10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljParcul „Romanescu“, în pragul recepției

Parcul „Romanescu“, în pragul recepției

În prag de recepție, administrația locală a luat hotărârea ca Podul suspendat să fie închis publicului (Bogdan Grosu)
În prag de recepție, administrația locală a luat hotărârea ca Podul suspendat să fie închis publicului (Bogdan Grosu)

Parcul „Romanescu“ din Craiova așteaptă la acest moment recepția. Comisia care urmează să inventarieze toate lucrările efectuate aici și să observe dacă există sau nu deficiențe trebuia să se întrunească la sfârșitul săptămânii trecute. Din aceasta fac parte reprezentanți ai Primăriei Craiova, ai Inspectoratului de Stat în Construcții și ai Ministerului Culturii. „Recepția a fost anunțată pentru 31.03.2017. Se așteaptă un delegat al Ministerului Culturii care este numit să facă parte din această comise de recepție. Din comisie mai fac parte reprezentanți ai primăriei, ai Inspectoratului de Stat în Construcții. Cred că s-a făcut o solicitare și la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, dar și la Ministerul Culturii. Până la acest moment nu avem confirmarea participării acestui reprezentant al Ministerului Culturii. Sunt situații în care își deleagă competența către altcineva sau anunță că nu doresc să facă parte din comisie. Recepția se va întinde pe o durată mai mare de timp, dată fiind desfășurarea proiectului. Există posibilitatea să se constate niște deficiențe majore și se respinge recepția, atunci constructorul rămâne să le execute pe penalități și pe banii lui. Există și varianta în care observațiile să fie minore și rezolvabile într-un timp relativ scurt și se admite recepția cu o anexă la recepție și se dă un termen în care să se rezolve aceste deficiențe. Și cea de-a treia variantă, recepția să se încheie fără nici o observație“, a declarat pentru GdS, Mihail Genoiu, primarul interimar al Municipiului Craiova.
Lipsa prezenței reprezentantului Ministerului Culturii a fost confirmată și de Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Dolj. „Până la acest moment nu avem confirmarea trimiterii unui delegat din partea Ministerului Culturii și nici nu a fost numit un reprezentant din teritoriu“, a precizat Marcel Berendei, reprezentantul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Dolj.

Reabilitare încheiată cu bune și cu rele, în Parcul „Romanescu“

Lucrările de reabilitare a Parcului „Romanescu“ sunt încheiate. Constructorul SC Mitliv a finalizat și ultimele retușuri, vopsirea și așezarea gardului din jurul lacului de la intrare, montarea stâlpilor și lanțul de protecție din zona Debarcaderului și acea vană suplimentară la pompa care trage apă din lac pentru sistemul de irigații din spațiile verzi. Între timp, pământul din spațiile verzi a fost nivelat și pregătit pentru însămânțare, în rondurile de la intrare au fost plantate flori, insula de pe lac a fost refăcută și ultimele resturi de vegetație înlăturate. Aleile au fost măturate, iar aspersoarele de la marginea aleilor principale au intrat în probe. Sunt unele dintre aspectele care, per ansamblu, schimbă în bine fața parcului.
Sunt însă și părți urâte în parc. În ciuda decolmatării, apa lacului este foarte tulbure și plină de mizerii, crengi, pet-uri care plutesc. Alt aspect, pământul din jurul băncilor care sunt montate pe marginea aleilor în zona mai înaltă este antrenat la vale de apa din sistemul de irigare sau de cea provenită de la precipitații. Țâșnitoarele de apă montate din loc în loc, multe dintre ele sunt la acest moment nefuncționale din cauza proastei calități a acestora sau a deteriorării de către persoane certate cu bunul-simț. Ar mai fi de menționat și faptul că după această iarnă aleile principale au avut „de suferit“. Între asfalt și rigolele din piatră cubică au apărut pe alocuri crăpături de câțiva centimetri. Tuturor acestor deficiențe de construcție li se alătură vandalizările care au avut loc în ultima vreme în parc: stâlpi de iluminat rupți, bănci deteriorate, frunzele de la ornamentele metalice care împodobesc gardul împrejmuitor smulse. Toate vor fi aduse la starea inițială de către constructor, pe cheltuială proprie. Deși nu are o legătură cu modificările făcute în Parcul „Romanescu“, la capitolul prost gust intră și construcția care adăpostește spațiile comerciale cunoscute sub denumirea de Debarcader. Acestea au rămas în mare parte cu vechiul aspect din perioada anilor ‘90, fără ca administrația locală să găsească posibilitatea obligării deținătorului să le aducă îmbunătățiri.
Podul suspendat, închis

pod

În prag de recepție, administrația locală a luat hotărârea ca Podul suspendat să fie închis publicului. Motivul pentru care traversarea podului este blocată – verificări tehnice. Cu toate că se cunoștea de ceva vreme că în podea sunt găuri, iar cine trece pe aici şi nu e atent riscă oricând să se rănească, municipalitatea a tot amânat reparațiile.
La un moment dat, primăria vorbea de o reabilitare a podului care nu a fost cuprinsă în proiectul de reabilitare a parcului. Rămâne de văzut, însă, în ce vor consta aceste verificări tehnice și la ce moment craiovenii vor avea acces liber pe pod.

Proiect

Proiectul de reabilitare al Parcului „Nicolae Romanescu“, unul cu fonduri de la Uniunea Europeană, a fost prelungit până pe 31 decembrie 2018. Prelungirea termenului s-a făcut, pentru ca banii europeni să nu fie pierduți. Este vorba de finanțarea nerambursabilă primită în cadrul proiectului, în sumă totală de 13.722.877,09 lei.
Valoarea totală a contractului de lucrări este de 47,3 milioane de lei fără TVA, iar de execuție se ocupă asocierea de firme Mitliv Exim SRL – Civitas Systems SRL şi R&A Partners SRL, cu Mitliv Exim SRL ca lider de asociere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS