Judecați pentru obținerea de împrumuturi cu acte false

Cei cinci inculpați din acest dosar sunt acuzați că, în urmă cu aproape zece ani, au luat împrumuturi de la două CAR-uri în baza unor documente falsificate
Autori


Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus, săptămâna trecută, trimiterea în judecată a cinci inculpați acuzați că au obținut împrumuturi de la două CAR-uri în baza unor documente falsificate. Cercetările în acest dosar au început încă din 2009, iar printre suspecți s-a numărat și o fostă angajată a Primăriei Craiova, care și-a pus capăt zilelor după ce a luat împrumuturi în valoare totală de 225.000 de lei, folosind aceeași „rețetă“. Trei dintre inculpații din acest dosar au antecedente penale, unul fiind condamnat definitiv alături de avocata Alina Răducan într-un amplu dosar privind obţinerea mai multor credite cu acte false de la BCR.

Gazeta de Sud relata, în noiembrie 2010 („Falsuri sub ştampila Primăriei Craiova“ – 27 noiembrie 2010), povestea unei foste funcționare a Primăriei Craiova, care luase nu mai puțin de 18 credite de la CAR folosindu-se de zeci de adeverinţe falsificate.

Este vorba de Cristiana Bogdan, care a lucrat ca referent în cadrul Serviciului autoritate tutelară din Primăria Craiova. În cazul acesteia, procurorii au reținut că, în numai doi ani, a obţinut credite în valoare totală de peste 220.000 de lei de la CAR Electroputere şi CAR Arias CFR, mai mulți colegi și prieteni ai femeii fiind puși giranți fără voia lor.

Astfel, anchetatorii au precizat că, „în perioada 2007-2009, CAR Electroputere și CAR Arias CFR au acordat credite în valoare de 225.000 pe numele Bogdan Cristiana și al mai multor persoane, colegi de serviciu, cunoscuți sau rude ale acesteia. Pentru acordarea acestor credite, au fost depuse adeverințe-angajament de garantare a plății ratelor în mare parte pe numele unor colegi sau cunoscuți ai numitei Bogdan Cristiana, care au susținut ulterior că nu au completat și semnat astfel de înscrisuri și nu aveau cunoștință despre demersurile întreprinse în numele lor“.

În septembrie 2010, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au trimis dosarul deschis pe numele Cristianei Bogdan și al altor inculpați la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, însă procurorii de aici au fost nevoiți să îl închidă. Asta pentru că, după începerea anchetei, pe 15 martie 2010, Cristiana Bogdan s-a sinucis, iar giranții fără voie au fost nevoiți să achite împrumuturile. Restul plângerilor au ajuns din nou la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, iar în mai 2015, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a craiovenilor Ion Bambaloi, Mariana Bușe, Florentin Florea și a soților Georgeta și Cornel Oprea, domiciliați în Ghindeni.

Trimiși în judecată de două ori în doi ani

După cum spuneam, în mai 2015, procurorii craioveni au dispus trimiterea în judecată a cinci inculpați în acest dosar. În decembrie același an, Judecătoria Craiova a hotărât să restituie procurorilor rechizitoriul prin care au fost deferiți justiției cei cinci inculpați. Hotărârea a fost contestată de Parchet la Tribunalul Dolj, instanță care a respins acțiunea anchetatorilor în februarie, anul trecut.

În aceste condiții, rechizitoriul s-a întors pe masa procurorilor craioveni, iar săptămâna trecută, pe 23 martie, aceștia au dispus din nou trimiterea în judecată a inculpaților.

Față de Ion Bambaloi, procurorii craioveni au reținut că acesta a luat două împrumuturi în valoare totală de 24.000 de lei de la CAR CFR Craiova. Împrumuturile au fost luate pe numele fraților lui Ion Bambaloi, iar printre giranți s-a numărat o femeie care habar nu avea de acest lucru. Un alt inculpat din acest dosar, Mariana Bușe, a fost reclamat la Parchet de CAR Arias în iunie 2009, iar în februrie 2010, mama acesteia a reclamat faptul că a girat două împrumuturi fără să știe. Mai departe, oamenii legii au stabilit că femeia, care administra în acea vreme SC Andocrin SRL, a obținut mai multe împrumuturi de la CAR Arias în numele său ori al unei verișoare, printre giranții figurând foși angajați ai societății, care nu aveau idee despre aceste împrumuturi. În fața anchetatorilor, femeia a recunoscut că a întocmit adeverințe pe numele a doi foști angajați ai firmei, atestând în mod fals că erau încă angajați. De altfel, în 2011, aceeași Mariana Bușe a fost condamnată la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pentru fapte asemănătoare.

Alte împrumuturi, aceleași probleme


În privința ultimilor trei inculpați din acest dosar, anchetatorii craioveni au reținut că aceștia au acționat împreună. Astfel, în decembrie 2009, CAR Arias a depus o plângere împoriva Georgetei Oprea, care ar fi obținut două împrumuturi în valoare totală de 42.000 de lei folosind date nereale în cazul mai multor giranți. De întocmirea documentelor s-au ocupat Cornel Oprea și Florentin Florea, acesta din urmă semnând trei adeverințe în calitate de director și contabil al SC Guardo AM Trading SA. Problema a fost că, la acea vreme, Florea nu mai era angajat al SC Guardo AM Trading și nu fusese niciodată director, ci doar agent de pază. Alte adeverințe-angajament pentru giranți depuse de Georgeta Oprea atestau că aceștia erau angajați la AC Aruxtrans SRL, Consiliul Local Ghindeni sau Postul de Poliție Ghindeni. În privința polițiștilor din Ghindeni, anchetatorii au stabilit că aceștia au completat adeverințele în cunoștință de cauză.

De asemenea, anchetatorii au mai stabilit că Georgeta Oprea s-a folosit de calitatea mincinoasă de angajat al SC Guardo AM și SC Locas SRL pentru obținerea unor împrumuturi de la CAR Arias, care s-a constituit parte civilă în acest dosar cu suma de 147.990 de lei. În schimb, reprezentanții CAR CFR au precizat că au recuperat prejudiciul de la Bambaloi, așa că nu se constituie parte civilă în dosar. Cei cinci inculpați din acest dosar sunt acuzați de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, repectiv complicitate la înșelăciune.

Rămâne de văzut dacă și când magistrații craioveni vor începe judecarea celor cinci inculpați.

Credite de la BCR cu acte false

Florentin Florea a fost condamnat definitiv, în noiembrie 2015, la cinci ani de închisoare într-un dosar privind obţinerea mai multor credite cu acte false de la Banca Comercială Română (BCR). Acest dosar a fost instrumentat de procurorii DIICOT din Craiova, iar printre cei 11 inculpați s-a numărat și avocata Alina Răducan (care l-a reprezentat pe Dinel Staicu în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor, dar şi în timpul procedurii de schimbare a numelui clientului său din Staicu în Nuţu). Ancheta în acest dosar de criminalitate organizată a început în vara anului 2007, când BCR a făcut mai multe plângeri împotriva unor persoane care luaseră credite în baza unor adeverinţe de venit şi contracte de muncă false. Este vorba de 11 persoane care obţinuseră credite bancare cu ajutorul unor documente ce atestau nereal calitatea de angajaţi la SC Guardo AM Trading SA sau SC Aruxtrans SRL, firme care apar și în rechizitoriul întocmit de procurorii craioveni. Florentin Florea, prezentat în actele false drept director general, a fost angajatul SC Guardo AM Trading SA, dar ca simplu agent de pază la Spitalul de Urgenţă Craiova, în perioada 1 noiembrie 2006 – 26 ianuarie 2007. S-a mai stabilit că, în numai câteva luni, membrii grupului au obţinut mai multe credite cu acte false în valoare totală de aproape 300.000 de lei.

Dacă Florea a fost condamnat la cinci ani de închisoare în acest dosar, ceilalți inculpați au primit pedepse între un an și o lună de închisoare cu suspendare și patru ani cu executare. Avocata Răducan a fost condamnată la doi ani și cinci luni de închisoare, tot cu suspendare.

Încă un inculpat recidivist

Un alt inculpat din acest dosar, Ion Bambaloi, a fost condamnat definitiv la șase ani de închisoare pentru trafic de droguri. Sentința a fost dată în februarie 2011 de Înalta Curte de Casație și Justiție. În septembrie 2015, bărbatul a fost eliberat condiționat din Penitenciarul Pelendava printr-o hotărâre a Tribunalului Dolj.Comenteaza acum

Alte stiri

23 aprilie 2018

Băieții lui Pascu au coborât pe șase

Voleibaliștii de la SCM-U Craiova au pierdut derbiul pentru locul cinci în Divizia A1, cu CSM București, și au coborât un loc în clasament, de pe cinci pe șase. Formația bucureșteană s-a impus sâmbătă, pe teren propriu, cu scorul de

Sumarul ediției de joi, 30 martie 2017

Actualitate

» Guvern: Administrația publică locală se va putea împrumuta din Trezoreria Statului pentru cofinanțarea proiectelor europene​
» Guvern: Veteranii de război care nu au putut fi împroprietăriți cu terenuri vor fi despăgubiți financiar
» Colectiv: Instanța dispune definitiv începerea judecării pe fond în dosarul lui Cristian Popescu-Piedone
» Iohannis, despre scenariul numirii lui Kovesi la şefia Parchetului European: “Este prea devreme să discutăm”
» Șapte foști membri ANRP și doi evaluatori, puși sub acuzare de DNA
» Craiova: Târg de Paşte, în perioada 10-15 aprilie, pe esplanada din Piața William Shakespeare
» Putin se declară pregătit să se întâlnească cu Donald Trump la summitul G20 din iulie
» Toți cetățenii români vor putea merge fără viză în Canada de la 1 decembrie

Interviu

» Iuliana Petrişor – profesionalism şi dăruire, în slujba pacienţilor

Publireportaj

» Vladimirescu Residence 2 ridică ştacheta în domeniul imobiliar
» O sută de ani Mitsubishi, sărbătoriți de MKD Professional
» Lucrează în Germania în sezonul de primăvară și ai bonus până la 500 de euro

Local

» Planuri mari la Primăria Slatina pentru 2017
» Regele dac aduce bani frumoși

Dolj

» Alegeri cu scandal la liberali
» Sexy-bugetul Craiovei
» Workshopul, un prim pas în cariera unui tânăr
» SJU Craiova, în așteptarea unui accelerator nou pentru oncologie
» Doljeni reținuți de procurorii DIICOT pentru contrabandă cu țigări
» A început procesul elevului acuzat de propagandă jihadistă
» Cât costă mieii în pieţele din Oltenia
» Andrei Lazăr a scăpat de arestul preventiv
» 300 de şomeri, după ce o fabrică din Băileşti şi-a închis porţile
» Exercitiu de prevenire
» S-a votat bugetul Craiovei
» Craiova: Succes al universitarilor din Bănie la Salonul Internaţional al Creativităţii Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii
» Dolj: ABA Jiu a continuat acţiunile de salubrizare a albiilor râurilor şi lucrărilor hidrotehnice
» Google România revine cu Atelierul Digital la Craiova, pe 3 aprilie

Gorj

» Gorj: Un bătrân a intrat cu mașina într-o clădire
» Gorj: Criterii pentru evaluarea personalului din unităţile medicale
» Gorj: Singurul Parc Industrial şi-a propus un profit de o mie de lei
» Gorj: Fabrica de confecții a reîncadrat 100 de croitorese
» Gorj: 150 de elevi calificați la olimpiadele naționale
» Gorj: Jandarmii au “descins” în Piaţa Prefecturii

Olt

» Olt: Primarul comunei Drăghiceni, reținut pentru fapte de corupție
» Olt: Primarul comunei Drăghiceni, reținut pentru fapte de corupție
» ISU Olt recrutează pompieri pentru instituțiile de învățământ

Mehedinţi

» Mehedinţi: Cupa Jandarmeriei la tir şi-a desemnat câştigătorii

Sport

» Doljenii privesc optimiști etapa din C
» Pandurii, după puncte la Chiajna
» Vrem victorie şi cu CFR (galerie foto)
» Corona Brașov, următoarea „țintă“ pentru craiovence
» Zeci de luptători vin la gala „Luptă în ring, nu în stradă“
» Lupte: Craioveanca Alexandra Anghel, medaliată cu bronz la Campionatul European

Bani & Afaceri

» Producţii mari în agricultura de pe malul Dunării

Sanatate

» În Oltenia încă se moare de TBC

Magazin

» Cinema – Ștrumpfii: satul pierdut, o animație pentru întreaga familie
» Reţeta de weekend – Ruladă cu cremă de mascarpone şi ciocolată
» Bancul zilei
» Horoscopul de weekend

Top