12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarii din Oltenia - ori la bal, ori la spital cu fondurile UE

Primarii din Oltenia – ori la bal, ori la spital cu fondurile UE

Din  fondurile UE pe POR , Primăria Craiova ar putea cumpăra tramvaie noi
Din fondurile UE pe POR , Primăria Craiova ar putea cumpăra tramvaie noi

Momentul adevăru­lui. Așa s-ar putea rezuma situația actuală în care populația va vedea cât de adevărate au fost declarațiile primarilor mu­nicipiilor re­șe­dință de ju­deț în privința proiectelor pe care le au pentru atragerea fondurilor europene. Peste câteva zile, Ministerul Dezvoltării dă drumul depunerii cererilor de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014- 2020 dedicat municipiilor, în valoare de 1,4 miliarde de euro. La nivelul Olteniei, pe tot programul POR s-au depus proiecte în valoare de 391 de milioane de euro.

Primarul interimar al Craiovei declara, acum o săptămână, că instituția lucrează la mai multe proiecte cu finanțare europeană și preciza că POR a prevăzut fonduri cu precădere pentru achiziția de autobuze electrice și tramvaie. Bune și ele, numai să obținem banii. Cât de reale sunt proiectele în lucru se va vedea în curând. Nu numai la Craiova, ci în întreaga Oltenie. Ministerul Dezvoltării Regionale a anunțat, acum câteva zile, că din a doua jumătate a acestei luni se vor putea depune cereri de finanțare pe POR 2014-2020 pentru proiecte dedicate dezvoltării urbane durabile. Este vorba de Axa 4 cu un buget de 1,38 miliarde de euro, proiecte tematice: economii cu emisii scăzute de carbon, protecţia mediului şi promovarea utilizării eficiente a resurselor, promovarea incluziunii sociale şi combaterea sărăciei şi investiţiile în educaţie, competenţe şi învăţare pe tot parcursul vieţii. La un calcul mediu, Craiova ar avea la dispoziție aproximativ 40 de milioane de euro, dar suma poate crește în cazul în care celelalte municipii reședințe de județ din Oltenia nu atrag fondurile europene alocate lor.

Craiova are la dispoziție circa 40 de milioane de euro

Axa 4 are mai multe subdiviziuini, fiecare cu tematica ei. Cinci ghiduri noi au fost lansate în dezbatere publică până pe 18 aprilie. Apoi se pot depune cererile de finanțare. Cine nu are lecțiile făcute pierde banii. Iată ce prevede fiecare subdiviziune, pe scurt. Prioritatea 4.1 are ca obiectiv reducerea emisiilor de carbon prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Aici intră achiziționarea de autobuze electrice și tramvaie, iar valoarea proiectului este de minimum un milion de euro și maximum 20 de milioane de euro. Prioritatea 4.2 se referă la reconversia și refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate, vacante sau neutilizate, fiecare proiect având o valoare minimă de 100.000 de euro și una maximă de cinci milioane de euro. Prioritatea 4.3 oferă sprijin pentru regenerarea fizică, economică și socială a comunităților marginalizate. Fiecare proiect are o valoare de minimum 100.000 de euro și maximum cinci milioane de euro, iar cu acești bani se pot rezolva problemele de infrastructură, sociale și economice concentrate în anumite zone din interiorul orașelor, defavorizate și marginalizate. Aici intră introducerea utilităților și accesul la spații publice. Proiecte de minimum 100.000 de euro se pot depune și pe prioritatea 4.4 pentru investiții în educație, formare, inclusiv profesională și dezvoltarea infrastructurilor necesare. Cea de-a cincea prioritate are ca punct central strategiile integrate de dezvoltare urbană pe baza căruia vor fi selectate proiectele individuale de dezvoltare urbană. Ghidul nu prevede o sumă maximă a proiectului.
Cele 40 de milioane de euro care revin Craiovei pe axa 4 sunt doar o parte din fondurile europene disponibile. La nivel național, finanțarea disponibilă de 1,38 miliarde de euro pe această axă reprezintă doar o cincime din întregul Program Operațional Regional 2014-2020. Într-o statistică trimisă de ADR Sud Vest Oltenia la solicitarea GdS se arată că, până pe 17 martie, au fost depuse pe axele disponibile deja 265 de proiecte în valoare de 391 de milioane de euro, din care finanțare nerambursabilă reprezintă 361 de milioane de euro. O parte dintre proiecte au fost retrase sau respinse (73), altele (192) sunt în faza de evaluare. Dintre acestea, 53 au trecut de această etapă și urmează să intre în faza de precontractare.

Proiecte pentru jumătate din banii pe POR 2014 – 2020

Cele mai multe proiecte au fost depuse pe axa 2, destinată IMM-urilor – 225 de proiecte. Bugetul alocat promovării spiritului antreprenorial, inclusiv înființării de incubatoare de afaceri, este de 28 de milioane de euro, iar valoarea proiectelor depuse – 35,7 milioane de euro. Un sfert dintre proiecte au fost respinse sau retrase, iar cele rămase însumează 26 de milioane de euro, adică 94% din alocarea financiară nerambursabilă pe regiune. Teoretic, ar mai fi timp pentru depunerea cererilor de finanțare până pe 27 aprilie. Pentru crearea și extinderea capacităților de producție și dezvoltare a serviciilor, cu un buget de 20,7 milioane de euro, nu a fost depus nici un proiect. Termenul de depunere a cererilor de finanțare expiră pe 23 august.
Cinci proiecte în valoare de 2,8 milioane de euro au fost depuse pentru dotarea clădirilor, inclusiv cele publice, cu sisteme de gestionare inteligentă a energiei. Din cele cinci proiecte, patru au fost retrase sau respinse. Unul singur a rămas în evaluare și are o valoare de 350.000 de euro, care reprezintă 0,8% din totalul fondurilor disponibile de 43,6 milioane de euro. Termenul de depunere a proiectelor a expirat în noiembrie anul trecut, dar a fost prelungit până pe 28 august. Bugetul a scăzut însă la 34,7 milioane de euro. Până acum, nu a fost depus nici un alt proiect.
20 de proiecte în valoare de 50 de milioane de euro au fost depuse pentru conservarea, protecția și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural. Inițial, sumele solicitate depășeau bugetul total alocat, de 29,3 milioane de euro, dar șapte proiecte au fost respinse sau retrase, astfel că au mai rămas circa două milioane de euro. Banii ar putea fi redirijați, deoarece termenul de depunere a expirat din noiembrie anul trecut. Tot închisă este și depunerea de proiecte pentru revitalizarea orașelor, regenerarea și decontaminarea terenurilor industriale, reducerea poluării aerului și reducerea zgomotului. Din cele cinci proiecte în valoare de 8 milioane de euro, din 10,7, cât avea bugetul total, două proiecte au fost respinse sau retrase, astfel că cel puțin șase milioane de euro rămân nefolosite.

Drumul Craiova – Cetate, la un pas de modernizare cu 40 de milioane de euro

O măsură importantă pentru Consiliile Ju­de­țene este cea privind îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională. Depunerea proiectelor a expirat în noiembrie 2016, dar Consiliul Județean Dolj va semna un contract de circa 40 de milioane de euro pentru modernizarea drumului Craiova – Cetate cu o lungime de 67 de kilometri, investiție prevăzută să fie finalizată în 14 luni. Șapte proiecte au fost depuse pe această măsură în valoare de 227 de milioane de euro, de două ori și jumătate mai mult decât bugetul alocat, de 95 de milioane de euro, însă patru dintre ele au fost respinse sau retrase. Termenul de depunere a fost prelungit până pe 6 iulie, astfel încât, în prezent, sunt cinci proiecte în evaluare. Valoarea lor reprezintă peste 150% din suma disponibilă, deci bătălia este aprigă. Două măsuri care nu au interesat aproape pe nimeni sunt cele referitoare la creșterea ocupării forței de muncă și dezvoltarea resurselor naturale și culturale specifice (un proiect în evaluare, de 2 milioane de euro) și cea referitoare la investițiile în infrastructura sanitară și socială (niciun proiect). Termenul de depunere a proiectelor a fost deschis pe 28 februarie și se încheie pe 29 august. Bugetul alocat este de 3,2 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS