8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞcoala Specială „Sf. Mina“ - un nou val de acuzaţii - Minoră însărcinată, elevi cu păduchi cazaţi într-un cămin execrabil

Şcoala Specială „Sf. Mina“ – un nou val de acuzaţii – Minoră însărcinată, elevi cu păduchi cazaţi într-un cămin execrabil

Camere supraaglomerate în internatul Şcolii „Sf. Mina“ (Foto: Claudiu Tudor)
Camere supraaglomerate în internatul Şcolii „Sf. Mina“ (Foto: Claudiu Tudor)

O nouă sesizare primită pe adresa redacţiei GdS a scos la iveală situația tensionată de la Şcoala Specială „Sf. Mina“ din Craiova. Mai mulţi profesori susţin că elevii acestei unităţi sunt trataţi necorespunzător, sunt puşi să aibă grijă de alţi colegi cu cerinţe educaţionale speciale (CES) sau sunt obligaţi să muncească alături de personalul nedidactic. Acuzaţiile nu se opresc însă aici. Potrivit acestora, mai mulţi elevi ar avea păduchi, iar o elevă de clasa a V-a ar fi însărcinată. Unitatea de învăţământ se confruntă, în continuare, cu o lipsă acută de personal, în special de instructori de educaţie. Potrivit dascălilor, multe din incidentele care au loc în această şcoală nu sunt anunţate la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj sau la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj.

165 de copii cu cerinţe educative speciale învaţă la Şcoala Specială „Sf. Mina“ din Craiova. Dintre aceştia, 70 rămân permanent în unitate, fiind cazaţi în internatul şcolii. 24 de copii sunt şcolarizaţi la domiciliu. Toți acești copii au diverse încadrări medicale, au nevoie de atenţie specială, de un mediu liniştit, de profesori dedicaţi. „De aproximativ două luni, nu s-au mai dat produse de igienă la clasă, pentru copii. Însă cel mai grav este că elevi cu CES sunt puşi să aibă grijă de elevii-problemă şi să execute diverse sarcini alături de angajaţi, cum ar fi: supravegheat copii, cărat baloturi cu haine din cămin la spălătorie şi invers, curăţenie în cantină, în grupurile sanitare din cămin, dar şi pe holuri. Unul dintre elevi, C., îşi bagă permanent hârtii în nas şi urechi pentru că vrea sa plece din acel mediu ca să nu mai fie în preajma elevului B., din cauza bătăilor pe care le primeşte în mod repetat de la acesta. Nu de puţine ori, elevul C. a fost închis în cameră şi bătut de către colegi cu mănuși de box de abia se mai ținea pe picioare. La clasa a V-a, una din eleve este însărcinată în trei luni. Sunt copii cu diverse tipuri de dizabilităţi, oare a fost informat inspectoratul școlar despre aceste incidente? Acelaşi elev C. este pus să execute diverse sarcini alături de infirmiere şi alţi angajaţi din cămin. Poartă chiar halat, la fel ca angajaţii. Sunt două surori, L. şi M., care au obiceiul să plece din unitate. După o astfel de escapadă, una dintre ele a fost molestată verbal şi fizic de către directoare. Copiii au păduchi, profesorii s-au plâns în nenumărate rânduri despre acest lucru, chiar şi în consiliul de administraţie de acum o săptămână, dar fără folos“, se precizează în sesizare.

„Din cauza abuzului, sunt persoane care au decis să demisioneze“

Acestea nu sunt însă singurele probleme din unitatea de învăţământ. Mai mulţi profesori susţin că au fost la un pas de a-şi da demisia, alţii au fost pur şi simplu goniţi din unitatea şcolară. „Doi profesori care au dorit să nu se pensioneze, au solicitat să rămână în unitate să îşi continue activitatea. Nu au primit însă aviz, deşi în mişcarea de personal sunt patru catedre de educaţie specială libere, patru posturi de profesori itineranţi şi sprijin, şi vor fi şase-şapte norme de profesori pentru şcolarizare la domiciliu pentru cei 24 de elevi şcolarizaţi acasă. Toţi profesorii cu experienţă de o viaţă în şcoala specială au primit drept«recompensă», în loc de diplomă de excelenţă pentru activitate, o hârtie în care li s-a scris că nu fac dovada activităţii ca să merite să mai rămână în şcoală, deşi nu aşa s-a discutat în consiliul de administraţie, însă aşa a decis conducerea. Nu cumva este una autoritară şi abuzivă la adresa colegilor? Nu se poate ca după o viaţă la catedră să plece cu aşa gust amar că nu au făcut nimic ca să merite să mai profeseze un an… Din cauza abuzului, sunt persoane care au decis să demisioneze. Şcoala nu are în acest moment plan de dezvoltare instituţionalizat. Atmosfera este tensionată. Nu este abuz în serviciu faptul că directoarea şcolii solicită membrilor consiliului de administraţie, ca şi condiţie la pretransfer pentru cei care doresc să vină, să aibă cinci ani vechime într-o şcoală specială? Deci sunt şanse minime să mai intre oameni noi în această şcoală. Mobilierul recomandat să fie achiziţionat în cămin nu a fost plătit, deşi a fost adus în unitate din decembrie“, se adaugă în sesizare.
„Încercăm să le creăm un mediu familial, să aibă deprinderi“

Cristina Constantinescu, directorul Şcolii Speciale „Sf. Mina“ (Foto: Claudiu Tudor)
Cristina Constantinescu, directorul Şcolii Speciale „Sf. Mina“ (Foto: Claudiu Tudor)

Conducerea Şcolii Speciale „Sf. Mina“ recunoaşte faptul că au existat elevi care au avut păduchi, însă susţine că acest lucru se întâmplă frecvent şi în şcolile de masă. Mai mult decât atât, potrivit directoarei, astfel de situaţii au loc după ce copiii revin din vacanţă. „Mulţi dintre aceşti elevi au situaţii materiale precare. Au fost două eleve care au venit cu păduchi după vacanţă, problema a fost însă rezolvată. Avem contract încheiat cu un frizer, care a venit şi a tuns copiii. Elevii sunt verificaţi zilnic de către medicul unităţii. Şcoala are cabinet medical, încadrat cu medic, trei asistente medicale şi patru infirmiere. Periodic se face profilaxie“, a declarat Cristina Constantinescu, directorul Şcolii Speciale „Sf. Mina“.
În ceea ce priveşte celelalte probleme menţionate în sesizarea primită de Gazeta de Sud, reprezentanţii şcolii susţin că sunt copii care au tendinţe de automutilare, ce au nevoie de atenţie specială, însă nu există personal suficient pentru astfel de cazuri. „Elevul despre care se menţionează în sesizare are gradul de handicap moderat, doreşte să se plimbe. Are, într-adevăr, tendinţe de automutilare, îşi bagă degetele în nas până dă sângele, se dă cu capul de perete, îşi bagă hârtii în urechi. Au fost situaţii când medicul şcolii nu a reuşit să-i scoată hârtiile şi am chemat salvarea. Acum am depus la DGASPC o solicitare pentru schimbarea temporară a mediului şcolar al acestui copil, să fie transferat pentru o perioadă la Centrul «Noricel», cel de care aparţine. De o lună, zi de zi încearcă se automutileze. Trebuie supravegheat încontinuu. Sunt copii care stau permanent în acest centru, în această şcoală, nici măcar în vacanţe nu pleacă de la noi. Încercăm să le creăm un mediu familial, să aibă deprinderi. Această şcoală este casa lor. Din acest motiv se mai implică, ajută femeile să care baloţii de haine. Avem o asistentă şi o infirmieră pe tură, dar sunt 70 de copii în internat. În momentul de faţă, ar trebui să avem patru asistente, însă noi avem doar trei. Am făcut solicitare la ISJ pentru posturi. Cel mai grav însă este la instructorii de educaţie, ar trebui să avem cinci, însă noi avem doar patru. Aceştia preiau copiii după ora 15.30, iar sâmbăta şi duminica lucrează de la 9.30 la 20.30. Supraveghetori avem cinci. Lucrează şi sâmbăta, şi duminica. Sunt copii care trebuie supravegheaţi om la om. Femei de servici avem doar patru, sâmbăta şi duminica nu lucrează“, a completat Cristina Constantinescu.

Profesorii pensionari care au dorit să rămână la catedră „nu au întrunit competenţele“

În ceea ce priveşte avizul negativ dat profesorilor pensionari, conducerea şcolii susţine că aceştia nu au îndeplinit criteriile cerute. „Ne-am întâlnit în consiliul de administraţie şi am luat decizia pe baza dosarelor prezentate, a documentelor depuse de aceştia. Unul dintre criterii a fost cel al competenţelor pentru a rămâne la catedră, iar acei profesori nu au întrunit acele competenţe“, a explicat directoarea. În ceea ce priveşte mobilierul din internat care nu este plătit, directoarea susţine că atunci când a preluat conducerea şcolii a găsit în cămin nişte dulapuri şi o canapea achiziţionate în luna decembrie, comandate de fostul director, dar neachitate. „Consider că nu era nevoie de un astfel de mobilier, atâta timp cât căminul arată execrabil. Nu am plătit acest mobilier şi nu îl voi plăti. Costul mi se pare extrem de mare, 9.000 de lei pentru nişte mobilier complet inutil. Tot căminul şcolii trebuie recompartimentat pentru asigurarea intimităţii, trebuie achiziţionat mobilier adecvat, parchet“, a mai spus directoarea Şcolii Speciale.

„Nu am anunţat inspectoratul şcolar, deoarece nu am nici un document care să ateste că eleva este însărcinată“

Am solicitat reprezentanţilor ISJ, dar şi DGASPC Dolj un punct de vedere despre problemele sesizate la Şcoala Specială „Sf. Mina“. Ambele instituţii au solicitat conducerii şcolii un raport despre aceste probleme, iar DGASPC a demarat o anchetă. Cât despre eleva de clasa a V-a care ar fi însărcinată, conducerea Școlii Speciale „Sf. Mina“ a răspuns ISJ Dolj: „Eleva a fost adusă în unitate la data de 14 februarie 2017, cu certificat de orientare şcolară şi profesională, pentru şcolarizare în regim de internat semestrial. La data de 6 martie, medicul unităţii mi-a înaintat un referat prin care se prezintă faptul că eleva nu are documente cu antecedentele vaccinale şi medicale şi nici certificat medical de la medicul specialist psihiatrie pediatrică. S-a prezentat mama în data de 8 martie, care a făcut cerere de învoire pentru câteva zile. A revenit în unitate în data de 16 martie, menţionând că fiica dânsei este însărcinată în nouă săptămâni, însă nu a prezentat documente în acest sens (decât o ecografie pe care nu apare nici un nume). Tot atunci, a făcut cerere de retragere a fiicei sale. Nu am anunţat inspectoratul şcolar, deoarece nu am nici un document care să ateste că eleva este însărcinată, decât ce a specificat mama la retragerea fiicei sale“.
Referitor la modul deplorabil în care arată internatul şcolii, actuala conducere susţine că de vină sunt directorii care au condus până în acest an unitatea de învăţământ. „În data de 30.12.2016, DGASPC-ul a trimis către şcoala noastră un raport de informare întocmit de comisia de verificare a modului în care sunt respectate drepturile copiilor care beneficiază de cazare în internatul şcolii. În acest raport s-a constatat că nu au fost îndeplinite recomandările făcute în raportul anterior şi altele noi. Mai mult decât atât, la analiza execuţiei bugetare pe anul 2016 s-a constatat că sumele cerute şi aprobate în buget nu au fost cheltuite (aproape 200.000 de lei au fost returnaţi la sfârşitul anului 2016) şi de aceea internatul arată deplorabil. Nu cunosc motivul pentru care nu au fost cheltuite sumele alocate, în perioada respectivă eu nefiind directorul unităţii“, a precizat Cristina Constantinescu.
Mai mulţi profesori au povestit că, după plecarea echipei GdS din unitatea de învăţământ, medicul şcolii a venit la fiecare clasă să verifice copiii de păduchi şi să-i dea cu soluţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS