5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljO lună de împăduriri în Dolj

O lună de împăduriri în Dolj

Pe 15 martie a demarat la nivel naţional „Luna Plantării Arborilor“, manifestare care datează în România încă din anul 1936. În cadrul acestui eveniment, Direcţia Silvică Dolj desfăşoară, în perioada 15 martie – 15 aprilie, o serie de acţiuni ce constau în principal în plantări de puieţi forestieri, cu atât mai mult cu cât judeţul nostru este deficitar la acest capitol, cu o medie de suprafeţe împădurite sub cea la nivel naţional. „E foarte clar că Doljul are nevoie de fond forestier. De altfel, mărirea suprafeţei fondului forestier reprezintă de ani buni un obiectiv al Regiei Naţionale a Pădurilor şi al Direcţiei Silvice Dolj, care administrează aproximativ 60.000 de hectare de astfel de suprafeţe. La nivelul judeţului, suprafaţa fondului forestier este undeva la 87.000 de hectare, iar procentul de împădurire este de 11,7%, mult sub media pe ţară, care este de aproximativ 27%“, a spus Dănuţ Răţoiu, purtător de cuvânt la Direcţia Silvică Dolj.
În această campanie, instituţia îşi propune să împădurească integral 48 de hectare de teren, să refacă alte 71 de hectare şi să completeze 268 de hectare. Vor fi plantaţi, în total, aproape 1.300.000 de puieţi forestieri, iar prima acţiune de amploare va avea loc pe 22 martie. „În această lună se vor organiza atât acţiuni de plantare pe raza ocoalelor silvice din judeţ, cât şi de conştientizare şi dezvoltare a conştiinţei forestiere în rândul tinerilor. Acestea se desfăşoară în fiecare zi şi la ele participă elevi, studenţi, dar şi membri ai comunităţilor urbane şi rurale. O acţiune de amploare, organizată de Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Direcţia Silvică Dolj, va avea loc pe 22 martie pe raza Ocolului Silvic Sadova, unde se vor împăduri integral două perdele forestiere de protecţie“, a adăugat Dănuţ Răţoiu.

Refacerea perdelelor forestiere, una dintre priorităţile acestei campanii

De altfel, refacerea perdelelor forestiere este una dintre priorităţile acestei campanii, cu atât mai mult cu cât judeţul Dolj este recunoscut pentru solurile nisipoase din sud, care nu pot fi stabilizate decât prin aceste perdele forestiere de protecţie. „Perdelele forestiere de protecţie s-au înfiinţat în urmă cu mai mulţi ani pe raza judeţului. Acestea sunt administrate de Direcţia Silvică Dolj prin Ocoalele Silvice Dăbuleni şi Sadova. La Ocolul Silvic Dăbuleni avem în jur de 860 de hectare, în timp ce la Sadova sunt 550, deci în total sunt 1.410 de hectare de perdele administrate de Direcţia Silvică. De-a lungul timpului, acestea nu au dispărut de tot, iar acolo unde au fost afectate de tăieri ilegale, avem în vedere refacerea lor. Asta se urmăreşte de fapt, şi prin acţiunea din 22 martie, de pe raza Ocolului Silvic Sadova“, a mai spus Dănuţ Răţoiu.
Prin funcțiile ei multiple (ecologice, sociale și economice) pădurea reprezintă un important stâlp de rezistență al întregului sistem ecologic din spațiul nostru geografic. Acţiunile dedicate ei, denumite iniţial „Sărbătoarea sădirii arborilor“, apoi „Luna Pădurii“, au reprezentat de-a lungul timpului un prilej de sensibilizare a publicului larg cu privire la importanţa pădurilor şi a rolului esenţial al acestora în menţinerea echilibrului ecologic. Reprezentanţii Direcţiei Silvice speră că, prin astfel de evenimente, oamenii vor înţelege că tăierile ilegale sunt cei mai mari duşmani ai pădurilor. Şi asta pentru că, aşa cum spunea iniţiatorul acestui eveniment, silvicultorul Marin Dracea, pădurea este „izvorul sănătăţii noastre trupeşti şi sufleteşti“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS