5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMarian Negrescu a pierdut definitiv procesul cu ANI

Marian Negrescu a pierdut definitiv procesul cu ANI

Marian Negrescu (foto), directorul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu, a pierdut definitiv procesul privind incompatibilitatea pe care îl avea cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv recursul formulat de Marian Negrescu la o decizie a Curţii de Apel din Craiova, unde Negrescu a contestat un raport întocmit de inspectorii de integritate, prin care era declarat incompatibil.
„Respinge recursul declarat de reclamantul Negrescu Marian împotriva Sentinţei nr. 116 din 6 martie 2015 a Curţii de Apel Craiova – Secţia de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă“, potrivit deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de la finalul săptămânii trecute.
S-a aflat în conflict de interese

În anul 2014, Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul lui Marian Negrescu, managerul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu, întrucât, în perioada 2008 – 2013, a încheiat cu teatrul 42 de contracte de colaborare pentru activități și prestații artistice, atât în calitate de director/manager al teatrului, cât și în calitate de colaborator, contracte în urma cărora a obținut un folos patrimonial în sumă de 466.128 de lei. Potrivit ANI, directorul Marian Negrescu a încălcat atât dispozițiile art. 70 din Legea nr. 161/ 2003, potrivit cărora „Prin conflict de interese se înțelege situația în care o persoană ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative… Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective… Persoana față de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului“, potrivit Legii nr. 161. Aşadar, Marian Negrescu nu mai îndeplineşte, cel puţin din punctul de vedere al instanţei de judecată, condiţiile pentru a ocupa funcţia.

Achitat în procesul penal

Este de precizat că Marian Negrescu, directorul Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu, a fost trimis în judecată pentru comiterea infracţiunii de conflict de interese. Dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, la sesizarea ANI. Anul trecut, Curtea de Apel Craiova l-a achitat pe Marian Negrescu în procesul privind acuzațiile de conflict de interese. Magistraţii craioveni i-au aplicat însă o amendă administrativă. „Admite apelul inculpatului Negrescu Marian. Desfiinţează în parte sentinţa instanţei de fond în sensul că (…) dispune achitarea inculpatului Negrescu Marian pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 253/1 C.p.(…) Aplică inculpatului amenda administrativă în cuantum de 1.000 de lei. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei în ceea ce priveşte schimbarea încadrării juridice a faptelor şi plata cheltuielilor judiciare către stat. Cheltuielile judiciare realizate în apel rămân în sarcina statului. Definitivă“, potrivit deciziei din martie a Curţii de Apel din Craiova. Deşi a câştigat procesul penal, Marian Negrescu a pierdut definitiv procesul cu ANI, la Secţia Contencios, a Instanţei Supreme. Aşadar, raportul privind conflictul de interese şi incompatibilitatea a rămas defintiv.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS