8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPremiul I pentru o elevă din Balș la Festivalul Ouălor Încondeiate

Premiul I pentru o elevă din Balș la Festivalul Ouălor Încondeiate

 

Oltenii au câștigat din nou premiul I la Festivalul Național al Ouălor Încondeiate desfăşurat la Ciocăneşti, în judeţul Suceava, distincția revenindu-i unei eleve de 12 ani, din Balș, care a avut doar două săptămâni la dispoziție să exerseze.

Georgiana Adriana Năstasie (foto) are 12 ani, este elevă la Școala Gimnazială nr. 1 din Balș și s-a pregătit pentru renumitul concurs de la Suceava doar două săptămâni, timp în care a trebuit să învețe tehnica și să exerseze și modelul, singurul, de altfel, pe care îl stăpânește bine. A avut, în schimb, de apărat o reputație deosebită, aproape toate participările oltenilor la acest festival „soldându-se“ cu premii obținute de ucenicii celor doi profesori reprezentativi ai județului Olt: Daniela Voicu și Petre Ciobanu. Georgiana este eleva Danielei Voicu, iar aventura învățării meșteșugului a început acum câteva săptămâni. „Are doar două săptămâni de când exersează. De fapt, noi suntem și vecine, iar mama ei, Anișoara, a adus-o să vadă, fiind foarte talentată la desen. A fost mai greu până a deprins taina meșteșugului, pentru că trebuie să te grăbești un pic, să nu se usuce ceara. Așa că și-a desenat mai întâi modelul, după care l-a realizat cu ajutorul condeiului“, a declarat Daniela Voicu, profesoara Georgianei.
„Îmi place, nu m-am gândit că voi ajunge la o asemenea performanță, într-un timp scurt. Merg după-amiaza la doamna profesoară ca să exersez. Ce pot să zic? Atunci când am ajuns la festival mi-am spus că nu există ceva mai frumos decât ce am văzut că realizează acei participanți. Nu m-am gândit că m-aș putea număra printre câștigători, dar modelul nostru tradițional pe care eu l-am realizat, peștele, a impresionat“, spune Georgiana.
„Eu spun că au în ADN meșteșugul, iar rezultatele obținute patru ani la rând o confirmă. Nu-i de mirare că obțin premii cei din aceste zone, Călui și Balș, și nu cei de la Corbu. Așa cum cojocari adevărați se regăsesc la Vădastra și Vădăstrița, unde asta se face“, spune consilierul Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradționale Olt, Valeru Ciurea, cel care are grijă, an de an, să promoveze meșterii olteni la festivalurile de prestanță din țară, participarea acestora aducând premii și distincții în județ.
Membrii juriului compe-tiției care s-a desfășurat weekendul trecut au acordat, pe secțiuni, zece premii I, intrând în competiție copii și tineri din șapte județe.

„Eu sunt prima femeie din județ care a ales meșteșugul încondeierii ouălor“

Adriana Georgiana Năstasie este „produsul“ Școlii din Corbeni (un cartier al Balșului). Profesoara ei, Daniela Voicu, cea care a învățat de la bunicul său tehnica străveche, spune că este prima femeie din județ care a practicat meșteșugul încondeierii ouălor. „Mi-a plăcut și voi face asta pentru totdeauna. Am învățat de la bunicul, dar mai mult am furat. Era un meșteșug practicat de băieți, fetele n-aveau voie. Eu i-am furat condeiul și cana cu ceară, când a plecat la lucru, și m-am apucat de încondeiat, după ce văzusem cum face. Și asta a fost“, povestește profesoara Georgianei.
Astăzi, copiii foarte greu mai prind drag de acest meșteșug tradițional și parcă și mai greu îi faci să se țină de treabă, spune Daniela, chiar dacă foarte mulți au dovedit talent. „Am avut premii, dar renunță. E greu să faci o clasă, deși mi-aș dori mult. La Călui este altceva, sunt mulți copii interesați, însă la Balș găsești greu, pentru că li se par lucruri demodate“, a declarat profesoara. „Colegii mă privesc puțin ciudat. Îmi spun că asta nu e o ocupație pentru tineri, dar nu-i bag în seamă, am să-mi văd de lucru. Îmi place mult, nu renunț“, dă asigurări eleva proaspăt premiată, care are ca obiect în viitorul apropiat să execute un nou model, tradiționala spirală.

„E un copil bun, nu pot fără ea“

Georgiana este crescută de mătușa ei, Anișoara, sora bunicii din partea tatălui. „Pe fată a lăsat-o mama ei la trei săptămâni. Eu pe atunci nu lucram, tatăl său lucra și nu-și putea lăsa serviciul. Bunica ei, la fel, așa că a rămas în grija mea. E copilul meu, deși am și eu doi copii, sunt mari. A venit maică-sa odată, când era fata mai mică, cu o pungă de chipsuri la un leu și cu o sticlă de suc ieftin. Și asta a fost tot. Despre fată ce pot să spun altceva decât că sunt foarte mândră de ea că e un copil bun. Are note bune, e ascultătoare“, spune mama Anișoara, singura, de altfel, pe care Georgiana o recunoaște și o numește astfel.
„E adevărat, am vorbit cu mama naturală pe Facebook, mi-a spus că vrea să mă cunoască și că îi e dor de mine și atunci i-am spus că mamă îmi este cea care m-a crescut. Și m-a blocat pe Facebook, n-am mai putut vorbi“, spune Georgiana, pe care o preocupă alte lucruri. Vrea să-și urmeze talentul la desen și, bineînțeles, meșteșugul proaspăt deprins. „Ar fi trebuit să plec la tata, la Timișoara, dar i-am spus ce fac acum și despre premiu și cred că mai rămân aici până la liceu“, spune fata. „Am să lupt cât îmi stă în putință s-o fac fericită. Ăsta e visul meu! Acum m-am angajat la Salubris, la Blaș. Până acum aveam o pensie mică, dar din ce am avut și din ce mai reușește tatăl ei să-i trimită, am avut grijă să nu-i lipsească nimic“, a mai spus Anișoara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS