6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCând este permis să se dea foc la vegetație

Când este permis să se dea foc la vegetație

Vegetația uscată poate fi arsă doar cu permis de lucrul cu focul, care se obține de la primărie (Foto: Bogdan Grosu)
Vegetația uscată poate fi arsă doar cu permis de lucrul cu focul, care se obține de la primărie (Foto: Bogdan Grosu)

La doar o zi după accidentul rutier care a avut loc în dreptul localității Beharca, unde s-au tamponat nouă mașini, din cauza vizibilității reduse pricinuite de un incendiu de vegetație care a provocat un fum dens, ieri, în comuna Almăj, mai multe crengi ardeau pe marginea drumului. Câțiva beneficiari ai Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat strângeau de pe marginea drumului crengile rupte, le puneau în rigolele de pe marginea străzii și le dădeau foc. Autoritățile locale au precizat că a fost vorba despre un incendiu controlat, pentru a curăța zona de siguranță a drumului comunal DC 122, care ar urma să fie asfaltat. Viceprimarul comunei Almăj, Aurel Tălăban, a precizat: „Am degajat vegetația de pe marginea drumului, pentru că acest drum intră pe modernizare. Fiind vegetație multă este foarte greu să o încărcăm și să o ducem undeva. Nu este pericol de incendiu nicăieri și este supravegheat focul“.

Cetățenii trebuie să fie precauți cu incendiile de vegetație

Legislația actuală împotriva incendiilor interzice cetățenilor să dea foc la miriști sau la vegetație. Totuși, incendierea resturilor vegetale este posibilă doar după ce se iau anumite măsuri și este înștiințată primăria localității în care ar urma să se incendieze iarba uscată. Reprezentanții ISU Dolj au precizat că este interzis să se dea foc la vegetația de pe marginea drumului sau la miriști, fără a se lua toate măsurile de siguranță și fără a se obține un permis de lucrul cu focul, de la primăria din localitatea de care aparține persoana respectivă. Chiar dacă are permis de lucru cu focul, persoana care vrea să incendieze vegetație trebuie să aibă în apropiere o sursă de apă și unelte cu care să poată stinge eventual incendiul, dacă acesta se propagă, au precizat reprezentanții ISU Dolj. Ei au mai spus că, în cazul de la Almăj, având în vedere că chiar primăria a fost organizatoarea acțiunii de strângere și incendiere a vegetației uscate, permisul respectiv nu se impunea a fi obținut, dar trebuia să existe mături și alte unelte care să poată ajuta la o eventuală stingere a focului.
Ordinul ministrului administrației și internelor nr. 605/2008 care prevede „dispozițiile generale de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării focului deschis la arderea de miriști, vegetație uscată și resturi vegetale“ stabilește că „zona de siguranță a drumurilor naționale și județene se curăță obligatoriu de vegetația uscată și de resturile vegetale de către administratorii acestora și, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS