15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVoluntarii au dat o lecție autorităților locale

Voluntarii au dat o lecție autorităților locale

Spațiul verde cuprins între străzile Gheorghe Doja și Matei Basarab, despre care scriam în GdS în urmă cu câteva zile, și-a schimbat, de ieri, înfățișarea. Terenul acoperit cu resturi de tot felul, pahare de cafea, cartoane, mucuri de țigară și haine vechi a fost curățat de voluntarii de la Centrul de Tineret Craiova și de cei de la Asociația pentru tineri Streets.

Voluntarii s-au decis să demareze această acțiune după ce au văzut care este situația acestui teren din Craiova și că autoritățile nu intervin. Ieri-dimineață, mai mulți tineri au pus mâna pe unelte și saci de gunoi și au început să strângă mizeria care era de luni bune pe domeniul public. Aceștia spun că au așteptat câteva zile ca să vadă dacă Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL) și SC Salubritate Craiova SRL, cei în măsură să facă acest lucru, reacționează în vreun fel. Cum timpul a trecut și gunoaiele nu s-au clintit de la locul lor, voluntarii s-au mobilizat și au trecut la treabă. Toată zona verde din spatele clădirilor de pe bulevardul Știrbei Vodă și Sala Voința a fost curățată de gunoaie. „Noi suntem în zona Centrului de Tineret, este un centru care dezvoltă voluntariatul și, ca și voluntari, ne dorim să facem numai lucruri bune în comunitatea noastră. Am văzut de mult timp această zonă neamenajată de autoritățile publice, doar că nu puteam să luăm inițiativa, fiind și proprietăți în zonă, și nu știam ce situație juridică are acest teren. Am văzut și în presă un articol despre acest spațiu și asta ne-a motivat mai mult. Având în vedere că a venit primăvara, ne-am hotărât să ne strângem cu toții, să adunăm crengile, mizeria, paharele de cafea, toate resturile. Vrem să fim și un exemplu pentru ceilalți tineri, pe care îi observăm că sunt în jurul nostru și se uită, dar nu dau o mână de ajutor. Ca și voluntari vom merge până la capăt și la final veți vedea rezultatul. Ne dorim ca și autoritățile să ne sprijine. Am sunat la telefonul cetățeanului, am sunat și la RAADPFL, măcar să ridice aceste gunoaie. Totodată îi rugăm pe părinții care vin cu copiii la Colegiul «Frații Buzești» să nu mai folosească acest spațiu verde ca și parcare și să rămână un spațiu verde pentru toți cetățenii“, a spus Dorina Gruia, președinte la Asociația pentru tineri Streets. Alături de ea au venit Luciana Fugaru, Florina Staicu Toda, Emanuel, Mihnea Chiriță și alți tineri care
și-au dorit să dea și o mână de ajutor pentru a schimba fața acestui spațiu.

„Vreau să ajut, să facem acest loc mai frumos“

Mihnea Chiriță, un tânăr voluntar, este de părere că și alții le pot urma exemplul: „Este păcat să trăim în mizerie. Vreau să ajut să facem acest loc mai frumos. Cred că putem să-i ajutăm și pe ceilalți tineri. Văzând că noi facem acest lucru, ni se vor alătura și nu vor mai arunca gunoaiele aici. Ar fi bine să fie aduse niște tomberoane ca să menținem curățenia“. El și colegii lui nu sunt descurajați de atitudinea altor tineri care stau și fumează la câțiva pași distanță. „Sunt voluntar și împreună cu colegii mei ne-am gândit că trebuie să ne implicăm mai mult. Era aici mizerie și este bine să debarasăm, să facem un lucru bun, frumos“, afirmă Florina Staicu Todă. Ea este completată de Emanuel, unul dintre cei care a fost printre primii care au pus mâna pe greblă: „Vreau să ajut, să fac ceva pentru cei de lângă mine“.
În câteva ore, întreaga zonă a căpătat alt aspect. „Vrem să facem din orașul nostru, unul frumos. Spațiul este în fața Centrului de Tineret și este bine să avem un spațiu al nostru, să facem activități aici, să citim pe iarbă. Chiar dacă unii dintre colegii noștri de școală sunt indiferenți, deși în mare parte aceste gunoaie de la ei provin, sper să le dăm un exemplu bun“, spune Luciana Fugaru, voluntar la Centrul de Tineret Craiova.
În cele din urmă, a răspuns acestei inițiative SC Salubritate Craiova SRL, care a ridicat gunoiul adunat de tinerii voluntari.
Din păcate, terenul de vizavi de Direcția pentru Sport şi Tineret Dolj a rămas tot înțesat de gunoaie pentru că acesta este proprietate privată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS