21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalParchetul Vâlcea a clasat dosarul de la Centrul Măciuca: Bolnavi legaţi doar pentru fotografie?

Parchetul Vâlcea a clasat dosarul de la Centrul Măciuca: Bolnavi legaţi doar pentru fotografie?

Dosarul în care se ancheta cazul unor bolnavi ce ar fi fost legați de paturi la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihică Măciuca a fost clasat. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea nu au găsit indicii temeinice care să probeze săvârşirea infracţiunilor de „abuz în serviciu, supunerea bolnavilor la rele tratamente şi lipsirea de libertate în mod ilegal“. Parchetul s-a sesizat din oficiu după ce în presă au apărut imagini revoltătoare cu bolnavi dezbrăcaţi şi legaţi de paturi. Ulterior, s-a primit şi un denunţ din partea Fundaţiei Centrului de Resurse Juridice, în care angajaţii erau acuzaţi că „părăseau unitatea în timpul programului pentru a lucra la casa personală a şefului de centru, Sergiu Smărăndoiu“, iar bolnavii lăsaţi nesupravegheaţi erau legaţi de paturi.

Şi bolnavii plecau din centru pentru a lucra la șef acasă

În ordonanţa de clasare se precizează „că erau legați sub supraveghere medicală doar bolnavii agitați, iar cei care mergeau la muncă aveau acest drept și erau învoiţi. Procurorii au tras concluzia că fotografiile apărute în presă au fost făcute de unii dintre angajaţii centrului cu scopul de a denigra conducerea unităţii. De aceea, din dosarul iniţial s-a disjuns o altă cauză, iar anchetatorii îi caută acum pe angajaţii care au făcut fotografiile. Împotriva ordonanţei se poate formula plângere, potrivit legii.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Vâlcea au declarat că respectă decizia tribunalului, dar că anchetele interne vor continua. Comisia specială constituită la nivelul CJ verifică activitatea din urmă cu doi ani a centrului, iar comisia de disciplină a început deja să audieze angajaţii. „Nu este posibil să se întâmple aşa ceva în centru şi nimeni să nu vadă nimic. Iar angajatul care a făcut fotografii bolnavilor în situaţii umilitoare sper să fie găsit de procurori şi să răspundă pentru ceea ce a făcut“, a declarat Constantin Rădulescu, preşedintele CJ Vâlcea. Şi conducerea Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea este anchetată de comisia de disciplină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS