Reapar denivelările pe străzile Craiovei

Autori


Unele străzi din Craiova încep să aibă din nou probleme cu asfaltul, care se lasă în special în zonele unde a existat anterior o intervenție pentru introducerea de utilități sau pentru remedierea unei avarii. De cele mai multe ori, strada nu mai poate fi adusă la starea inițială după ce a fost spartă, însă cei care au intervenit ar trebui să monitorizeze zona și să revină cu reparațiile, dacă este cazul, iar pe unele din arterele Craiovei chiar ar fi cazul unor noi reparații. 

De luna trecută, prin cartierele Craiovei au reapărut muncitorii care se ocupă de repararea și întreținerea străzilor, aleilor, trotuarelor și parcărilor din oraș, în baza acordului-cadru semnat de primărie cu SC Delta ACM. Mai multe drumuri din Bănie au intrat în reabilitare, unele au fost și asfaltate, însă nu toate reparațiile țin de contractul cu Delta. Mai sunt și străzi unde vinovat pentru gropile și denivelările din carosabil este furnizorul de utilități, mai exact firma care a lucrat pentru acesta.

Gazeta de Sud a prezentat, anul trecut, o serie de străzi distruse în urma unor intervenții, fie pentru introducerea de utilități, fie pentru remedierea unei avarii, și care nu au mai putut fi aduse la starea inițială. Asfaltul s-a lăsat ulterior intervenției, iar drumul s-a ales cu o denivelare. Tot atunci, GdS a găsit și explicația acestui fapt, dată de un specialist în domeniu: unele reparaţii se fac de mântuială, nu se tasează cum trebuie straturile, nu se toarnă corect asfaltul, iar de aici până la apariția gropilor nu mai e decât un pas. Cum 2016 a fost „anul avariilor“, străzi precum Calea București (km 0), Matei Basarab, Amaradia, Petre Ispirescu, Iancu Jianu sau Brestei au fost sparte în anumite zone și refăcute. Cu excepția lucrării de pe Calea București (breteaua de la pasajul suprateran), care a rezistat fără probleme, pe restul străzilor asfaltul dă semne de slăbiciune. Ba chiar au reapărut denivelări noi.

Strada Matei Basarab, spre exemplu, a fost spartă în două locuri anul trecut, pentru înlocuirea unui tronson de 8 metri la conducta de distribuţie a apei potabile. Asfaltul turnat începe să se lase, dar nu atât de mult încât să creeze probleme participanților la trafic. În schimb, asfaltul a cedat la circa o sută de metri mai în față (a crăpat și s-a lăsat serios), chiar înainte de intersecția cu strada Madona Dudu (zonă care prezintă, de asemenea, urmele unei intervenții anterioare). Asfaltul lăsat ar putea semnala prezența unei avarii. Reprezentanții Companiei de Apă Oltenia (CAO), cea care are în administrare rețeaua de apă și canalizare a orașului, explicau la un moment dat, pentru GdS, că „o avarie nu o poți preveni, ci doar intervii atunci când ea apare“ și spuneau și când îți dai seama că este vorba de o avarie: „Atunci când apa iese din asfalt sau se lasă asfaltul“. Deși aici asfaltul este lăsat, CAO nu a intervenit încă în 2017 pentru repararea vreunei avarii sau a unei străzi, după cum au precizat reprezentanții Companiei.


Craterul de pe strada Vasile Conta a fost astupat

Strada Vasile Conta îi punea la grea încercare pe șoferi, pentru că, după intersecția cu biserica, în asfalt exista un crater care îți dădea impresia că „înghite“ mașina. Problema, apărută în urma unei intervenții la rețeaua de apă și care data de ceva timp, a fost rezolvată zilele trecute. Groapa a fost astupată cu asfalt, însă nu de cei de la Compania de Apă și nici de Delta. „A fost o problemă cu un cetățean care a solicitat un racord la conducta de apă, dar după intervenția făcută de o firmă contractată în acest sens asfaltul s-a lăsat foarte mult. A stat ceva timp așa, pentru că firma nu ar mai fi dorit să intervină din nou pentru a readuce strada la starea inițială. Până la urmă s-a rezolvat, pentru că a intervenit, din câte știu, Poliția Locală. Probabil s-a aplicat și vreo sancțiune“, a explicat un reprezentant al primăriei, informație confirmată de Poliția Locală Craiova. Strada Vasile Conta mai are însă porțiuni cu asfalt lăsat și gropi în jurul gurilor de canal, dar ea este prinsă pe lista străzilor propuse pentru lucrări de întreținere în anul 2017. Și strada Petre Ispirescu, unde CAO a intervenit de mai multe ori la o avarie, s-a stricat iremediabil, la fel și strada Caracal, după giratoriul de la Lidl, unde a existat o intervenție a CEZ. Recent au apărut probleme și pe strada Mihai Viteazu, în zona Colegiului Național „Carol I“, unde asfaltul a crăpat și a început să se lase.

Toate aceste intervenții care se fac pentru introducerea de utilități sau pentru remedierea avariilor ar trebui monitorizate în timp și revenit pentru reparații, pentru că este foarte greu ca o stradă, odată spartă, să fie readusă la forma inițială. O spun și specialiștii. „E destul de dificil să aduci carosabilul la starea inițială, pentru că e foarte greu să realizezi același grad de compactare. De aceea, astfel de lucrări trebuie monitorizate în timp și intervenit dacă asfaltul se lasă. Ar trebui făcută o compactare în straturi subțiri, mai ales dacă avaria este la o adâncime mare. La un metru adâncime, ar cam trebui să existe cinci straturi de 20 de centimetri, fiecare compactat, pentru ca asfaltul turnat ulterior să fie cât mai aproape de cum arăta inițial. Dar, de obicei, fiind vorba de manoperă, de timp, se cam aruncă în grabă tot materialul odată și se compactează la grămadă. Este foarte greu să iasă o lucrare bună în astfel de condiții“, a explicat, pentru GdS, un specialist în construcții. Cine ar trebui să facă această monitorizare și să revină cu reparațiile? Nimeni altul decât furnizorul de utilități care a spart strada.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 18 aprilie 2017

Actualitate

» ANI a solicitat Camerei Deputaţilor să ia act de încetarea mandatului lui Matei Suciu
» ASF, despre amenda istorică de 750.000 lei aplicată NN Pensii: Decizia a fost luată în unanimitate
» MJ precizează că nu a primit, până la ora 17,30, nicio decizie a instanțelor în cazul extrădării lui Ghiță
» Turcia: Opoziţia, dar şi sute de cetăţeni, au depus plângeri privind referendumul
» Depunerea proiectului legii salarizării se amână iar. Liderul deputaţilor PSD spune că nu s-a stabilit un orizont de timp
» Premierul britanic Theresa May anunță alegeri anticipate pentru data de 8 iunie
» Interpol a sesizat ÎCCJ în legătură cu extrădarea lui Sebastian Ghiță
» Vreme deosebit de rece în toată ţara până vineri
» Poliţia Română a solicitat autorităţilor din Slovenia verificări privind actele false folosite de Ghiţă
» Turcia: Un elicopter care transporta judecători şi poliţişti s-a prăbușit în estul țării
» Avertizare de vreme rea pentru mâine: Cod galben de precipitaţii abundente în Oltenia
» Premierul britanic Theresa May a anunțat organizarea de alegeri anticipate la 8 iunie
» Ministerul Muncii: 56.866 copii se aflau în sistemul de protecție specială, la finele anului trecut
» Ambasadorul Coreei de Nord la ONU avertizează că un război nuclear poate izbucni în orice moment

Local

» Dascălul care a făcut grevă pentru anularea condițiilor specifice a învins școala

Dolj

» Desa are nevoie de sute de hectare de pădure
» Face închisoare după ce a vrut să arunce un bloc în aer
» 4.653 de hotărâri în 25 de ani de activitate a CJ Dolj
» Ce sume vor primi fermierii ca sprijin cuplat în sectorul vegetal
» Blonda care l-a atras pe Ion Iliescu în scandalul imobiliar de la Craiova
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Receptie finala
» Distractie de Paşte
» C.J. Dolj – 25 de ani de la reînființare
» Cod galben de inundații în bazine hidrografice din Oltenia
» Trei cetățeni străini care au încercat să intre ilegal în țară, depistați de polițiștii de frontieră doljeni
» Amenzi de peste 168.000 de lei date de inspectorii DSVSA Dolj
» Craiova: Consiliul Județean Dolj a sărbătorit 25 de ani de la reînființare

Gorj

» DN 66 Târgu Jiu – Ţânţăreni, şoseaua morţii
» Zăpadă ca în decembrie, la Rânca
» Tânăr arestat pentru tentativă de omor
» Fonduri pentru podul de la Turcineşti
» Gorj: Poliţiştii au reţinut 23 de permise auto şi au aplicat sute de sancţiuni
» Gorj: A fost suplimentat numărul utilajelor de deszăpezire pentru Rânca

Olt

» Olt: Un tânăr din Slatina a returnat un rucsac plin cu bani şi acte, găsit pe stradă
» Olt: Minoră dispărută de acasă, cu o zi înainte de Paşte

Vâlcea

» Vâlcea: O bătrână de 84 de ani, găsită moartă de pompieri în propria locuinţă
» Vâlcea: Arme deţinute fără drept, confiscate de poliţişti
» Vâlcea: Tânăr recidivist, reţinut pentru 24 de ore după ce a condus fără permis

Sport

» Junioarele de la „Titulescu“, la turneul semifinal
» Gimnaștii români, pregătiți să ia medalii la Europenele de la Cluj
» Fotbal / Liga Campionilor, sferturi de finală (retur). S-au stabilit semifinalistele
» Baschet (m): Craiova – Cluj, scor 71-107. Ardelenii s-au calificat în semifinalele campionatului
» Fotbal/ CS Universitatea Craiova va juca cu FC Voluntari pe 27 aprilie, la Severin
» Fotbal / Conducătorii lui ACS Podari se joacă de-a retragerea
» Handbal (f): CSM București – Vardar Skopje, în semifinalele Ligii Campionilor

Bani & Afaceri

» Cum își pot eșalona firmele datoriile către Fisc

Sanatate

» Oltenia, regiunea cu cele mai multe cazuri de cancer de piele

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei

Top