Ruinele Craiovei cad în capul trecătorilorUnele case care au făcut parte cândva din peisajul arhitectural al Craiovei, azi sunt doar ruine ce pun în pericol persoanele care trec prin preajmă, deoarece zidurile abia se mai țin. Neglijența proprietarilor și a administrației locale a făcut ca din aceste clădiri să mai rămână doar zidăria roasă de vreme şi de igrasie. De anul acesta, proprietarii acestor imobile vor fi identificați și obligați să plătească impozite de 500 de ori mai mari.

Pe strada Mihail Kogălniceanu, la nr. 6, vizavi de Biblioteca Județeană, iese în evidență fațada părăginită a unui imobil demolat. Craiovenii mai în vârstă își amintesc că aici era pe vremuri magazinul „1001 de articole“. Din acesta nu a mai rămas decât peretele dinspre stradă, cu vitrine mari de sticlă. Tencuiala a început să se desprindă de pe el, prăbușindu-se direct pe trotuar. Din această cauză, proprietarul a fost nevoit să desprindă parțial izolația de pe fosta fațadă. Imobilul are un proprietar, în persoana lui Florin Șoavă, care a achiziționat cu câțiva ani în urmă imobilul, iar în anul 2013 a trecut la demolarea acestuia cu scopul de-a ridica altă clădire. Prin autorizaţia de construire nr. 595/11.06.2011, Primăria Municipiului Craiova a autorizat desființarea etajului şi învelitorii la construcţia existentă S+P+1, având sistemul constructiv – fundaţie b-a, zidărie portantă, acoperiş şarpantă, învelitoare tablă. Lucrările au fost însă sistate de Disciplina în Construcții, în urma reclamațiilor făcute de proprietarul imobilului vecin. Cei doi se judecă din 2013. „Ne-am tot judecat și am câștigat ultima dată la Tribunalul Dolj, în data de 28.02.2017. S-au făcut trei-patru expertize. Dosarul a fost la Tribunal, apoi la Curte, și s-a întors din nou la Tribunal, unde am câștigat. Rămâne de văzut dacă cealaltă parte va merge în calea de atac. Într-adevăr, lucrările sunt sistate la acest moment. Am înlăturat bucăți din izolația care risca să se prăbușească pe trotuar. Intenționez să construiesc aici un spațiu nou, după ce voi avea o sentință judecătorească definitivă și irevocabilă“, a spus Florin Șoavă.

Imobil în paragină în Centrul Istoric

O altă casă al cărei aspect șochează este cea cunoscută sub denumirea „casa cu copac“, situată chiar în Centrul Istoric, pe strada Olteț. De zeci de ani, cărămizi, tencuială și bucăți din clădire se prăbușesc direct în stradă, fără ca autoritățile să ia vreo măsură, cu excepția unor garduri de avertizare puse, probabil, în urma unor sesizări. Casa a fost construită la începutul secolului XX şi este lăsată în paragină de aproape 30 de ani. A fost proprietatea unui negustor ale cărui două fiice au emigrat în Statele Unite. În perioada comunistă, în ea a avut sediul un magazin de obiecte din metal şi fier, iar înainte de revoluţie a fost pusă pe lista demolărilor. I s-a dat jos acoperişul, apoi a venit Revoluţia din decembrie `89, demolarea ei a fost întreruptă și clădirea a ajuns în stadiul actual. Multă vreme s-a aşteptat ca ea să fie revendicată, dar moștenitorii nu s-au arătat. Clădirea nu este monument istoric, dar are regim special, pentru că face parte din centrul istoric al municipiului Craiova. Din păcate, nici după refacerea Centrului Istoric imobilul nu a fost demolat sau refăcut, rămânând în paragină. „Acel imobil nu este în administrarea noastră“, a spus directorul RAADPFL, Aurelia Filip. Casa este o ruină care riscă să se prăbușească în capul trecătorilor. Prin găurile căscate în pereți în locurile unde au fost cândva ferestrele ies crengile copacilor crescuți până la nivelul acoperișului. Clădirea face notă discordantă cu frumoasele case renovate sau noi din vecinătate.

Case monument istoric care se prăbușesc bucată cu bucată

Clădiri vechi aflate în ruină sunt nu doar în centrul Craiovei, ci și pe străzile mai îndepărtate de el. Pe bulevardul Carol I, lângă Pizzeria Fiorello, făcând parte din aceeași clădire, o veche fațadă stă să se prăbușească. Aparține unei vechi clădiri, ce a fost demolată și din care nu au mai rămas decât zidăria și grilajele de la ferestrele dinspre bulevard. „Aparține unui cetățean de origine turcă. Acesta o ține în această stare pentru că vrea să o vândă. Nu știu mai multe, dar cere un preț ridicat și probabil din acest motiv nu a găsit un cumpărător“, a spus o persoană care locuiește în zonă.


Pe strada Matei Basarab, alte două clădiri vechi se degradează pe zi ce trece. Hanul Puțureanu, clădire emblematică a orașului, cu o istorie zbuciumată, a aparținut unei cunoscute familii de avocați de acum un secol. Fostul han este într-o stare avansată de degradare deoarece fostul proprietar, moștenitorul de drept al familiei Puțureanu, a refuzat să îl vândă cât timp a trăit, dar nici nu a avut puterea financiară să-l restaureze. Tencuiala exterioară este roasă până la cărămidă, iar vechile elemente decorative au dispărut măcinate de intemperii. Interiorul clădirii arată și mai jalnic. La etajul superior, geamlâcul holului, care se întinde de o parte şi alta a imobilului, stă să se prăbușească, iar stâlpii și scările din lemn se clatină din toate încheieturile. În prezent, hanul aparține unei firme, care l-a cumpărat și care are în lucru un proiect de restaurare.

Vizavi de han, alte două imobile de locuințe, monumente istorice ambele, a căror tencuială se prăbușește pe trotuar, sunt și ele în paragină, cu toate că sunt locuite.

Pe lista clădirilor care se pierd sub igrasie, mucegai, dar și nepăsarea deținătorilor se numără și o frumoasă casă din imediata vecinătate a Bisericii Madona Dudu, la intersecția străzii Bucovăț cu Câmpia Islaz, construită în anul 1890. Într-o stare avansată de degradare este și Casa Chintescu, de pe strada Unirii, construită în anul 1890.

Clădirile în paragină, suprataxate

Începând din acest an, proprietarii din Craiova care își lasă clădirile în paragină vor plăti impozite de 500 de ori mai mari. Hotărârea a fost luată în consiliul local, iar procedurile încep să fie demarate. „Pentru început, vom proceda la identificarea acestor imobile. La acest moment, lucrăm la o procedură după care polițiștii locali vor pune în aplicare hotărârea de consiliu care reglementează această materie“, a declarat Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale Craiova.Comenteaza acum

Alte stiri

19 aprilie 2018

Craiova: Incendiu la o casă de pe strada Eliza Opran

Un incendiu a izbucnit, în urmă cu puţin timp, la o casă situată pe strada Eliza Opran din Craiova. La faţa locului, intervine Detaşamentul 1 Pompieri Craiova cu două autospeciale. La sosirea acestora, incendiul era lichidat. Focul ar fi ...

Sumarul ediției de miercuri, 8 martie 2017

Actualitate

» Greve şi proteste în întreaga lume cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii
» E.ON ceruse o majorare cu 74% a tarifelor de distribuţie şi cu 40% a celor de furnizare, însă ANRE a refuzat
» Iohannis reacţionează dur la declaraţia adoptată de Parlament: “O formă de presiune”
» Numărul persoanelor fizice cu restanțe la bănci și IFN-uri a crescut la 648.873, în ianuarie
» Fost director în Ministerul Tineretului, trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu
» Proiect de micşorare a chiriilor ANL, pus în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării Regionale
» SRI îşi retrage ofiţerii din DGAF, parte a ANAF
» Acțiune feministă la Ministerul Justiției pentru susținerea a victimelor violenței domestice
» Cutremur cu magnitudinea de 4 grade pe Richter în județul Buzău
» Guvernul a stabilit numărul de paturi din rețeaua de spitale pentru care se vor deconta serviciile medicale
» Instanța supremă dispune începerea judecării pe fond în dosarul lui Oprea
» Programele derulate de Reprezentanța UNICEF în România vor continua în perioada 2018-2022
» Varșovia cere UE să respingă noua candidatură a lui Donald Tusk la președinția Consiliului European
» Craiova: Persoanele vârstnice, felicitate de poliţişti

Publireportaj

» CJ Gorj va promova tradițiile locale la Târgul de Turism al Olteniei
» De 8 Martie – Elevii Liceului „Voltaire“ au dăruit „Un sourire et des fleurs“
» Vino în Centrul Comercial Auchan Craiovița și fă cunoștință cu EA!

Local

» Masa caldă mai aşteaptă la Liceul din Lădeşti
» Parchetul Vâlcea a clasat dosarul de la Centrul Măciuca: Bolnavi legaţi doar pentru fotografie?
» Un român a salvat, prin moartea sa, cinci vieți

Dolj

» Casa de Pensii Dolj distribuie, astăzi, bilete de tratament „la foc automat“
» Mii de elevi din Dolj intră în febra simulărilor pentru examene
» Taxa care îi „pedepsește“ pe craioveni – o afacere urât mirositoare
» Apă potabilă doar la cișmelele din rețeaua publică
» Doljul, codaş la depunerea de cereri pentru subvenţii
» OFICIAL: Guvernul nu se grăbește cu anticipatele la Craiova
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Joyeux printemps
» Craiova, cu primar interimar până în 2020?
» Craiova: Şoferiţele, “amendate” cu flori şi felicitări
» Craiova: Se întrerupe furnizarea gazului pe trei străzi, în data de 9 martie
» Craiova: Fântânile Olteniei la Muzeul Olteniei
» Craiova: Premiera piesei “Nu-nţeleg ce se întâmplă”, pe 11 martie
» Craiovean reținut pentru infracțiuni la regimul circulației rutiere

Gorj

» Un poliţist care aspira la şefia Poliţiei Ciuperceni a primit nota 2,80
» Bătrână de 101 ani, premiată de autorităţile din Târgu Jiu
» Investiţii de 1,3 milioane de lei, la UCB
» Autorităţile vor reţea de gaze la Novaci şi Rânca

Olt

» Olt: Incendiu în Slatina. Un copil bolnav, rămas singur acasă, salvat de pompieri
» Momente artistice prilejuite de sărbătoarea Mărțișorului, la Centrul Social din Grădinari – Olt

Mehedinţi

» Mehedinţi: Un poliţist băut a provocat un accident de circulaţie

Sport

» CSO şi-a propus reabilitarea cu liderul
» Mihai Bigea vrea să ia medalie și la Mondiale
» Alb-albaștrii se gândesc la Astra cu zâmbetul pe buze

Sanatate

» Spitalul de Boli Infecțioase a redeschis Terapia Intensivă
» Fundația Gazeta de Sud, sprijin pentru pacienți

Educatie

» Universitatea din Craiova va înființa noi programe de studii

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Programul Colours Cinema Craiova pentru perioada 10-16 martie

Top