10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCinci doljeni, condamnați pentru evaziune fiscală cu fier vechi

Cinci doljeni, condamnați pentru evaziune fiscală cu fier vechi

Magistrații Tribunalului Dolj au hotărât, vineri, să condamne cinci persoane din comunele doljene Coțofenii din Față și Orodel, acuzate că au făcut comerț ilicit cu fier vechi prin mai multe societăți comerciale, iar prin falsificarea documentelor de aprovizionare au adus un prejudiciu bugetului de stat de aproape un milion de euro. Este vorba de Gheorghița Mihai, Virginica Bimbai și Gheorghe Cianghiri, administratori ai unor societăți comerciale, dar și de contabilele Agripina Dicu și Gabriela Peica. Cei cinci inculpați au fost acuzați că, în perioada 2009 – 2013, au desfăşurat activităţi comerciale ilicite cu deşeuri metalice prin intermediul a trei societăţi comerciale din Coțofenii din Față – SC Patrimet SRL, SC Polivergi Star SRL și SC Intermet SRL.

Pe 1 octombrie 2014, ofițerii Biroului de Investigare a Fraudelor au reţinut cinci doljeni suspectați de comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, folosirea creditului societăţii în interes personal şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Oamenii legii au explicat atunci că administratorii celor trei societăți comerciale, sprijiniți de ceilalți inculpați, pentru a justifica aprovizionările societăţilor comerciale pe care le administrau, au falsificat documentele de aprovizionare astfel încât să pară că deşeurile proveneau de la persoane juridice, la un preţ mai mare decât cel real de achiziţie. Prin aceste demersuri, persoanele respective ar fi adus un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 4.400.000 de lei.
La sfârșitul lunii iulie 2015, procurorii doljeni au dispus trimiterea în judecată a celor cinci inculpați, dar și a lui Birea Cianghiri, iar vineri, pe 17 martie, Tribunalul Dolj s-a pronunțat. Birea a fost achitat pentru comiterea infracțiunii de evaziune fiscală, iar ceilalți cinci inculpați au fost găsiți vinovați. Gheorghe Cianghiri și Gheorghița Mihai au primit câte patru ani de închisoare și li s-a interzis să fie administratori de societăți comerciale o perioadă de trei ani. În schimb, Virginica Bimbai a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare, iar Agripina Dicu și Gabriela Peica au fost condamnate la câte trei ani de închisoare cu suspendare. Acestea din urmă au fost decăzute din dreptul de a fi contabil pe o perioadă de trei ani. SC Polivergi Star SRL a fost amendată cu 20.000 de lei, iar ca pedeapsă complementară, instanța a dispus dizolvarea firmei. Instanța a admis în parte acțiunea civilă formulată de ANAF împotriva inculpaților, aceștia fiind obligați să achite statului suma totală de 1.566.415 de lei, plus penalitățile și dobânzile calculate de la comiterea faptelor și până la data achitării prejudiciului.
În final, magistrații de la Tribunalul Dolj au dispus anularea mai multor facturi falsificate și menținerea sechestrului pus pe bunurile inculpaților de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS