Tinereţe după gratii: Arestat pentru omor la nici 17 ani

Ion M. a cunoscut închisoarea încă de la 16 ani şi nouă luni (Foto: Bogdan Grosu)
Etichete , , , ,


Ion M. este un tânăr care urmează să împlinească 20 de ani în aprilie. Îşi va petrece însă ziua de naștere tot în spatele gratiilor, aşa cum a făcut şi la 17, 18 şi 19 ani. Este realitatea cruntă a unui băiat din judeţul Maramureş, care a fost condamnat pentru omor şi îşi ispăşeşte pedeapsa în Centrul de Detenţie din Craiova.

Ion M. este încă unul dintre adolescenţii cărora închisoarea aproape că le-a şters complet zâmbetul de pe faţă. Este timid, se înroşeşte imediat ce începe să vorbească, iar ochii lui verzi sunt de o blândeţe rar întâlnită. O întâmplare la care nu ar fi crezut niciodată că va lua parte l-a trimis direct după gratii. Anul 2014 a început pentru el cum nu se putea mai crunt. „Pe 1 ianuarie 2014, un prieten m-a chemat la el să îl ajut să dea mâncare la animale. Acolo mai era încă un prieten, apoi a mai venit încă cineva. Cei doi prieteni cu persoana care a venit ultima dată s-au luat la bătaie, iar eu l-am luat pe cel care venise singur şi am vrut să îl scot din casă. A ieşit, apoi s-a întors. După aceea am plecat la casa celuilalt prieten. Acolo a venit iar persoana aceea şi a început să înjure. S-au luat din nou la bătaie, iar unul dintre prietenii mei i-a dat un picior în piept. Eu l-am scos forţat din casă, i-am dat o palmă şi l-am lăsat pe scară, după ce i-am dat hainele şi pantofii. Apoi cei doi cu care rămăsesem în casă au zis să mergem după el. Bărbatul respectiv o luase pe un drum forestier din apropiere, iar atunci ei l-au prins şi l-au bătut iar. Ne-am întors acasă, iar mie după aproximativ 15 minute a început să mi se facă frică. Mă gândeam ca bărbatul acela să nu fi păţit ceva. Ne-am dus, din nou, pe drumul forestier, însă nu l-am găsit. Însă, nu am parcurs întregul drum. Am crezut că nu s-a întâmplat nimic. A treia zi, am auzit-o pe vânzătoarea unui magazin că acel bărbat murise. În momentul acela a început să îmi bată inima foarte tare şi m-am speriat îngrozitor“, a început să povestească Ion.

„Era ca un vis frumos să fiu în libertate“

La trei zile după ce avusese loc bătaia a fost prins primul suspect. La scurt timp, Ion a fost reţinut, apoi arestat la Baia Mare. Avea doar 16 ani şi nouă luni. Au urmat cinci luni groaznice, în care tânărul a stat în spatele gratiilor, lipsit de iubirea şi căldura familiei. În iunie 2014 a fost eliberat până când s-a luat decizia finală în cazul său. Între timp, tânărul se gândea mereu să se întoarcă la şcoală, conştient cât este de important acest lucru pentru el. S-a înscris, din nou, la cursuri, iar din luna septembrie a revenit pe băncile şcolii. Contrar gândurilor negre pe care şi le făcuse în legătură cu modul în care colegii vor reacţiona faţă de el, aceştia s-au comportat neaşteptat de bine. „Eu credeam că după ce am ieşit din arest sunt un om ciudat faţă de ceilalţi. Credeam că voi fi marginalizat. Însă, colegii s-au comportat cu mine normal. Era ca un vis frumos să fiu din nou în libertate“. Însă, după câteva luni de bucurie, sentinţa finală a venit ca un trăsnet. „Am fost condamnat la cinci ani pentru omor. Mama era în Italia, la muncă, tata era acasă. Au fost foarte supăraţi, însă mi-au spus să recunosc tot ce am făcut eu. Eu am spus poliţiei toată partea mea de vină. Mi-a părut foarte rău că a murit omul respectiv. Nu are cum să nu îți pară rău, e o viaţă de om. Regret foarte mult şi mă gândesc mereu la acest lucru. Toţi cei care au auzit că am fost acuzat nu le-a venit să creadă. Eu nu mai avusesem niciodată probleme cu poliţia. Nu am făcut nimic rău nici la şcoală, nicăieri. M-am dus acolo pentru că mă împrietenisem cu unul dintre acei băieţi. El avea cal şi căruţă şi mă ajuta mereu să car diverse lucruri de la câmp. Când s-a întâmplat fapta eram la liceu, în clasa a zecea“, a mai spus tânărul.

„Simt că îmi plânge sufletul“

Lovitura a fost cu atât mai grea cu cât, în timpul petrecut în libertate, s-a reintegrat perfect şi a vrut neapărat să se întoarcă la şcoală. „Ştiam că oricum o să ma ia înapoi. Mă gândeam însă că apuc să termin clasa a zecea. Nu vreau să rămân fără şcoală. După ce m-a luat poliţia a doua oară şi m-au dus la închisoare a fost ca un coşmar“, a adăugat Ion.


Îi vine foarte greu să se gândească la ceea ce s-a petrecut în noaptea în care un om a murit, însă pereţii reci şi gratiile celulei îl fac mereu să rememoreze totul. „Mă simt foarte prost. De multe ori când mă pun în pat mă iau gândurile şi nu mă simt bine deloc. Cel mai bine ar fi fost să nu fiu acolo în acea seară. Vreau să mă gândesc mai mult la ce anume o să fac când o să ies de aici. Nu prea plâng de obicei, nu îmi curg lacrimi, însă simt că îmi plânge sufletul“, a mai spus Ion M.

Tocmai tinereţea lui îl face să rămână în picioare şi să îndrăznească la un viitor pe care va avea timp să îl trăiască liniştit. „Când ies de aici vreau să îmi termin studiile, altfel este foarte greu să te angajezi. Mi-au trimis ai mei aici carte de legislaţie şi m-am apucat să învăţ pentru că vreau să dau examen pentru permis când ies de aici. De asemenea, vreau să mă angajez. Au vorbit ai mei cu o doamnă care are o brutărie. Vrea să mă angajeze când o să ajung acasă. Nu cred că cei din jurul meu mă vor privi ciudat când o să ies pentru că m-am înţeles bine cu toată lumea, nu am avut nici o problemă cu nimeni“, a mai declarat Ion.

„Anturajele sunt cele care te fac să ajungi la puşcărie“

În mai puţin de o lună are prima comisie de eliberare, însă nu este optimist. Îşi face însă speranţe că până la sfârşitul anului se va întoarce acasă pentru că a avut un comportament bun în închisoare. „Sunt la un curs de calificare, de frizer. Lucrez la biserica de aici şi mai ies la diverse activităţi sportive. Mi-e foarte dor de casă şi când o să ies pe poarta penitenciarului, direct acolo o să mă duc. Nu pot să spun despre ceea ce s-a întâmplat că a fost ghinion. Eu mi-am făcut-o cu mâna mea. Dacă nu mergeam în seara respectivă acolo, acum eram acasă, lângă familia mea. Le transmit celor care îmi află povestea să se ferească foarte mult de anturajele greşite. Din experienţa mea şi din tot ceea ce am auzit aici, anturajele sunt cele care te fac să ajungi la puşcărie“, a încheiat băiatul.

Ion ne-a zâmbit doar la final, atunci când şi-a luat la revedere şi s-a întors spre camera în care îşi trăieşte fricile şi neputinţa.Comenteaza acum

Alte stiri

21 aprilie 2018

Un nou scandal sexual la o şcoală din Gorj

Poliţiştii gorjeni au început în această dumineţă o anchetă la o şcoală din Târgu Jiu. Un elev, de 17 ani, este acuzat că ar fi agresat sexual doi colegi. Pe un băiat l-ar fi obligat să întreţină relaţii sexuale orale

Sumarul ediției de joi, 6 aprilie 2017

Actualitate

» Președintele Comisiei de la Veneția: Majoritățile instalate la putere după alegeri au tendința de a impune anumite opțiuni societății
» Preşedintele Bundestag-ului s-a întâlnit cu preşdintele Iohannis, nu şi cu omologii săi din Parlamentul României
» Vâlcea: Tomograful de la Spitalul Județean va funcționa și în weekend
» ANI: Modificarea legii privind incompatibilitățile – impact negativ în exercitarea funcțiilor publice în condiții de integritate
» Ministerul Sănătății a cumpărat doze de vaccin hexavalent și hepatitic B pediatric cu peste 88 milioane de lei
» Întâlnire pentru realizarea celui de-al doilea fir de aducțiune a apei Isvarna – Craiova
» Liderii PSD propun Guvernului să organizeze, în iunie, alegeri parţiale în oraşele fără primari – surse

Publireportaj

» Agrisol, soluții complete pentru fermieri și administrații locale

Local

» Pescarii cer stoparea braconajului pe râul Olt
» Premiul I pentru o elevă din Balș la Festivalul Ouălor Încondeiate

Dolj

» Ai hazna? Treci pe canalizare ca să nu fii amendat!
» 976 de posturi disponibile la Ford
» „Capcane“ CEZ în mijlocul drumului
» Legumicultorii din Desa mizează pe tomate
» Eleva de zece de la Desa: „Învăț pentru că aici este un trai modest“
» Cu ajutorul donaţiilor, George Mită a primit aparatul de ventilaţie invazivă
» Acuzații de mărturie mincinoasă în dosarul „regelui asfaltului“
» Un tânăr de 22 de ani, stabilit în Canada, îşi caută părinţii şi fraţii
» 85 de euro, costul celor mai performante apometre
» Foişorul inteligent de pe insuliţă va fi mutat
» Traficanţi de minori şi proxeneţi, reţinuţi în Bănie
» Modernizare cu 500.000 de euro pe kilometru, la DJ Craiova – Cetate
» Craiova, în imaginile liceenilor
» Desa are nevoie de păduri
» Eco Sud a blocat, din nou, accesul la groapa de gunoi
» Craiova: Vrăjitorul din OZ și Alis în lumea păpușilor, în weekend la Teatrul Colibri
» Dolj: Grindină la Malu Mare (VIDEO)
» Craiova: Grup infracţional specializat în trafic de minori, destructurat

Gorj

» Inginer de la Cariera Lupoaia, găsit spânzurat în locuinţa sa
» Gorj: Manifestare culturală „Drumul lui Magheru”, la Albeni
» Gorj: Încep controalele de Paşte
» Gorj: Bătrână găsită moartă în propria locuinţă
» Gorj: Accident rutier soldat cu o victimă, la Târgu Jiu
» Gorj: Primăria repartizează locuinţele sociale şi ANL

Olt

» UPDATE – Slatina: Pescarii au ieşit în stradă şi atrag atenţia asupra braconajului de pe râul Olt

Vâlcea

» Craiova: Un bărbat de 64 de ani, reţinut pentru infracţiuni rutiere şi furt

Sport

» Se anunță ploaie de goluri pe „Exensiv“
» Oltenii arbitrează Pandurii – Timișoara
» Alb-albaștrii i-au năucit pe puștii „Regelui“
» Gladiatorii au „rupt“ scena la Târgu Mureș
» Roxana Nedelcu, o tenismană care promite
» Pucă și „Pantera“ Tănasie au în plan o nouă gală
» Fotbal / CS Universitatea Craiova, victorie neașteptată la FC Viitorul
» Fotbal / Dănuț Stancu și Alin Pârvuică, la Repriza de Sud

Sanatate

» Prof. univ. dr. Carmen Mocanu, șefa Clinicii de Oftalmologie: „Este nevoie de un spital pentru anii în care trăim“
» Ce afecţiuni poate ascunde căderea părului

Magazin

» Aprilie, luna seriilor de succes la Inspire Cinema
» Horoscopul de weekend
» Bancul zilei
» Reţeta de weekend – Brioşe cu caşcaval şi ciuperci

Top