12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSecretar de stat, adus cu mandat în procesul lui Vâlcov

Secretar de stat, adus cu mandat în procesul lui Vâlcov

Secretarul de stat Cătălin Rotea, numit la începutul anului în funcție în ministerul condus de Sevil Shhaideh, a fost adus ieri de jandarmi la Slatina, unde, la Tribunalul Olt, se judecă procesul în care fostul ministru al finanțelor, Darius Vâlcov, este acuzat că a luat aproximativ un milion de euro șpagă, bani pe care i-a investit în City Hotel.
A fost al patrulea termen la care Cătălin Rotea a fost citat, de data aceasta fiind adus cu mandat. Judecătorul a vrut să știe cum s-au derulat lucrurile în cele două situații în care Rotea a intermediat tranșele din șpaga plătită de constructorul Sorin Păduraru lui Darius Vâlcov, constructorul având teama că facturile nu-i vor fi altfel plătite.

„Mi-a confirmat că pot să-i transmit lui Darius că a acceptat“

Rotea, actual secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, a avut o discuție în august 2014 cu Darius Vâlcov, la scurt timp după ce făcuse pasul de a lăsa în spate PNL pentru PSD (partid în care ajunsese și Darius Vâlcov).
„În august 2014, am discutat cu Vâlcov Darius în Slatina, în zona restaurantului Dolce Vita, despre faptul că trebuie să iau legătura cu Păduraru Sorin și să-i transmit acestuia că pentru o bună derulare a contractului cu Compania de Apă Olt ar fi bine ca acesta să accepte să-i dea inculpatului un comision de 10% din valoarea contractului încheiat cu CAO pentru lucrări de canalizare. Ulterior am vorbit cu Păduraru, cu care aveam o relație de prietenie, ne cunoșteam de mici, nu-mi mai amintesc exact unde am avut discuția, și i-am transmis ceea ce m-a rugat Darius“, a povestit Rotea, precizând că la acel moment Darius Vâlcov era senator, iar el nu avea nici o funcție. În luna următoare, însă, Darius Vâlcov primea funcția de ministru al finanțelor, iar Rotea pleca din Olt la București, ca director de cabinet al ministrului.
„Mi-a confirmat că pot să-i transmit lui Darius că a acceptat. La ceva timp, câteva zile, m-am întâlnit cu Darius Vâlcov și i-am spus că este de acord. Mi-a spus ca din acel moment să nu mai vorbim nimic despre această speță și să-l contactez pe Lucian Șulală. La solicitarea lui Sorin Păduraru am luat legătura cu Lucian Șulală, în septembrie 2014. I-am spus acestuia să vină cu mașina acasă la Sorin Păduraru. Eu eram cu mașina mea. Șușală Lucian a intrat cu mașina în curte și Sorin Păduraru i-a pus în portbagaj o geantă de culoare închisă. Din discuțiile ulterioare am înțeles că era vorba de sume de bani care reprezentau parte din comisionul promis. Nu mi-a precizat despre ce sume este vorba“, a relatat în continuare secretarul de stat.
După prima tranșă din șpagă, la sfârșitul iernii 2015, a urmat a doua tranșă, pe care Păduraru a achitat-o cu puțin înainte ca ministrul să fie reținut, iar scandalul tablourilor, lingourilor și sumelor de bani adunate de Vâlcov să uimească România.
„M-am întâlnit cu Sorin Păduraru la City Hotel și acesta mi-a spus să-l chem și pe Șușală. L-am contactat telefonic, ne-am întâlnit toți trei în parcare, ne-am urcat în autoturismul lui Șușală, eu în față și Păduraru în spate. Nu s-a derulat nici o discuție, ne-am plimbat câteva minute și la plecare Sorin Păduraru a lăsat pe bancheta din spate o geantă, fără să precizeze ce e în ea. Nu am purtat nici o discuție cu Păduraru și nu știu ce era în ea“, a precizat Rotea.

„Am vrutsă-l protejez“

Răspunzând întrebărilor apărătorului ales, Rotea a elucidat și misterul omiterii lui Darius Vâlcov din denunțul formulat la DNA, la sfârșitul lunii aprilie 2015, ulterior numele fostului său șef apărând în declarația din mai 2015, dată tot în fața procurorilor. „Atunci am vrut să-l protejez pe Vâlcov, am crezut că pot să-l protejez“, a spus martorul, la replica avocatului – „Denunțându-l?“ venind imediat și răspunsul – „Am denunțat o faptă, nu o persoană!“.
La hotărârea de a formula denunțul în fața procurorilor, Rotea a ajuns după ce s-a consultat cu prietenul său din copilărie, Sorin Păduraru, amândoi ajungând la concluzia că „e bine să spunem adevărul“.

Melinte, martorul care n-a vorbit niciodată cu Vâlcov

Cel de-al doilea martor audiat a fost Alexandru Melinte, care, ca și Cătălin Rotea, a avut în „combinațiile“ lui Vâlcov, printre altele, rolul de a intermedia șpaga. Melinte, care era partener de afaceri cu Sorin Păduraru, și prieten cu Minel Prina, a fost cel care, cu doi ani mai devreme, în 2012, a transferat o tranșă de bani de la Păduraru la Minel Prina, astfel încât contractul semnat între Condor Păduraru și Primăria Slatina, pentru reabilitarea centrului vechi al Slatinei, să se deruleze fără probleme.
„Eu sunt prieten cu Minel Prina și partener de afaceri cu Sorin Păduraru și m-a rugat să-l duc eu pentru că eram prieteni. (…) L-am contactat pe Minel Prina și am stabilit locul de întâlnire, pe raza localității Pleșoiu, județul Olt. (…) Nu știu ce era în plic, era un plic gen burduf“, a spus Melinte, precizând, la întrebarea avocatului ales al inculpatului, că „pe Darius Vâlcov nu-l cunoșteam personal la nivelul anului 2013 și nici ulterior, n-am vorbit în niciun fel“. La intervenția avocatului din oficiu, Melinte a precizat, în schimb, că îl cunoștea pe Cătălin Rotea „de vreo 15 ani, de când lucra la o firmă cu care eu aveam un contract“.
Întrebarea pusă de apărătorul din oficiu (numit de instanță după ce la unul dintre termene nici unul dintre cei trei apărători ai inculpatului nu s-a prezentat, înaintând documente și cerând amânarea) a fost momentul care a determinat-o pe avocata Lucia Furtună să-i adreseze judecătorului întrebarea: „Acum echipa este formată din apărătorii aleși și apărătorul din oficiu?“, replica judecătoarei venind imediat: „Va primi onorariu, nu poate primi onorariu fără să presteze nimic!“. Cei doi avocați au fost protagoniștii unui schimb acid de replici la ieșirea din sala de judecată, avocatul ales insistând ca la termenele în care este prezent, de bun-simț ar fi ca avocatul din oficiu să se retragă. „Nu mă supun regulilor dumneavoastră, respect deciziile judecătorului“, a replicat însă partenerul de dialog.
Prea multe nu a avut de spus cel de-al treilea martor, Cristian Păduraru, fratele lui Sorin Păduraru, cel care a plătit tranșele din șpagă. Acesta a avut sarcina să elucideze momentul în care i-a înmânat lui Melinte plicul cu destinația Minel Prina. Acesta nu a putut preciza de ce el, și nu fratele său, i-a înmânat plicul, deși amândoi se aflau la sediul firmei, explicația fiind: „Așa a fost să fie, așa s-a întâmplat, eram amândoi și i l-am dat eu“. Despre plic știa însă, de la fratele său, că ar fi conținut 300.000 de lei, care reprezentau o tranșă din șpaga convenită pentru contractul de reabilitare a centrului vechi. Banii erau asigurarea că nu vor întâmpina probleme la plata facturilor, și, din cele declarate, a reieșit că îi achitau înainte.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS