17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevi de la „Frații Buzești“, calificați la finala de Robotică din SUA

Elevi de la „Frații Buzești“, calificați la finala de Robotică din SUA

 

Cei 12 elevi ai Colegiului „Frații Buzești“ care au participat la Concursul Național de Robotică s-au calificat pentru finala care va avea loc în Statele Unite ale Americii
Cei 12 elevi ai Colegiului „Frații Buzești“ care au participat la Concursul Național de Robotică s-au calificat pentru finala care va avea loc în Statele Unite ale Americii

Au participat pentru prima dată la un concurs de programare și au reușit să se califice pentru etapa internațională. Cei 12 elevi ai Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova, care s-au înscris la Concursul Național de Robotică, vor reprezenta țara alături de alte două echipe la faza finală care va avea loc în luna aprilie, la Saint Louis, în Statele Unite ale Americii. 

Elevii cu rezultate la olimpiadele și concursurile școlare de informatică din cadrul Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova au participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la o nouă provocare, Concursul Național de Robotică, derulat la Sala Polivalentă din București. Pentru această competiție au învățat programare urmând cursuri on-line și au muncit intens să realizeze un robot baschetbalist, care să răspundă la mai multe comenzi. Au concurat cu încă 54 de echipe, unele de la licee cu tradiție în ceea ce privește informatica. Miza a fost ca trei echipaje să se califice la faza internațională, care va avea loc în Statele Unite ale Americii. Elevii de la Colegiul „Frații Buzești“ sunt singurii competitori din Dolj care au reușit să fie printre cei mai buni. „Ne-am calificat pentru finala din Statele Unite ale Americii, alături de alte două echipe, una din București și cealaltă din Suceava. În competiție au fost idei foarte bune, concurenții s-au gândit la sisteme ingenioase de a ridica bilele și de a le arunca în coș foarte rapid, însă și sistemul nostru a fost foarte bun. S-a punctat stilul de joc. Robotul nostru ar fi trebuit să adune bilele, să le arunce într-un coș, să apese pe anumite butoane în funcție de culoarea lor, operațiuni pe care trebuia să le facă și fără să-l controlăm noi. În această competiție am dat dovadă de spirit de echipă, lucru care a ajutat la succes“, a precizat Codruț Lemeni, unul dintre cei 12 participanți la competiție. Emoțiile au fost foarte mari în timpul concursului. „Am controlat robotul să îndeplinească operațiunile și am fost foarte emoționat. Pur și simplu, în timpul concursului nu am auzit nimic din ceea ce se întâmpla în jurul meu. Eram doar eu cu robotul și doream să adun cât mai multe puncte. Am reușit să ne calificăm și suntem foarte entuziaști pentru etapa internațională“, a precizat elevul Adrian Ștefănescu.

Au obținut două premii

Pentru robotul cu care s-au prezentat la concurs, elevii de la Colegiul „Frații Buzești“ din Craiova au obținut două premii. „Participarea la FIRST Tech Challenge Romania a fost încununată cu succes. Echipajul «Soft Hoarders» al elevilor «buzeșteni» a obținut două premii importante: «Inspire Awards», pentru inspirație, profesionalism și entuziasm și «Connect Awards», pentru implicarea în comunitatea FIRST, strategie și business. Primul dintre aceste premii a asigurat unul dintre cele trei locuri din finala concursului. Juriul concursului a fost format din specialiști din Israel și SUA, care au apreciat entuziasmul, imaginația și implicarea buzeștenilor în proiect“, a spus Carmen Ștefănescu, directorul Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova. Pentru competiție, elevii au avut o echipă complexă care i-a susținut. „Echipa pregătită de prof. Mihaela Grindeanu și prof. Mihaela Iancu este alcătuită din 12 elevi și o rezervă, care au învățat să colaboreze în cadrul proiectului, să își găsească locul potrivit, să dezvolte abilități de business, să atragă comunitatea științifică și inginerească din Craiova. În acest fel, au avut mentori de la Facultatea de Automatică a Universității Craiova, de la INCESA, de la firma Hella, majoritatea acestora fiind absolvenți ai Colegiului Național «Frații Buzești». Succesul nu ar fi fost posibil fără sprijinul sponsorilor: Asociația Părinților Buzeșteni, Hella și Nutrisol“, a mai precizat managerul Carmen Ștefănescu. Finala care va avea loc în Saint Louis va începe pe 23 aprilie, dar până atunci elevii de la Colegiul „Frații Buzești“ spun că vor lucra pentru a îmbunătăți robotul. „Principalele obiective sunt să îl facem să ridice bila cea mare și să perfecționăm partea de autonomie. Va fi practic o reconstrucție a robotului“, a explicat elevul Adrian Ștefănescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS