10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAlpiniştii craioveni dispăruţi în Retezat sunt în viaţă

Alpiniştii craioveni dispăruţi în Retezat sunt în viaţă

Alpiniştii craioveni daţi dispăruţi în Masivul Retezat au fost găsiţi în zona cabanei Rotonda, din Parcul Naţional Retezat, situată în vecinătatea Lacului de acumulare Gura Apelor.

Cei doi alpinişti craioveni daţi dispăruţi sâmbătă seară, în Masivul Retezat, sunt în viaţă. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Hunedoara, aceştia au fost găsiți ieri după-amiază în zona barajului Gura Apelor, din același masiv muntos. „Cei doi tineri au traversat practic Masivul Retezat, de la est la vest, în ciuda tuturor atenţionărilor de vreme rea. Luni (ieri – n.r.), în jurul orei 15.00, cei doi au fost identificaţi de un poliţist aflat în zonă. Menţionăm că acest baraj se află tot în zona montană, la asfalt, însă fără acoperire GSM. Poliţistul a sunat la 112 şi ne-a anunţat. Suntem extrem de bucuroşi că sunt în viaţă. Un medic o să îi examineze pentru a vedea care este starea lor de sănătate. Este foarte grav ceea ce s-a întâmplat, faptul că au ignorat orice atenţionare de vreme rea. În aceste zile de căutări, salvamontişti, jandarmi şi-au pus viaţa în pericol pentru a-i găsi. Este vorba de resursă umană, dar şi materială“, a spus pentru Gazeta de Sud, maiorul Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Hunedoara.
Reamintim faptul că, potrivit salvamontiştilor hunedoreni, operaţiunile de căutare a celor doi alpinişti craioveni daţi dispăruţi sâmbătă seară au fost oprite duminică din cauza condiţiilor meteo. „Duminică dimineaţă, o echipă mixtă alcătuită din şapte salvamontişti şi nouă jandarmi s-a deplasat pe traseul dintre cabana Genţiana şi Vârful Bucura, în Masivul Retezat, acolo unde se presupunea că au dispărut cei doi turişti care intenţionau să facă escaladă. Din cauza vremii extrem de dificile, cu viscol şi vizibilitate redusă, căutările au fost suspendate duminică după-amiază. Jandarmii au revenit de pe traseele montane la cabana Genţiana, iar echipa Salvamont Hunedoara s-a regrupat la cabana Pietrele. Luni (ieri – n.r.), alte echipe au acţionat pe traseele: Genţiana – Vârful Bucura, Vârful Buta – Bucura, de la Cabana Pietrele pe Valea Stânișoarei, spre vârful Bucura. A fost o vreme extrem de rea, cu vizibilitate redusă, cu vânt puternic. Ne bucurăm că sunt în viaţă“, a spus Ovidiu Bodean, şeful Serviciului Judeţean Salvamont Hunedoara.
Cei doi alpiniști din Craiova au venit, la sfârșitul săptămânii trecute, la Refugiul Gențiana din Munții Retezat împreună cu un grup de prieteni. Ei au anunțat sâmbătă că pleacă spre un traseu omologat de cățărare din apropierea Vârfului Bucura, de unde nu s-au mai întors.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS