10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljConcedieri masive în Dolj, pe timpul iernii

Concedieri masive în Dolj, pe timpul iernii

Date furnizate de ITM Dolj
Date furnizate de ITM Dolj

În lunile decembrie și ianuarie s-a înregistrat cea mai mare scădere a numărului de angajați din Dolj din ultimul an, ca urmare a unor concedieri din domeniile sezoniere. În februarie și martie, numărul angajărilor a început să crească, situându-se la un nivel mai mare decât în primele luni ale anului trecut. Iată care sunt domeniile de activitate în care s-au creat anul acesta locuri de muncă, precum și cele în care s-au făcut cele mai multe disponibilizări.
În iarna care s-a încheiat, în Dolj s-a înregistrat cea mai mare scădere a numărului de angajați cu contracte de muncă active din ultimul an supus analizei, adică din ianuarie 2016 și până în ianuarie 2017. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, anul trecut au fost fluctuații ale forței de muncă în Dolj. Scăderea constantă a numărului de angajați activi a început din luna noiembrie, când mai erau înregistrați în REVISAL 145.646 de persoane angajate cu acte în județ. În decembrie, numărul angajaților a scăzut la 144.576 de persoane, urmând ca în ianuarie să se înregistreze cel mai scăzut nivel al numărului de salariați, adică 144.139 de persoane, adică un „vârf negativ“ al pieței muncii, cum spun reprezentanții ITM Dolj.
Scăderea numărului de angajați cu acte în regulă este vizibilă în ianuarie și față de luna în care au fost cei mai mulți angajați cu contracte individuale de muncă active înregistrați în Dolj, și anume în luna iulie 2016, când figurau în evidențele REVISAL 146.293 de angajați, aceea fiind luna de vârf a angajărilor din Dolj.
Motivul reducerii semnificative a numărului de persoane cu un loc de muncă, în lunile enumerate, este acela că s-au făcut disponibilizări semnificative pe perioada iernii, la fel ca în fiecare sezon rece.

Pe ansamblu, sunt mai mulți angajați în februarie 2017 decât în februarie 2016

Catalin Mohora inspector-sef ITM Dolj1

Din luna februarie, firmele au început să facă angajări, iar la finalul lunii numărul de salariați înregistrați legal în Dolj crescuse la 144.439 de persoane, ceea ce înseamnă mai mult decât în februarie 2016, când existau doar 142.881 de persoane angajate în economia județului. Potrivit ITM Dolj, și în martie a crescut ușor numărul angajărilor, semn că se reiau angajările în domeniile de activitate care nu prea desfășoară activitate pe perioada iernii. La 13 martie, în Dolj existau 144.764 de angajați cu contracte individuale de muncă active.
„Fluctuația de contracte de muncă este foarte mare, chiar și de la o oră la alta. Pot fi fluctuații chiar și de câteva sute de contracte de muncă într-o zi și mă refer la cele care se încheie, precum și la cele care încetează, de aceea spun că fluctuația este mare. Dinamica forței de muncă este în continuă mișcare. Avem lunile de vârf iulie, august, septembrie, unde se înregistrează cele mai multe contracte de muncă și avem și vârfurile cu minus, în decembrie, ianuarie, februarie, iar din martie se reiau angajările. Așa stau lucrurile și cu numărul de angajați. Față de februarie 2016, în februarie 2017 se observă un plus de circa 2.000 de angajați. Deci se menține dinamica și la numărul de angajați, dar cu reducerile din sezonul rece“, a spus Cătălin Mohora, inspectorul-șef al ITM Dolj, la emisiunea „Economia Sudului“, de la Alege TV.
Dacă analizăm numărul de contracte de muncă active se observă că și acestea au scăzut pe perioada iernii, însă sunt mult mai multe contracte de muncă active decât numărul de salariați efectivi, ceea ce înseamnă că pot fi angajați care au mai multe contracte de muncă și în alte părți. Față de primele luni din 2016, numărul contractelor de muncă este mai mare în 2017. „La sfârșitul lui februarie și începutul lunii martie erau 171.000 de contracte de muncă active, în creștere cu circa 8.000 de contracte față de perioada similară din 2016“, a menționat Cătălin Mohora, la emisiunea „Economia Sudului“.

În unele domenii, disponibilizările au fost mai mari decât numărul angajaților

GdS a solicitat ITM Dolj date privind domeniile de activitate ale firmelor care au disponibilizat cei mai mulți angajați, precum și a celor care au efectuat cele mai multe angajări în perioada de iarnă 2016 și din anul 2017. Din analiză se observă că, în cadrul aceluiași domeniu de activitate, au fost mai multe persoane disponibilizate decât au fost angajate sau reangajate.
Cel mai mare număr de locuri de muncă a fost creat în firme cu activitate CAEN „Comerț cu amănuntul cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete“. În acest domeniu, în perioada analizată, 565 de firme au angajat 901 persoane. Culmea este că exact în acest domeniu de activitate au fost și cele mai mari disponibilizări. Potrivit datelor de la ITM, 675 de firme cu cod CAEN de „Comerț cu amănuntul“ au concediat 1.246 de persoane. Reprezentanții ITM spun că este vorba despre activități sezoniere.

Locuri de muncă la stat, disponibilizări la privat

Potrivit datelor de la ITM Dolj, în „Învățământ“ au apărut 712 locuri de muncă în perioada analizată. De asemenea, în domeniul de activitate „Sănătate umană“ s-au făcut multe angajări, respectiv 544 de persoane au avut loc nou de muncă în acest sector. Din rândul firmelor de „Comerț cu ridicata“ au angajat, în perioada analizată, 422 de persoane. Totuși, firmele private din acest domeniu au disponibilizat 575 de oameni în iarna încheiată recent. Concedieri semnificative au fost și în domeniul „Construcțiilor de clădiri“. Peste 200 de firme au dat afară 1.020 de oameni în perioada sezonului rece.
În „Agricultură, vânătoare și servicii anexe“ – deși activitatea este sezonieră – au apărut 499 de locuri de muncă, însă în același domeniu de activitate numărul disponibilizărilor a fost foarte mare: 542 de persoane și-au pierdut locul de muncă în această iarnă.
La „Transporturi terestre“ s-au creat 349 de persoane, dar au fost disponibilizate 350 de persoane. Cel mai probabil, este vorba despre fluctuații, în sensul că unii au plecat din firmele respective, deci le-au încetat contractele de muncă, în timp ce altora li s-au încheiat alte contracte de muncă, în intervalul analizat.
Au mai avut loc concedieri de 452 de persoane în domeniul „Restaurante și alte activități de alimentație“, precum și în „Administrație publică și apărare, asigurări sociale din sistemul public“. Aici poate fi vorba și despre încetarea contractelor de muncă individuale ca urmare a unor pensionări din domeniu.

A crescut numărul firmelor care au angajați

Dacă în ianuarie 2016 existau 15.024 de firme în Dolj care figurau cu angajați cu contracte de muncă active, la mijlocul lunii martie, numărul firmelor angajatoare din județ crescuse la 15.871 de societăți.
Potrivit ITM Dolj, circa 85% din aceste firme care au salariați sunt în Craiova. Se observă o creștere constantă a numărului de firme angajatoare pe tot parcursul perioadei analizate, adică din ianuarie 2016 până în prezent, cu excepția lunii ianuarie 2017, când numărul de firme cu angajați din județ scăzuse la 15.739, de la 15.760 de firme în decembrie 2016. În februarie și martie s-au înregistrat cele mai mari creșteri ale numărului de firme cu angajați. Cel mai probabil, firmele din categoria microîntreprinderilor au început să își evidențieze în acte angajații cu contracte de muncă, deoarece potrivit legislației fiscale, de la 1 februarie 2017 microîntreprinderile care au unul sau mai mulți angajați plătesc un impozit de 1% din cifra de afaceri către stat, în timp ce firmele fără angajați care au avut anul anterior o cifră de afaceri mai mică de 500.000 de euro ar plăti impozit de 3% din cifra de afaceri. Așa se poate explica și creșterea numărului de firme angajatoare în februarie și martie (prima parte a lunii), precum și creșterea numărului de angajați evidențiați în REVISAL cu contracte individuale de muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS