27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalA dat sutana pe haina de polițist de frontieră

A dat sutana pe haina de polițist de frontieră

Vasile Pântea a  ales să stea de veghe la frontieră
Vasile Pântea a ales să stea de veghe la frontieră

Este povestea unui bărbat din Drobeta Turnu Severin, care, pentru un trai mai bun, a renunțat la preoție pentru ca în maximum o lună să devină polițist de frontieră cu acte în regulă și să se bată cu infractorii, la una din granițele fierbinți ale României.

„Pe Dumnezeu poți să-L slujești în toate domeniile“. Astfel îşi începe povestea părintele care a renunţat la sutană şi a ales să stea de veghe la frontieră ca să oprească imigranţi sau traficanţi la graniţa României. Pe agentul Vasile Pântea şi pe cei 26 de colegi ai săi i-am găsit la pregătirea pentru prima şedinţă de tragere. De curând, părintele a trecut la cătuşe şi pistol, aşa că acum învaţă primele lecţii despre cum să mânuiască o armă de foc. Lucrurile merg bine, iar preotul şi colegii săi sunt pe drumul cel bun, spune cea care îi învaţă să ia linia de ochire. „Domnul Vasile, alături de colegii săi, se descurcă, să ştiţi, foarte bine. Sunt uimită chiar de modul lor de comportament faţă de pistol, pentru că, în foarte scurt timp, au învăţat să mânuiască lin trăgaciul, să-şi ţină respiraţia, o poziţie bună de tragere. Eu sunt încântată de ei şi în fiecare dintre ei eu văd un trăgător bun“, spune agentul şef adjunct Mihaela Stan, instructor de tragere.
Fostul preot spune că nu i-a fost uşor să renunţe la enoriaşi şi biserică, dar siguranţa unui trai mai bun, pe care îl oferă statutul de poliţist de frontieră, l-a făcut să ia această decizie. „Nivelul de trai existent în România m-a făcut să iau această decizie, oarecum radicală. Pentru că pe Dumnezeu îl poţi sluji în toate domeniile. Şi aici într-un nivel, şi acolo, ca preot, la alt nivel. Am făcut această schimbare pentru mine, pentru familie. Pot să-mi slujesc ţara din postura aceasta“, spune Vasile Pântea.

Și-ar fi dorit să fie şi preot, şi poliţist de frontieră

Vasile Pântea spune că preoţia a fost prima dragoste
Vasile Pântea spune că preoţia a fost prima dragoste

Şi pentru că preoţia a fost prima dragoste, părintele spune că şi-ar fi dorit să fie şi preot, şi poliţist de frontieră în acelaşi timp. Chiar a slujit o perioadă, însă canoanele bisericeşti nu-i vor mai da voie să fie preot. Împărtăşeşte, însă, din cunoştinţele acumulate colegilor, care l-au şi îndrăgit. „Domnul Pântea, sau «Părintele» pentru că noi aşa i-am spus, este un coleg minunat. Sincer, când am venit aici, pentru că nu sunt din această zonă, nu m-am aşteptat ca primirea oamenilor să fie atât de plăcută. Am o părere foarte bună despre colegul meu şi nu m-am aşteptat să am parte de asemenea colegi“, spune Florina Bortă, una dintre tinerele angajate din surse externe.
Vasile Pântea alături de ceilalţi 51 de colegi împărţiţi în două clase au fost angajaţi din surse externe şi după pregătirea de trei luni vor fi repartizaţi la frontierele de stat ale României. Este deja stabilit că fostul preot va ajunge într-o zonă complicată din punct de vedere al infracţionalităţii, în zona Naidăş, la frontiera verde cu Serbia. „Având în vedere că este repartizat la Sectorul Poliţiei de Frontieră Naidaş, eu cred că o să aibă de frucă, în primul rând, cu potenţialii infractori care săvârşesc infracţiuni de contrabandă, cu cei care încearcă să intre în România cu autoturisme de lux furate, să nu uităm potenţialul migrator existent în zona de vest şi sud-vest a ţării. Eu cred că se vor integra foarte bine şi cu ajutorul profesional al colegilor şi şefilor de serviciu vor face faţă cu succes îndeplinirii misiunilor de supraveghere şi control a frontierei de stat“, a declarat comisarul-şef Valeriu Pera, purtătorul de cuvânt al Sectorului Poliţiei de Frontieră Drobeta Turnu Severin.
Pe Vasile Pântea şi cei 51 de colegi ai săi îi vom găsi la graniţele României în maximum o lună, pentru că atât mai durează pregătirea acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS