11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Scorpionii Albaştri“ pleacă în misiune în Polonia

„Scorpionii Albaştri“ pleacă în misiune în Polonia

Un detaşament compus din 120 de militari din cadrul Batalionului 205 Apărare Antiaeriană „General Gheorghe Pârvulescu“ din Craiova va pleca luna aceasta, pentru o perioadă de şase luni, într-o misiune NATO în Polonia. Detaşamentul este parte componentă a Grupului de luptă NATO condus de SUA, având misiunea de a asigura prezenţa înaintată şi consolidată în nord-estul Alianţei „pentru descurajarea oricărei potenţiale agresiuni“. Ieri a avut loc ceremonia de plecare. Părinţii, soţiile, copiii şi-au stăpânit cu greu emoţiile.

Ieri a fost o zi extrem de importantă pentru militarii Batalionului 205 Apărare Antiaeriană „General Gheorghe Pârvulescu“, din Craiova. Oficialităţi din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi familiile militarilor au participat la ceremonia de plecare în misiune a detaşamentului, care va fi dislocat timp de şase luni în Polonia.

Fiu – locotenent şi tată – plutonier, în misiune în Polonia

Extrem de optimist, locotenentul Mădălin Enache a mărturisit că misiunea în care va pleca este o nouă experienţă pentru el. Situaţia lui este una specială, căci printre colegii din detaşament se află şi tatăl său, plutonier. „Am intrat la Academie în anul 2010, am absolvit în 2013, iar în 2014 am fost comandant de pluton la Curtea de Argeş, după care, din 2015, sunt comandantul secţiei 1 din Batalionul 205 Apărare Antiaeriană. Vrem să ne facem treaba cât mai bine în cadrul Alianţei, conform standardelor NATO. Nici unul dintre noi, cei prezenţi aici, nu a mai fost într-o misiune de acest tip. Au mai fost câţiva militari în misiuni, însă în Afganistan sau Irak, dar în nici un caz cu tehnica de artilerie. Greu o să fie pentru mama, având în vedere că o să rămână singură acasă timp de şase luni. Am fost la pregătire pentru această misiune, am încercat să închegăm echipa, am avut şansa să ne cunoaştem colegii cu care vom merge în Polonia, să-i integrăm în detaşamentul nostru“, a spus locotentul Mădălin Enache.
Şi tatăl său, Leontin Marian Enache, a mărturisit că este mândru să facă parte din acest detaşament în misiunea de pionierat pentru Apărarea Antiaeriană din România. „Sunt convins că vom face faţă situaţiei, ne bazăm pe aliaţii noştri, suntem pregătiţi. Sunt mândru că fiul meu va fi alături de mine, sunt fericit că şi-a ales aceeaşi armă, mă bucur că vom fi împreună. Ştiu că vom face echipă bună acolo. Soţia a avut nevoie de timp să se obişnuiască cu ideea că vom pleca amândoi de acasă. Este învăţată însă să facă bagaje săptămânal. Suntem căsătoriţi de aproape 30 de ani, ştie ce înseamnă datoria. Aceasta este cea mai lungă misiune de până acum. Nu avem emoţii, suntem bine pregătiţi din punct de vedere profesional“.

„Este un moment important din viaţa mea pe care îl voi rata, dar datoria faţă de ţară este înainte de toate“

Căpitanul Andrei Nistor este mândru că va participa la misiune în Polonia, alături de colegii săi. Va rata însă unul din cele mai importante momente din viaţa sa, naşterea celui de-al doilea copil. „Este prima misiune pentru arma noastră, pentru Apărarea antiaeriană, prima misiune externă, suntem dornici să ne afirmăm. Pregătirea a fost ceva mai scurtă decât eram obişnuiţi, însă am lucrat intens, am muncit să ajungem la capacitatea de a pleca în misiune. Am convingerea că vom reuşi peste şase luni să raportăm misiune îndeplinită. Nu va fi uşor, asta este însă viaţa de militar, pe care ne-am asumat-o de la început. Am ştiut că vom face sacrificii, că vom avea constrângeri, trebuie însă să ni le asumăm, să mergem înainte, să fim pregătiţi psihic pentru a rezista. Las acasă soţia şi un copil de trei ani, iar în luna aprilie se va naşte cel de-al doilea băieţel. Este un moment important din viaţa mea pe care îl voi rata, dar datoria faţă de ţară este înainte de toate“, a spus Nistor.

„Deşi e pace, e greu pentru o mamă să-şi ştie copilul plecat departe de casă, în misiune“

Foto: Lucian Anghel
Foto: Lucian Anghel

Lângă militarii pregătiţi să plece în misiune s-au aflat ieri şi cei dragi. Mihaela, soţia unuia dintre ei, a mărturisit că soţul lucrează de foarte mulţi ani în cadrul armatei şi pentru el contează mult această misiune. „Şi-a dorit foarte mult să plece, iar eu îi respect decizia. Întreaga familie îi este alături. Avem doi copii, avem emoţii, dar trebuie să trecem şi peste asta“. Liliana Mihailică, mama unui alt militar, a venit din localitatea Găneasa, judeţul Olt, pentru a fi alături de fiul ei. „Îmi este foarte greu ca mamă să ştiu că fiul meu pleacă în misiune pentru următoarele şase luni. Însă ştiu că iubeşte această meserie, iar noi suntem alături de el. Vom număra zilele până îl vom vedea sănătos acasă. Deşi e pace, e greu pentru o mamă să-şi ştie copilul plecat departe de casă, în misiune“, a spus femeia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS