Apă potabilă doar la cișmelele din rețeaua publicăCraiovenii trebuie să știe că din cele 20 de fântâni publice, câte sunt în oraș, doar cinci au apă potabilă. Acestea sunt cișmele a căror apă provine de la rețeaua publică a orașului și sunt monitorizate de Compania de Apă Oltenia. Restul de 15 au apă nepotabilă, iar autoritățile au sarcina să-i avertizeze pe cetățeni că este un pericol să le folosească.

Cișmelele Băniei sunt distruse încet și sigur din cauza nepăsării autorităților sau a lipsei de bun-simț a cetățenilor. Dincolo de aspectul de ruină al unora, de mizeria în care zac altele, fântânile publice din Craiova nu prezintă nici măcar siguranță că apa de aici mai este bună de băut. Din cele 20 de fântâni publice, doar cinci mai au, în prezent, apă potabilă, și aceasta de la rețeaua orașului. Acestea au devenit în timp gropi de gunoi, locuri în care oameni ignoranți își fac nevoile printre buruienile care le-au năpădit și bălțile care se revarsă din jgheaburile de piatră. Fântânile orașului erau altădată singura sursă de apă pentru locuitori. Acum, acestea sunt folosite foarte puțin.

„În Craiova doar cinci fântâni publice au apă potabilă. Monitorizarea lor cade în sarcina Companiei de Apă Oltenia (CAO) pentru că apa acestora este din rețeaua publică. Cetățenii trebuie să știe că fântânile care au apă de izvor, acesta nu este bună de băut. În cazul acestora nu mai este necesară monitorizarea calității apei, pentru că se știe că este infestată cu microorganisme. Administrația locală are obligația să-i avertizeze pe cetățeni că apa nu este bună de băut, prin aplicarea unor afișe sau plăcuțe“, a precizat Ștefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Dolj.

Cele cinci fântâni publice cu apă bună de băut sunt Cișmeaua Purcarului, din vecinătatea Hanului Puțureanu, pe strada Matei Basarab, Fântâna Popova din cartierul Romanești, Fântâna Piața Chiriac la intersecția străzilor Caracal cu Gheorghe Chițu, Fântâna de la Făcăi și Cișmeaua Izvorul Rece cu apă de la Izvarna. „Noi monitorizăm calitatea apei doar la cișmelele care au apă din rețeaua noastră. Acestea sunt cinci la număr și la această dată au apă potabilă, care se încadrează în limitele impuse de Legea apei potabile nr. 458/2002, republicată. Locația și avertizarea populației cad în sarcina autorităților locale, respectiv deținătorul și administratorul acestor fântâni“, a precizat Mihaela Chirițescu, purtător de cuvânt CAO.

La unele dintre fântânile orașului, fie că au sau nu apă bună de băut, tăblițele de avertizare a populației lipsesc sau au fost pe jumătate șterse.

În prezent, Fântâna Purcarului este în mare parte în paragină. Zidăria și tencuiala sunt căzute, jgheabul pe jumătate plin cu mizerie. Una dintre cele două conducte a fost ruptă din peretele fântânii, iar plăcuța care arată calitatea apei a dispărut și ea odată cu tencuiala. Cișmeaua construită în anul 1818 are apă bună de băut, dar se află într-o stare avansată de degradare.


Fântâna Popova se menține într-o stare mai bună, mai puține gunoaie în jur. Este cea mai veche cișmea din Craiova și încă este folosită și la acest moment de locuitorii din zonă sau de trecători. Din cele patru țuțuroaie, doar pe trei mai țâșnește apa. Nici o plăcuță nu face mențiunea că apa de la această fântână este sau nu bună de băut. Pe frontispiciul acesteia, pe laturile de sud şi de vest tronează două inscripții, una cu litere latine şi una cu litere chirilice.

Cișmele vechi, transformate în gropi de gunoi

Fântâna din Grădina Botanică, adică Fântâna Jianu, cișmeaua din Parcul „Romanescu“, cișmelele de la sud de Colegiul „Frații Buzești“, cea de pe strada Gheorghe Doja și Dealul Spirei nu au apă potabilă. Dacă primele două cișmele, care nu se alimentează din rețeaua publică a orașului, ci din izvoare proprii, arată cât de cât decent, nu același lucru se poate spune și despre celelalte două. Craiovenii încă iau apă de la aceste izvoare, pe care o folosesc pentru udatul florilor sau pentru alte întrebuințări. Fântâna de pe Dealul Spirii, cunoscută și ca Fântâna Mântuleasa, este secată și părăsită. Numai bună de transformat într-o groapă de gunoi, dacă ar fi să judecăm după modul jalnic în care arată și după cum au înțeles unii dintre craioveni să o folosească. Aici sunt depozitate ambalaje, peturi goale, doze de suc, haine vechi și multe buruieni. Pe strada Gheorghe Doja, altă fântână a cărei apă nu este bună de băut. Cu toate acestea, sunt craioveni care încă își potolesc setea aici, chiar dacă fac slalom printre mizerii și bălți. „Eu vin cu nepoțelul la sala de sport și mereu beau apă de aici. Este apă bună“, spune un craiovean în timp ce-și umple o sticlă.

Întrebat de starea acestor cișmele, administratorul acestora, în speță RAADPFL, a declarat: „Sunt în administrarea noastră cișmelele din orașul Craiova. La această dată suntem în proces de curățenie, proces care cuprinde și aceste locații“, a precizat Aurelia Filip, director RAADPFL.Comenteaza acum

Alte stiri

30 noiembrie 2018

Olt: Un bătrân și-a pus capăt zilelor într-o fântână publică

Un bărbat de 72 ani a decis să-și pună capăt zilelor vineri, 30 noiembrie 2018, pompierii fiind solicitați pentru a scoate cadavrul bărbatului din fântâna în care s-a aruncat. Trupul neînsuflețit al bărbatului ar fi fost descoperit de un nepot, ...

Sumarul ediției de joi, 9 martie 2017

Actualitate

» Statele Unite trimit încă 400 de militari în Siria
» Senatorul PSD Cornel Resmeriţă şi deputatul ALDE Steluţa Cătăniciu ar putea să îşi piardă mandatele, după deciziile definitive privind conflictul de interese
» Inspecţia Judiciară: 4 procurori şi 12 judecători, sancţionaţi disciplinar în 2016
» Medicul Șerban Brădişteanu, fost senator PSD, nu poate justifica 4 milioane de euro din avere. Banii vor fi confiscaţi
» Un tir încărcat cu 24 de tone de azotat de amoniu s-a răsturnat pe DN7, în Argeş
» ANAF are atribuții de administrare și colectare pentru venituri bugetare de 212,5 miliarde de lei, în 2017
» Donald Tusk, reales președinte al Consiliului European, în ciuda obiecțiilor Poloniei
» Încă un torţionar, trimis în judecată. El este acuzat de uciderea a 102 persoane
» Fiul lui Bercea Mondial, condamnat definitiv la 9 ani închisoare pentru șantajarea lui Mircea Băsescu
» Protest în faţa Parlamentului, anunţat pentru duminică seară
» UPDATE – Italia: Doi români răniţi, în urma prăbuşirii unui pod pe o autostradă
» SIE caută să angajeze 85 de ofiţeri
» Leul s-a apreciat față de euro şi dolarul american
» Federația Rusă, notificată de autoritățile de la Chișinău cu privire la tratamentul abuziv asupra oficialilor moldoveni în Rusia
» Vâlcea: Reţinut după ce a înşelat o bătrână de 85 de ani
» Havrileț (ANRE): Prețul gazelor va crește cu 5-6% de la 1 aprilie pentru consumatorii casnici
» Klaus Iohannis i-a decorat cu Ordinul Naţional Steaua României pe Emeric Ienei şi pe Cristian Ţopescu
» Coaliţia pentru Familie vrea să organizeze referendumul pentru familia tradiţională la sfârşitul lunii mai
» Cioloș: Luăm în calcul foarte serios inclusiv un proiect politic nou, o mișcare politică sau un partid

Publireportaj

» HELLA Driving Technology Day

Local

» Prima împădurire, un eșec în Mehedinți

Dolj

» Skoda reclamată ca furată din parcare, ziua în amiaza mare
» Cum s-au repartizat banii pentru localităţile şi drumurile din Dolj
» Cimino a scăpat în instanță de controlul judiciar
» Se schimbă regulile de evaluare a directorilor de școli
» Cât plătesc craiovenii pentru reabilitarea blocului?
» Record de înmatriculări auto în județul Dolj
» Carpen, istoria unei aşezări străvechi
» Cum împarte Primăria Craiova banii din 2017
» Un cămin de bătrâni din Dolj a majorat taxa cu până la 70%
» Dolj: Se întrerupe pentru 24 de ore funcţionarea Staţiei de tratare a apei de la Işalniţa
» Craiova: Biblioteca “Aman”, prezentă la Târgul de Turism al Oltenei
» Wizz Air aduce a doua aeronavă la Craiova, care va asigura zborurile către Madrid, Köln și Liverpool

Gorj

» O instanţă a suspendat acordul de mediu pentru Cariera Lupoaia
» Colocviile Brâncuşi la Târgu Jiu: „Brâncuşi eternul“
» Şedinţă de lucru pentru redeschiderea Transalpinei
» Tone de gunoi, pe marginea drumurilor naţionale
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Film documentar despre Ecaterina Teodoroiu, lansat la Târgu Jiu
» PREMIERĂ în România: Instanţa suspendă acordul de mediu pentru cariera Lupoaia, salvând 500 ha de pădure

Vâlcea

» Ministrul Economiei: “Angajaţii Oltchim nu pleacă acasă, chiar dacă se vinde combinatul”
» Vâlcea: Arme şi minuţie deţinute ilegal de către doi bărbaţi

Sport

» Burlacu și Șolopa, încrezători că pot învinge Dinamo
» Podărenii țintesc punctele cu Aninoasa
» Euforia, o problemă
» Fotbal / Paul Răducan, la Repriza de Sud (Update: video)

Bani & Afaceri

» Fiscul a încasat mai puțini bani în ianuarie și mai mulți în februarie

Magazin

» Clara Zetkin, comunistă şi activistă germană, a inventat Ziua Internaţională a Femeii
» Horoscop
» Bancul zilei

Top