Concedieri masive în Dolj, pe timpul iernii

Date furnizate de ITM Dolj
Autori


În lunile decembrie și ianuarie s-a înregistrat cea mai mare scădere a numărului de angajați din Dolj din ultimul an, ca urmare a unor concedieri din domeniile sezoniere. În februarie și martie, numărul angajărilor a început să crească, situându-se la un nivel mai mare decât în primele luni ale anului trecut. Iată care sunt domeniile de activitate în care s-au creat anul acesta locuri de muncă, precum și cele în care s-au făcut cele mai multe disponibilizări.

În iarna care s-a încheiat, în Dolj s-a înregistrat cea mai mare scădere a numărului de angajați cu contracte de muncă active din ultimul an supus analizei, adică din ianuarie 2016 și până în ianuarie 2017. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, anul trecut au fost fluctuații ale forței de muncă în Dolj. Scăderea constantă a numărului de angajați activi a început din luna noiembrie, când mai erau înregistrați în REVISAL 145.646 de persoane angajate cu acte în județ. În decembrie, numărul angajaților a scăzut la 144.576 de persoane, urmând ca în ianuarie să se înregistreze cel mai scăzut nivel al numărului de salariați, adică 144.139 de persoane, adică un „vârf negativ“ al pieței muncii, cum spun reprezentanții ITM Dolj.

Scăderea numărului de angajați cu acte în regulă este vizibilă în ianuarie și față de luna în care au fost cei mai mulți angajați cu contracte individuale de muncă active înregistrați în Dolj, și anume în luna iulie 2016, când figurau în evidențele REVISAL 146.293 de angajați, aceea fiind luna de vârf a angajărilor din Dolj.

Motivul reducerii semnificative a numărului de persoane cu un loc de muncă, în lunile enumerate, este acela că s-au făcut disponibilizări semnificative pe perioada iernii, la fel ca în fiecare sezon rece.

Pe ansamblu, sunt mai mulți angajați în februarie 2017 decât în februarie 2016

Catalin Mohora inspector-sef ITM Dolj1

Din luna februarie, firmele au început să facă angajări, iar la finalul lunii numărul de salariați înregistrați legal în Dolj crescuse la 144.439 de persoane, ceea ce înseamnă mai mult decât în februarie 2016, când existau doar 142.881 de persoane angajate în economia județului. Potrivit ITM Dolj, și în martie a crescut ușor numărul angajărilor, semn că se reiau angajările în domeniile de activitate care nu prea desfășoară activitate pe perioada iernii. La 13 martie, în Dolj existau 144.764 de angajați cu contracte individuale de muncă active.

„Fluctuația de contracte de muncă este foarte mare, chiar și de la o oră la alta. Pot fi fluctuații chiar și de câteva sute de contracte de muncă într-o zi și mă refer la cele care se încheie, precum și la cele care încetează, de aceea spun că fluctuația este mare. Dinamica forței de muncă este în continuă mișcare. Avem lunile de vârf iulie, august, septembrie, unde se înregistrează cele mai multe contracte de muncă și avem și vârfurile cu minus, în decembrie, ianuarie, februarie, iar din martie se reiau angajările. Așa stau lucrurile și cu numărul de angajați. Față de februarie 2016, în februarie 2017 se observă un plus de circa 2.000 de angajați. Deci se menține dinamica și la numărul de angajați, dar cu reducerile din sezonul rece“, a spus Cătălin Mohora, inspectorul-șef al ITM Dolj, la emisiunea „Economia Sudului“, de la Alege TV.

Dacă analizăm numărul de contracte de muncă active se observă că și acestea au scăzut pe perioada iernii, însă sunt mult mai multe contracte de muncă active decât numărul de salariați efectivi, ceea ce înseamnă că pot fi angajați care au mai multe contracte de muncă și în alte părți. Față de primele luni din 2016, numărul contractelor de muncă este mai mare în 2017. „La sfârșitul lui februarie și începutul lunii martie erau 171.000 de contracte de muncă active, în creștere cu circa 8.000 de contracte față de perioada similară din 2016“, a menționat Cătălin Mohora, la emisiunea „Economia Sudului“.

În unele domenii, disponibilizările au fost mai mari decât numărul angajaților

GdS a solicitat ITM Dolj date privind domeniile de activitate ale firmelor care au disponibilizat cei mai mulți angajați, precum și a celor care au efectuat cele mai multe angajări în perioada de iarnă 2016 și din anul 2017. Din analiză se observă că, în cadrul aceluiași domeniu de activitate, au fost mai multe persoane disponibilizate decât au fost angajate sau reangajate.


Cel mai mare număr de locuri de muncă a fost creat în firme cu activitate CAEN „Comerț cu amănuntul cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete“. În acest domeniu, în perioada analizată, 565 de firme au angajat 901 persoane. Culmea este că exact în acest domeniu de activitate au fost și cele mai mari disponibilizări. Potrivit datelor de la ITM, 675 de firme cu cod CAEN de „Comerț cu amănuntul“ au concediat 1.246 de persoane. Reprezentanții ITM spun că este vorba despre activități sezoniere.

Locuri de muncă la stat, disponibilizări la privat

Potrivit datelor de la ITM Dolj, în „Învățământ“ au apărut 712 locuri de muncă în perioada analizată. De asemenea, în domeniul de activitate „Sănătate umană“ s-au făcut multe angajări, respectiv 544 de persoane au avut loc nou de muncă în acest sector. Din rândul firmelor de „Comerț cu ridicata“ au angajat, în perioada analizată, 422 de persoane. Totuși, firmele private din acest domeniu au disponibilizat 575 de oameni în iarna încheiată recent. Concedieri semnificative au fost și în domeniul „Construcțiilor de clădiri“. Peste 200 de firme au dat afară 1.020 de oameni în perioada sezonului rece.

În „Agricultură, vânătoare și servicii anexe“ – deși activitatea este sezonieră – au apărut 499 de locuri de muncă, însă în același domeniu de activitate numărul disponibilizărilor a fost foarte mare: 542 de persoane și-au pierdut locul de muncă în această iarnă.

La „Transporturi terestre“ s-au creat 349 de persoane, dar au fost disponibilizate 350 de persoane. Cel mai probabil, este vorba despre fluctuații, în sensul că unii au plecat din firmele respective, deci le-au încetat contractele de muncă, în timp ce altora li s-au încheiat alte contracte de muncă, în intervalul analizat.

Au mai avut loc concedieri de 452 de persoane în domeniul „Restaurante și alte activități de alimentație“, precum și în „Administrație publică și apărare, asigurări sociale din sistemul public“. Aici poate fi vorba și despre încetarea contractelor de muncă individuale ca urmare a unor pensionări din domeniu.

A crescut numărul firmelor care au angajați

Dacă în ianuarie 2016 existau 15.024 de firme în Dolj care figurau cu angajați cu contracte de muncă active, la mijlocul lunii martie, numărul firmelor angajatoare din județ crescuse la 15.871 de societăți.

Potrivit ITM Dolj, circa 85% din aceste firme care au salariați sunt în Craiova. Se observă o creștere constantă a numărului de firme angajatoare pe tot parcursul perioadei analizate, adică din ianuarie 2016 până în prezent, cu excepția lunii ianuarie 2017, când numărul de firme cu angajați din județ scăzuse la 15.739, de la 15.760 de firme în decembrie 2016. În februarie și martie s-au înregistrat cele mai mari creșteri ale numărului de firme cu angajați. Cel mai probabil, firmele din categoria microîntreprinderilor au început să își evidențieze în acte angajații cu contracte de muncă, deoarece potrivit legislației fiscale, de la 1 februarie 2017 microîntreprinderile care au unul sau mai mulți angajați plătesc un impozit de 1% din cifra de afaceri către stat, în timp ce firmele fără angajați care au avut anul anterior o cifră de afaceri mai mică de 500.000 de euro ar plăti impozit de 3% din cifra de afaceri. Așa se poate explica și creșterea numărului de firme angajatoare în februarie și martie (prima parte a lunii), precum și creșterea numărului de angajați evidențiați în REVISAL cu contracte individuale de muncă.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 17 martie 2017

Actualitate

» Patriarhia: Marşul pentru viaţă din 25 martie se va desfăşura în peste 285 de localităţi din România şi din Republica Moldova
» Presa americană: Donald Trump foloseşte muncitori sezonieri din România şi Haiti la luxosul său club Mar-a-Lago din Palm Beach
» FMI recomandă amânarea creşterii punctului de pensie
» Angela Merkel a ajuns la Casa Albă pentru întâlnirea cu Donald Trump
» Ministerul Transporturilor cere amânarea deciziei care prevede despăgubirea călătorilor CFR în caz de întârzieri
» Erdogan, către turcii din Occident: “Faceţi cel puţin cinci copii. Voi sunteţi viitorul Europei”
» Deputatului PSD Cătălin Rădulescu i-a fost suspendat dreptul de a deţine arme
» Vremea va fi schimbătoare în weekend
» Contractele colective de muncă vor redeveni obligatorii în România, a anunțat ministrul Consultării Publice și Dialogului Social
» Iohannis nu crede că cineva va solicita revocarea procurorilor şefi, după decizia Curţii Constituţionale
» FMI estimează un deficit bugetar de 3,7% pentru acest an
» Leul, la cel mai scăzut nivel în raport cu euro din ultimii patru ani și jumătate
» Italia este îngrijorată de un puternic focar de rujeolă
» Franța: A doua arestare în ancheta privind atacul de la liceul din Grasse

Local

» Slatina: Primărie nouă cu restaurant și parcare, de cinci milioane de euro
» Sistemul i-a condamnat la condiții grele de trai
» Mașini second-hand cumpărate din Germania, rulate în România

Dolj

» O gravidă şi doi bărbaţi, sfâşiaţi de un câine de luptă
» Două eleve de la Colegiul „Gheorghe Chiţu“, accidentate pe trecerea de pietoni
» Codruţ şi-a câştigat în instanţă dreptul la educaţie
» Liberalii se mai fac o dată de râs
» Au început zborurile către Paris, Köln, Veneția și Madrid
» Întreruperi energie electrică de luni
» Craiova: Se întrerupe furnizarea gazului pe şase străzi, în data de 20 martie
» Două eleve accidentate pe o trecere de pietoni din Craiova
» Au început zborurile către Paris, Koln, Venetia și Madrid
» Sfasiati de un caine de lupta
» Copiii de la Centrul social „Best Life” au preparat prăjituri la Colegiul Național „Gheorghe Chițu”
» Tir avariat pe Centura de Nord a Craiovei
» A sosit a doua aeronavă a companiei Wizz Air alocată Aeroportului Internaţional Craiova
» Dolj: Câinii poliţişti, folosiţi la căutarea persoanelor care încearcă să intre ilegal în ţară
» UPDATE – Dolj: Trei persoane din Filiaşi au fost muşcate de un câine
» Craiova: Se închide temporar circulaţia prin pasajul subteran

Gorj

» Fondul Proprietatea cere peste 5.000 de concedieri la CEO

Olt

» Olt: Cinci tineri au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau s-a răsturnat într-un canal

Vâlcea

» Vâlcea: Poliţiştii au confiscat 682 de metri cubi de material lemnos la Voineasa
» Vâlcea: Incendiu la un depozit de dezmembrări auto
» Vâlcea: Primarul PSD al comunei Vlădeşti îşi pierde mandatul după ce a ANI a demonstrat în instanţă incompatibilitatea acestuia
» Vâlcea: Arde stuful de pe Olt
» Lucian Isar are dosar penal în urma accidentului de pe Valea Oltului

Sport

» Voleibaliştii craioveni, hotărâți să-și păstreze invincibilitatea acasă
» Șoavă: Așteptăm să vină și victoriile
» Atacați Dinamo, dacă vreţi puncte!
» Fotbal / Programe, clasamente, rezultate (17 – 20 martie)
» Fotbal / CS Universitatea II Craiova, victorie muncită cu CS Mioveni II (galerie foto)
» Fotbal / S-au tras la sorți sferturile Ligii Campionilor

Educatie

» Elevi sancționați și în ultima zi de simulare a examenelor naționale

Magazin

» Cartea de bucate a lui Salvador Dali, reeditată
» Bancul zilei
» Horoscopul săptămânii viitoare

Top UploPorn.com (ul.to) - Download Porn HD RGPorn.com - Free Porn Downloads