14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFocuri printre plantaţiile de căpşuni din Polovragi

Focuri printre plantaţiile de căpşuni din Polovragi

Focurile au fost aprinse la Polovragi
Focurile au fost aprinse la Polovragi

Direcţia Agricolă Gorj a anunţat că statul nu mai acordă despăgubiri pentru culturile care vor fi afectate de frigul din ultima perioadă. Există zone unde fermierii gorjeni speră să înregistreze cât mai puţine pagube, după frigul de săptămâna trecută. Este vorba de partea submontană a judeţului, unde anumite soiuri de pomi fructiferi sunt în floare. De asemenea, culturile de căpşuni de la Polovragi ar putea fi afectate de frig. Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj, a precizat că au fost înregistrate temperaturi de minus trei grade Celsius, la nivelul judeţului. „Din păcate, în zona de nord a judeţului, mai ales Polovragi, Novaci, Rânca, ştim foarte bine că s-au depăşit 30 de centimetri de zăpadă. Ne îngrijorează faptul că temperaturile sunt din ce în ce mai scăzute. Temerile noastre s-au adeverit. Rovinari, Stolojani, Teleşti şi altele au fost lovite de brumă“, a declarat Dan Tănăsescu.
Din nefericire, temperaturile au continuat să scadă weekendul trecut. „Din păcate, am avut sâmbătă temperaturi scăzute. Brumă urmată de îngheţ. Efectele se vor vedea în perioada următoare. Aşa este în agricultură: depindem foarte mult de precipitaţii – şi când sunt şi când nu sunt“, a mai declarat Dan Tănăsescu, directorul Direcţiei Agricole Gorj.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, cultivatorii de căpşuni din Polovragi au apelat la o soluţie extremă pentru a proteja culturile. Au fost aprinse focuri în zona plantaţiilor de căpşuni. De asemenea, acolo unde a fost posibil, culturile au fost acoperite cu folii de mari dimensiuni. Având în vedere suprafaţa mare cultivată cu căpşuni, a fost greu ca toate culturile să fie puse la adăpost de temperaturile care au scăzut sub zero grade Celsius. Fermierii din Polovragi îşi pun speranţe că plantele nu au fost afectate de temperaturile neobişnuite pentru această perioadă. Cu toate că localitatea se află în zona submontană a judeţului Gorj, localinicii spun că astfel de temperaturi scăzute nu au mai fost înregistrate de peste un deceniu. Cultivarea căpşunului şi vânzarea căpşunelor, alături de creşterea animalelor, este una din principalele activităţi în Polovragi. Cei mai câştigaţi au fost cultivatorii care folosesc solarii, însă sunt puţini, având în vedere că sunt folosite suprafeţe întinse de teren pentru cultivarea căpşunilor. Şi la Rugi, în comuna Turcineşti, localnicii au aprins focul în livezile de cireş. Aici este o zonă cu mii de cireşi, iar pomii sunt foarte sensibili la schimbările bruşte de temperatură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS