17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMii de elevi din Dolj intră în febra simulărilor pentru examene

Mii de elevi din Dolj intră în febra simulărilor pentru examene

Elevii din clasele primare își vor putea testa săptămâna viitoare nivelul de pregătire pentru examenele naționale.  Evaluările vor începe luni cu proba scrisă la limba și literatura română, disciplină la care anul acesta au apărut noutăți în ceea ce privește subiectele. În Dolj, sunt așteptați la simulări peste 17.000 de elevi

Subiectele pentru evaluarea elevilor din clasele a VIII-a, dar și a celor din clasele a XI-a și a XII-a vor fi elaborate de Ministerul Educației Naționale. Potrivit calendarului pentru derularea simulărilor, luni, 13 martie, are loc proba scrisă la limba și literatura română, pe 16 martie este proba scrisă la matematică, iar pentru cei de la liceu la profil teoretic proba scrisă la istorie. Liceenii din clasele a XII-a vor susține pe 17 martie proba la alegere din aria profilului.
Cadrele didactice au obligația de a conștientiza elevii să se prezinte la simulări. În Dolj, sunt așteptați în sălile de evaluare 5.456 de elevi de clasa a VIII-a și aproximativ 12.000 de elevi de liceu, din clasele a XI-a și a XII-a. Cele mai mari centre de evaluare pentru liceu, cu peste 500 de elevi, sunt Colegiul Național „Gheorghe Chițu“, Colegiul Național „Frații Buzești“, Colegiul Național „Elena Cuza“, Colegiul Național „Ștefan Odobleja“, Liceul CFR și Liceul Tehnologic „Dimitrie Filișanu“ din Filiași. La gimnaziu, cele mai mari centre de evaluare, cu peste 100 de elevi, sunt la Școala Gimnazială „Traian“, Școala Gimnazială „Sfântul Gheorghe“, Școala Gimnazială „Nicolae Romanescu“ şi Școala Gimnazială „Mircea Eliade“ din Craiova.

Cerințe noi la limba și literatura română

Simulările au rolul de a acomoda elevii cu rigorile examenului, dar și cu noile cerințe. Anul acesta, elevii de clasa a XI-a vor avea cerințe noi la limba și literatura română, adaptate la modificările care vor intra în vigoare din 2018. Astfel, la primul subiect, nu va mai fi un text dintr-o operă literară, ci un text aparținând genului epistolar, juridic, memorialistic, jurnalistic, științific, argumentativ. Pe baza textului, în prima parte vor avea de răspuns la mai multe întrebări. La subiectul al doilea vor avea un text literar și o întrebare cu un răspuns scurt. Aceste subiecte vor fi la fel la toate filierele. Diferențe între filiera teoretică și cea tehnologică vor fi doar la eseul de la cel de al treilea subiect.
Și pentru elevii de clasa a VIII-a s-au anunțat schimbări în ceea ce privește structura subiectelor la limba și literatura română. Astfel, la prima parte vor avea un text literar aparținând genului liric, epic sau dramatic și vor avea șase întrebări în loc de cinci. De asemenea, pentru fragmentele date din schiță, roman și nuvelă nu se va mai cere să se formuleze texte argumentative pentru încadrarea în specie. Se va cere înțelegerea mesajului, caracterizarea personajului sau realizarea unui text argumentativ că fragmentul literar aparține genului epic. Alt aspect este că se va scoate limita superioară de spațiu, în sensul că nu se va mai impune ca un text argumentativ să fie realizat în maximum 25 de rânduri. Se va pune accent și pe gramatică și vor crește cerințele de morfologie, cum ar fi să se determine genul sau cazul unui substantiv. Sunt noutăți și în ceea ce privește punctajul, în sensul că se vor acorda mai multe puncte pentru respectarea regulilor de punctuație și ortografie. Modele de subiecte sunt publicate și pe site-ul Ministerului Educației. Rezultatele simulărilor vor fi publicate în ultima zi a lunii martie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS