Parcăm la Water Park în moloz și gunoaie?

Autori


La Complexul de agrement acvatic din Parcul Tineretului, proiectul european de 20 de milioane de euro care a bătut recordul în Craiova în materie de amânare a termenului de finalizare, se lucrează, în sfârșit, după ce proiectul înghețase anul trecut, în plină vară, (14 iulie 2016) în urma revocării autorizaţiei de construire. Luna trecută s-a emis însă o nouă autorizație pentru intrare în legalitate, iar pe șantier au reapărut muncitorii. Primarul interimar Mihail Genoiu a afirmat de două ori în ultimele luni că Water Park-ul va fi gata în această vară, iar craiovenii vor avea parte de „bălăceala“ promisă încă de anul trecut, dar vor avea și unde să parcheze? În prezent, locul unde ar trebui amenajată parcarea Complexului de agrement acvatic este plin de resturi menajere și din construcții. Platforma cu activitate comercială nu a fost nici ea amenajată și nici cei patru salvamari de care mai are nevoie Water Park-ul (patru există deja) nu au fost găsiți.

După ce anul trecut craiovenii care sperau să se relaxeze la Complexul de agrement acvatic din Parcul Tineretului s-au ales doar cu o „baie“ de promisiuni, autoritățile locale susțin că, în această vară, Water Park-ul chiar va deveni funcțional. Primarul interimar al Craiovei, Mihail Genoiu, a afirmat în două rânduri (o dată la ședința de consiliu local în care s-a votat prelungirea termenului de implementare a acestui proiect și a doua oară când s-a aprobat bugetul pentru acest an) că parcul acvatic va fi gata la vară, pentru că „tot ce ține de constructor este la nivel de zile de executat“. Deși primăria și-a luat o marjă mai mare de finalizare a proiectului, data de 30 octombrie 2017, obținând o nouă păsuire din partea Autorităţii de Management responsabilă cu fondurile europene (precedentele două termene acordate de UE, după data-limită de 31 decembrie 2015, respectiv 30 iunie 2016 și 30 aprilie 2017, nu au fost respectate), promisiunile de inaugurare a Water Park-ului sunt pentru această vară (în aprilie 2016, primăria promitea același lucru).

Actualul edil spunea însă că se bazează pe faptul că expertiza de la obiectivul 3 – clădirea cu bazine acoperite, acolo unde DNA a constatat, în martie 2015, acea fraudă cu materiale de construcție decontate, dar neutilizate, a ieșit foate bine și că nu vor mai exista probleme. „Water Park se va finaliza. Toate amânările și termenele transferate au început cu martie 2015, când DNA a descins și a constatat fraudele la obiectivul 3. Din momentul acela a devenit incertă realizarea acestei investiții (…) Ceea ce ne interesează cel mai mult este expertiza depusă la dosar în care se spune: «În urma calculelor, construcția se încadrează în clasa de risc seismic 3». Nimic nu putea trece peste această expertiză“, afirma Genoiu în luna februarie. În martie, când a prezentat bugetul local pe anul 2017, primarul interimar a mers tot pe ideea finalizării până în vară a acestui proiect: „O sumă importantă, de 11.928.000 de lei, va merge către finalizarea Water Park-ului. El va fi dat în folosință vara aceasta, iar craiovenii vor avea parte de «bălăceala» mult așteptată“. După ce „îngheţase“ în plină vară anul trecut (14 iulie), în urma revocării de către primărie a autorizaţiei de construire, obiectivul se alesese între timp și cu o nouă autorizație pentru intrare în legalitate (emisă pe 10 martie 2017), așa că, încet, încet, pe șantier au reapărut muncitorii.

Recepția va dura minimum o lună

Ieri după-amiză, la Water Park se lucra atât la interior, la clădirea care a dat atâtea bătăi de cap autorităților locale, cât și la exterior. Pe afară se mai făceau unele retușuri, în timp ce la clădirea cu bazine acoperite se mai aduceau materiale. Chiar dacă primarul a pomenit de „lucrări de câteva zile“, când s-a reluat activitatea la Water Park stadiul lucrărilor era de 90%, potrivit unui răspuns oferit de Primăria Craiova la sfârșitul lunii februarie. Tot atunci, autoritățile au precizat și ce lucrări ar mai fi de executat și ce va urma după finalizarea acestora.

„După emiterea autorizației de construire – intrare în legalitate și comunicarea finalizării lucrărilor de către executant, urmează procedura de recepție la terminarea lucrărilor. Complexitatea obiectivului și durata probelor de funcționare și de identificare a fiecărei componente (21 de obiecte cu structuri de rezistență și elemente arhitecturale, instalații electrice, hidraulice de ventilație și încălzire) implică necesitatea constituirii unei echipe de recepție formată din specialiști pe fiecare domeniu, fapt care va conduce la o durată de cel puțin 30 de zile a recepției la terminarea lucrărilor. Mai sunt de efectuat lucrări de finisaje la Obiectivul 3 – Clădire bazine acoperite, rețele de incintă – drenuri, amenajare peisagistică și spații verzi și organizare de șantier. După finalizarea lucrărilor și încheierea procesului-verbal de recepție, mai sunt prevăzute o serie de activități, respectiv publicitatea finală a proiectului, obținerea tuturor autorizațiilor/ avizelor/licențelor de funcționare necesare, precum și angajarea personalului necesar funcționării Water Park-ului“, se preciza în răspunsul municipalității. Cu alte cuvinte, întregul proces de recepție a lucrărilor poate dura mai mult de o lună, ceea ce ar însemna că și dacă lucrările ar fi gata până la sfârșitul lunii aprilie, vara ar începe cu un Water Park încă nefuncțional.


Cum rămâne cu parcarea?

Altă problemă pe care GdS a ridicat-o în vara anului trecut, dar care este valabilă și în prezent, e cea legată de parcarea Complexului de agrement acvatic. Locul unde ar trebui amenajată parcarea pentru clienți este plin de resturi menajere și de construcții, unele depozitate aici chiar de constructorii de la Water Park. Cine ar trebui să amenajeze această parcare, cu ce costuri și când vor începe și aici lucrările, este întrebarea la care Primăria Craiova nu a răspuns până la închiderea ediției. Și nici constructorul nu a fost de găsit. În primăvara anului trecut însă, când s-a pus problema parcării, reprezentantul constructorului susținea că partea cu refacerea aleilor și cu amenajarea parcării cade în seama sa: „După ce terminăm cu șantierul, trebuie să aducem la starea inițială aleile care pleacă de la porțile parcului până la intrarea principală la Water Park. Calea de acces și parcarea țin de noi, dar de la poartă încolo, adică strada Coșuna, este treaba primăriei“.

Autoritățile au rezolvat, între timp, partea cu calea de acces auto, reabilitând strada Coșuna și drumul până la poarta din spate a Parcului Tineretului, pe unde se accede în parcare. Dar și așa tot ar mai avea ceva de făcut: amenajarea unei platforme pentru spații comerciale, de care s-a uitat când s-a întocmit proiectul. „La Water Park ar mai fi un disconfort pe care l-am constatat pe parcurs: proiectul nu prevede activitate comercială în interiorul complexului de agrement şi e aproape imposibil să vii şi să stai câteva ore la soare fără să consumi ceva, o apă, un suc, o îngheţată. Aşa că am luat măsuri să amenajăm în afara parcului acvatic, într-o laterală a lui, o platformă unde să existe activitate comercială ca să poţi să ieşi şi să cumperi ce ai nevoie“, spunea anul trecut Mihail Genoiu. Până acum se știe doar locul unde se va amenaja această platformă pentru spații comerciale. Unde ar mai fi ceva de lucru. Și gardul exterior mai are probleme pe anumite porțiuni.

Ce a mai făcut primăria în tot acest timp? A reușit, chiar zilele trecute, să mai găsească un salvamar, numărul acestora ajungând acum la patru, din cei opt de care are nevoie Water Park-ul, și a scos la licitație caietul de sarcini pentru achiziția brăţărilor de acces în incinta parcului acvatic. Va trece și vara asta peste Water Park, fără ca el să fie dat în folosință? Rămâne de văzut…Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 11 aprilie 2017

Actualitate

» Școala Vela: Managerul cere să plece, profesorii se revoltă
» Germania: Explozii în apropierea autocarului echipei de fotbal Borussia Dortmund
» Măsuri dure pentru a stopa fenomenul nevaccinării: Ministrul Sănătăţii afirmă că părinţii care nu îşi vaccinează copiii ar putea risca pedepse cu închisoarea
» Testele confirmă utilizarea gazului sarin în atacul din Siria, susţine Turcia
» Peste 10.000 de vehicule noi, înmatriculate în România, în luna martie
» MAE pune la dispoziția cetățenilor români Ghidul de călătorie pentru Sărbătorile Pascale 2017
» Alexandru Rafila: 21 de persoane au murit din cauza rujeolei
» Legea graţierii, încă o amânare la comisia juridică din Senat
» Dan Andronic, invitat la audieri în Comisia SRI
» Experimentele a 5 echipe de elevi români vor rula la bordul Stației Spațiale Internaționale
» Strat de zăpadă de peste 170 de centimetri și risc mare de avalanșă în Făgăraș

Publireportaj

» Cauciucuri agricole noi și second-hand, la un telefon distanță

Local

» Lucrările la Stadionul Municipal se apropie de final
» Întreruperi energie electrică de mâine
» 700.000 de lei, puși la bătaie de Primăria Slatina pentru finanțarea nerambursabilă a activităților nonprofit
» Bistreţ, comuna care atrage turişti
» Şcoala profesională de la Corlăţel

Dolj

» Capotescu și finii săi, „parteneri“ în arestul IPJ Dolj
» Delta ACM cu încasările, angajații doar cu munca?
» Intrările în orașul Craiova, transformate în gropi de gunoi
» Doljean condamnat la patru ani de închisoare, extrădat din Spania
» Nebunie la RAR: Mii de maşini aşteaptă să fie înmatriculate
» Dolj: Accident soldat cu doi răniți la Goiești
» Daniel Bărbulescu, finul și denunțătorului fostului ministru al Finanțelor, Darius Vârlcov, adjunct la CRFIR Craiova
» Water Park, povestea fara sfarsit
» Mai RAR aşa aglomeraţie
» Craiova: Întreruperi temporare ale furnizării gazului pe mai multe străzi, în data de 12 aprilie
» Craiova: Cele trei persoane arestate preventiv, săptămâna trecută, într-un dosar de trafic de persoane și proxenetism, rămân după gratii
» Dolj: Câine aflat pe un stâlp, la 15 metri înălţime, salvat de pompieri
» Jandarmii doljeni au împărţit produse specifice Sărbătorilor Pascale la Şcoala Gimnazială Specială „Sf. Vasile”
» ISU Dolj a intervenit la trei incendii în ultimele 24 de ore
» Craiova: Concerte de Paşte ale Filarmonicii “Oltenia”

Gorj

» Tânără din Târgu Jiu, ucisă de fostul iubit
» Gorj: Încă un dosar penal pentru vandalizarea Coloanei Fără Sfârșit
» Gorj: Carnea de miel se vinde la preţuri cuprinse între 20 şi 25 de lei kilogramul
» Angajaţii CJ Gorj au rămas fără prime de Paşte pentru că nu şi-au plătit cotizaţiile
» Târgu Jiu: Staţii de autobuz pentru angajaţii navetişti

Mehedinţi

» Amplu exerciţiu de alarmare organizat de ISU în judeţul Mehedinţi

Sport

» CS Universitatea s-a despărţit de Nuno Rocha
» Costel Vasiluță, omagiat prin fotbal
» Primăvară încărcată de medalii pentru judoka Floriana Văcaru
» Meciul cu Steaua, extrem de important pentru craioveni
» Fotbal / Liga Campionilor, sferturi de finală (tur)
» Fotbal: CS Universitatea Craiova ar putea juca la Cluj în cupele europene
» Horia Tecău, noul ambasador al UNICEF în România

Bani & Afaceri

» Programul Start-up Nation: Cum poţi obţine 44.000 de euro

Magazin

» Horoscop
» Faimosul diamant roz „Pink Star“, vândut la licitație pentru suma record de 71,2 milioane de dolari
» Bancul zilei
» Programul Colours Cinema Craiova în perioada 14-20 aprilie

Top