17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljS-a prăbușit granitul de pe fântâni

S-a prăbușit granitul de pe fântâni

Sute de plăci din granit și marmură s-au desprins în această iarnă de pe soclurile fântânilor arteziene din centrul și parcurile Craiovei, de pe jardiniere și statuia ecvestră de la intrarea din Parcul „Romanescu“, dar și de pe clădirile de la Water Park (unde lucrările nici măcar nu s-au încheiat). Acestea zac de săptămâni bune la baza acestor construcții, făcute bucăți, fără ca administratorul domeniului public care le are în întreținere, RAADPFL, să le ridice. În acest fel, multe dintre plăci sunt ușor de sustras și mai ușor de distrus. Pe alocuri au dispărut până și grătarele de la canalele de scurgere a apelor.

Calea Unirii, unul dintre cele mai populate locuri din Craiova, a ieșit destul de „șifonată“ din această iarnă. Plăcile din granit care îmbracă esplanada din jurul Fântânii Muzicale din fața Mercurului s-au desprins și zac în spațiul verde sau rezemate de tulpinile magnoliilor. Nici jardinierele de pe Calea Unirii nu au avut o soartă mai bună, granitul care le plachează fiind din loc în loc desprins și spart. Cea mai „afectată“ după această iarnă este vechea fântână de pe Calea Unirii, din zona restaurantului Doljeana. Aici, atât plăcile de marmură care îmbracă fântâna și bazinul, cât și mozaicul din interiorul acestuia sunt făcute praf. Atât de mare este nivelul de degradare al acestei fântâni încât a fost băgată în „reparație capitală“. Angajații RAADPFL au dat jos marmura care plachează coloana din mijlocul bazinului și îi refac aspectul exterior. Mergând spre Minerva, nu poți să nu observi bucățile de granit așezate fie pe laturile rondurilor, fie pe marginea acestora. Sunt plăcile căzute în timpul iernii pe pavaj, sparte în bucăți și puse într-o parte, probabil de trecători sau angajații Salubrității care se îngrijesc de curățenia stradală. Este clar că această parte din centrul orașului a trecut pe plan secundar după revigorarea Centrului Istoric. Dar nu se poate trece cu vederea faptul că întreținerea pieței și a esplanadei din Piața „Mihai Viteazul“ lasă de dorit. Autoritățile dau vina pe gerul din această iarnă și pe faptul că abia s-a desprimăvărat. „Cauzele care au dus la aceste evenimente sunt, în principal, condițiile meteorologice. Temperaturile scăzute au contribuit la căderea acestor plăci de la fântânile și rondurile din zona centrală a orașului, și nu numai“, a declarat Sorin Manda, administratorul municipiului Craiova.

A înghețat granitul și pe clădirile de la Water Park

Nici celelalte fântâni arteziene ale orașului nu au ieșit din iarnă întregi. La fântâna de la Medicina Veche, cea de la Teatrul „Colibri“, precum și la cea din Grădina „Mihai Bravu“, plăci de marmură și granit care le îmbrăcau s-au desprins de pe fațada lor și au căzut. Unele au dispărut, altele s-au spart în bucăți, devenind inutilizabile. Aspectul lor este neplăcut privirii craiovenilor care își petrec timpul în parcurile și piețele publice, unde acestea sunt amplasate. „Fântânile din zona centrală, fântâna din fața Teatrului «Colibri», cea din Grădina «Mihai Bravu» și cea de la Medicina Veche trec printr-un amplu proces de înlocuire a acestor plăci, căzute în perioada rece, dar și un proces de modernizare. La fântâna arteziană din centrul orașului are loc o revizie. Același lucru se întâmplă cu fântâna arteziană de la Ciupercă. Noi ne dorim ca de Florii să pornim fântânile arteziene din oraș și acestea să fie un loc de atracție pentru craioveni“, a mai spus Sorin Manda.
Părăsind zona centrală orașului, ajungem în Parcul Tineretului. Fântâna de pe esplanada de la intrare în parc, cât și gardul împrejmuitor al acestuia își pierd rând pe rând „îmbrăcămintea“ din marmură. Sparte în bucăți sau întregi, plăcile de marmură zac lângă fântâna arteziană. Trecerea anilor, lucrările de mântuială, calitatea proastă a materialelor folosite și condițiile meteorologice nefavorabile și-au pus amprenta asupra acestei fântâni.
La clădirile de la Water Park, unde lucrările sunt încă în desfășurare, câteva dintre plăcile care plachează baza construcțiilor au căzut și ele, „răpuse“ de frigul din iarna trecută.

A căzut marmura de pe statuia ecvestră de la intrarea în Parcul „Romanescu“

În Craiova, nu doar fântânile arteziene și jardinierele și-au pierdut peste iarnă plăcile de pe fațade. Statuia ecvestră din fața intrării secundare a Parcului „Nicolae Romanescu“ este într-o stare deplorabilă. De pe soclul pe care este așezată statuia au căzut multe din plăcile de marmură albă. Acestea zac împrăștiate la picioarele statuii, soclul fiind acum „placat“ doar cu materialul care a servit cândva drept liant la lipirea plăcilor. Singura care a rămas întreagă este porțiunea de mijloc, placată cu marmură neagră. Plăcile căzute zac pe spațiul verde din jurul statuii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS