Muzeul „Brâncuşi“. Una dintre clădiri este Casa de oaspeţi „Barbu Gănescu“, monument istoric aflat în Patrimoniul Naţional, iar cealaltă este Muzeul de Artă din Parcul Central, fosta casă a lui Nicolae Ceauşescu, cum este cunoscută.
Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Cosmin Popescu, este sigur că Ministerul Culturii va opta pentru Casa „Gănescu“. Un răspuns în acest sens ar putea fi comunicat în zilele următoare. „Aşteptăm un răspuns săptămâna aceasta. Din câte am discutat la Ministerul Culturii, Muzeul Naţional «Constantin Brâncuşi» va funcţiona în Casa «Barbu Gănescu». Mai este de efectuat evaluarea tehnică, dar avem semnale că decizia va fi în sensul acesta. Este bine că vom putea pune în valoare acest imobil care are o încărcătură istorică şi este legat la propriu de sculptorul Constantin Brâncuşi“, a spus Cosmin Popescu. În Casa „Barbu Gănescu“ a locuit chiar sculptorul Constantin Brâncuşi în perioada 1937 – 1938, în care s-a aflat la Târgu Jiu pentru realizarea Ansamblului „Calea Eroilor“. Acesta este şi motivul pentru care autorităţile locale şi judeţene insistă ca Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi“ să fie amenajat în casa de oaspeţi a judeţului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS