11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA început campania agricolă de primăvară

A început campania agricolă de primăvară

Campania de însămânţări din primăvară a demarat în judeţul Dolj, iar specialiştii de la Direcţia Agricolă susţin că lucrările sunt în grafic pentru această perioadă. Vremea bună a fost pricipalul aliat al agricultorilor. „În campania de primăvară, prima urgenţă este mazărea. Până în prezent, am însămânţat 51% din ce ne-am propus la cultura de mazăre, respectiv 1.120 de hectare. De asemenea, au fost însămânţate 120 de hectare de ovăz de primăvară şi 50 ha de orzoaică de primăvară. Totodată, au fost însămânţaţi şi cartofii timpurii pe 100 de hectare, dar şi legume în câmp şi solarii, pe o suprafaţă de 25 de hectare. Am avut o primăvară liniştită, iar solul se prezintă bine. Au fost ceva probleme în sud pentru că a plouat mai mult, dar sper să avem o vreme frumoasă pentru porumb şi floarea-soarelui“, a spus Ovidiu Obleagă, consilier la Direcţia Agricolă Dolj.
A doua categorie de culturi, porumbul şi floarea-soarelui, au nevoie de temperaturi mai ridicate în sol pentru a germina. Specialiştii le recomandă fermierilor să urgenteze lucrările agricole şi să pregătească terenul pentru însămânţarea acestor culturi.
Un lucru îmbucurător este faptul că din ce în ce mai mulţi doljeni optează pentru pomi fructiferi şi exploatează orice teren pe care îl au pentru a înfiinţa livezi. „Sunt din ce în ce mai mulţi cei care doresc să înfiinţeze plantaţii pomicole. Este cineva care şi-a propus să planteze un hectar de aluni la Brabova şi a solicitat autorizaţie de la noi. De asemenea, alte 36 de hectare vor fi cultivate cu nuc la Robăneşti, Vârvor şi Brabova, şi mai avem 4,37 hectare de cătină la Dăbuleni şi Celaru. Şi aceşti arbuşti fructiferi încep să intre încet, dar sigur, pe piaţă. Mai avem vreo 16 hectare de afine la Robăneşti, care deja produc de vreo doi-trei ani. Sunt foarte mulţi cei care au accesat fonduri europene şi se vede tendinţa de a înfiinţa culturi noi“, a adăugat Ovidiu Obleagă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS