6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljUnii craioveni mai vor căldură în apartamente

Unii craioveni mai vor căldură în apartamente

Craiovenii tremură de frig în propriile locuințe (Foto: arhiva GdS)
Craiovenii tremură de frig în propriile locuințe (Foto: arhiva GdS)

Unii dintre craiovenii care locuiesc la bloc și-ar dori ca SC Termo Craiova SRL să mai livreze căldură populației măcar noaptea căci, deși temperaturile diurne trec de 20 de grade Celsius, noaptea acestea scad sub 10 grade Celsius, iar în apartamente este foarte frig.

Este cunoscut faptul că SC Termo Craiova SRL a sistat furnizarea căldurii la apartamente începând cu data de 01.04.2017. Craiovenii care stau la bloc se plâng acum că deși ziua temperaturile au crescut, trecând uneori de 20 de grade Celsius, noaptea acestea scad vertiginos. Frigul se resimte în locuințele craiovenilor, iar cei care au copii mici sau bătrâni bolnavi spun că este nevoie ca operatorul local să furnizeze agent termic măcar noaptea. În plus, locatarii susțin că prevederile legale sunt de partea lor, căci au fost nopți în care temperatura aerului exterior a scăzut sub 10 grade Celsius. „Eu am copil mic și consider că Termo trebuie să ne furnizeze căldură pe perioada de noapte fiindcă este foarte frig în apartament. Suntem nevoiți să folosim calorifere electrice ca să încălzim locuința. Operatorul să nu se mai mire de ce vrem să ne debranșăm și să nu uite că-și iau salariile din banii noștri“, a spus o locatară din blocul A3, scara 4, de pe bulevardul Nicolae Titulescu.
„De ce nu se mai furnizează agent termic în nopțile cu temperaturi sub 10 grade? Au fost în ultima săptămână mai mult de trei zile consecutiv cu temperaturi joase. Este o mare diferență între temperaturile din timpul nopții și cele din cursul zilei! Noi dorim să se dea căldură noaptea căci este foarte frig. Nu vrem să dăm bani pe medicamente sau mai mulți bani ca să folosim alte surse de încălzire sau să plătim gaze. Am întrebat la Termo de ce nu mai furnizează căldură și au răspuns că doar grădinițele și spitalele vor avea până pe 15 aprilie, că s-a oprit furnizarea pentru că au fost trei zile consecutive cu temperaturi peste 10 grade. Schimbarea climatică ne forțează să cerem furnizarea pe timpul nopții a agentului termic măcar între orele 22.00 și 7.00 dimineața“, ne-a scris Adela Ene într-o sesizare transmisă pe adresa de e-mail a GdS.

Noaptea nu-i ca ziua!

Craiovenii cred că furnizorul de căldură al orașului încalcă reglementările în vigoare, fiindcă noaptea temperaturile exterioare scad chiar și până la 1 grad Celsius, ceea ce duce la scăderea temperaturii în apartamente. „Termo a oprit furnizarea agentului termic din data de 01.04.2017, deși există pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie o avertizare de vreme rece pentru perioada 02-10.04.2017, ajungându-se ca pe 07-08.04.2017 temperatura să fie de 1 grad Celsius. Instalațiile de încălzire încă nu au fost golite, deci nu ar fi fost o problema să se furnizeze agent termic“, ne-a sesizat George Ciocîrlan.
Reprezentanții SC Termo Craiova SRL spun că sunt puțini cei care ar dori să se continue furnizarea căldurii în unele din blocurile din Craiova și că societatea nu a primit nici o solicitare din partea vreunei asociații de proprietari. „Sunt cazuri izolate cei care solicită să li se furnizeze agent termic. Majoritatea abonaților noștri nu cer reluarea livrării căldurii. Într-o atare situație, minoritatea se supune majorității. Noi nu mai putem să reluăm furnizarea agentului termic acum. În ceea ce privește reglementarea legală, textul de lege spune «valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10°C sau mai mici». Adică să avem temperaturi sub 10 grade Celsius în intervalul 18.00 -06.00, nu doar câteva ore pe perioada de noapte. Dacă avem la ora 18.00-19.00 o temperatură de 19 grade Celsius, cu siguranță media va fi peste 10 grade Celsius“, a precizat Dan Magla, administratorul SC Termo Craiova SRL.
În concluzie, din cele spuse de reprezentanții Termo rezultă că oricât ar tremura de frig, craiovenii nu mai primesc căldură nici măcar pe timp de noapte.

Reglementare

„Începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc după înregistrarea, timp de trei zile consecutiv, între orele 18.00-6.00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10°C sau mai mici, iar oprirea încălzirii se face după trei zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depășește +10°C, între orele 18.00-6.00“.
Art. 117 din Hotărârea nr. 425/1994 privind aprobarea Regulamentului pentru furnizarea și utilizarea energiei termice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS