17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjColoana Fără Sfârşit, monitorizată cu camere video

Coloana Fără Sfârşit, monitorizată cu camere video

Autorităţile din Târgu Jiu vor să monteze senzori în jurul operelor brâncuşiene de la Târgu Jiu, după a doua vandalizare a Coloanei Fără Sfârşit. Decizia a fost luată după ce o elevă de 16 ani, din Drobeta Turnu Severin, și-a scris marţi numele pe Coloana Fără Sfârșit, din Târgu Jiu. Minora nu a fost observată de polițiștii locali care se aflau în zonă în momentul în care a scris pe modulul de bază al monumentului. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj a întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de distrugere. De asemenea, eleva a fost amendată cu o sută de lei. Este de precizat că săptămâna trecută, o fetiță de 12 ani, din Slatina, a scrijelit un mesaj pe Coloana Fără Sfârșit. Mama fetei a fost amendată cu 500 de lei, iar poliția a deschis un dosar penal pentru distrugere, în baza sesizării primite de la Poliţia Locală Târgu Jiu. Acestea nu sunt primele vandalizări. Pe modulul de bază al monumentului realizat de Constantin Brâncuşi în 1938 a fost scrijelit în trecut numele Ana. Acesta este vizibil şi acum. De asemenea, nici operele din Parcul Central nu sunt ferite de dorinţa vizitatorilor de a intra cu orice preţ în contact cu ele. Experţii, care au analizat operele din piatră, au descoperit urme de băuturi răcoritoare pe travertinul din care este realizată Masa Tăcerii.

Vor instala zece camere video

În urma incidentului de marţi, autorităţile şi-au propus să ia măsuri. Conform lui Aurel Popescu, primarul interimar din Târgu Jiu, în perioada următoare vor fi montate camere video pentru monitorizarea operelor realizate de Constantin Brâncuşi. „Avem deja un proiect finalizat şi care va fi pus în operă. Este vorba de montarea de camere video pentru monitorizare. Acestea vor fi amplasate în zona operelor din Parcul Central şi în Parcul Coloanei Fără Sfârşit. Aşadar, trei astfel de camere video vor fi amplasate în apropierea Coloanei Infinitului, iar alte şapte camere video pentru monitorizare vor fi între Masa Tăcerii şi Poarta Sărutului“, a menţionat Aurel Popescu, primarul interimar din municipiul Târgu Jiu. În prezent, sunt montate trei camere video cu ajutorul cărora pot fi urmărite operele din orice colţ al lumii, prin intermediul internetului. Camerele respective nu au însă rolul de a monitoriza acţiunile turiştilor.

Vor să monteze şi un sistem de senzori de avertizare

Primăria Târgu Jiu intenţionează să solicite acordul Ministerului Culturii pentru a monta în apropierea Coloanei Fără Sfârşit un sistem de senzori. Viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Adrian Tudor, a declarat că sistemul de monitorizare va fi la dispoziţia Poliţiei Locale. Agenţii de poliţie vor fi avertizaţi în timp util când cineva va intra în perimetrul de protecţie al operelor. „Noi, în prezent, lucrăm la un sistem de monitorizare a operelor, ce va fi legat la Poliţia Locală şi la noi, la Centrul Brâncuşi. Ca soluţie tehnică am stabilit să fie montat un sistem de perimetrizare care să ne avertizeze când cineva se apropie de opere, în funcţie de distanţa pe care o setăm noi şi astfel vor fi avertizaţi cei de la Poliţia Locală că a pătruns cineva în perimetru. De asemenea, există şi posibilitatea montării de panouri prin care să se interzică atingerea operelor, dar toate măsurile trebuie discutate cu cei de la Ministerul Culturii“, a precizat şi Adrian Tudor, viceprimarul din Târgu Jiu. Un sistem de monitorizare cu senzori de mişcare a fost propus şi în proiectul realizat de arhitectul Dorin Ştefan. Acesta a făcut un proiect de modernizare a Căii Eroilor, pentru care se caută finanţare naţională sau internaţională. Este de amintit că numai anul trecut 70 de persoane au fost amendate pentru că au intrat în contact cu operele brâncuşiene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS