7.6 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljInginer de la Compania de Apă, condamnat definitiv pentru luare de mită

Inginer de la Compania de Apă, condamnat definitiv pentru luare de mită

Inginerul de la Compania de Apă Oltenia a fost acuzat că a cerut și primit 1.000 de euro drept mită pentru eliberarea unui aviz.
Inginerul de la Compania de Apă Oltenia a fost acuzat că a cerut și primit 1.000 de euro drept mită pentru eliberarea unui aviz

Magistrații Curții de Apel Craiova au hotărât, vineri, să respingă apelul formulat de inginerul George Ștefan Moțățeanu din cadrul Companiei de Apă Oltenia (CAO), acuzat că a cerut și primit mită 1.000 de euro pentru eliberarea unui aviz. Inculpatul a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare.

Cercetările în acest dosar de corupție au început în iunie 2015, după ce administratorul unei societăți comerciale a sesizat faptul că, după ce a depus o cerere la CAO, inginerul George Ștefan Moțățeanu i-a cerut mită suma de 1.000 de euro pentru a-i emite un aviz favorabil. Cercetările au fost preluate de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, care a stabilit că „inculpatul Moțățeanu George Ştefan a pretins şi primit suma de 1.000 de euro de la denunţătorul B.M.M., pentru a-i soluţiona cu celeritate şi în mod favorabil cererea adresată CAO Craiova, pe care urma să o folosească la obţinerea unei autorizaţii de construcţie pentru două chioşcuri“. După ce l-au supravegheat o perioadă pe suspect, procurorii au hotărât să organizeze o acțiune de prindere în flagrant împreună cu ofițerii Serviciului Județean Anticorupție. Astfel, pe data de 23 iulie 2015, inginerul Moțățeanu s-a întâlnit cu denunțătorul la o terasă din centrul vechi al Craiovei, iar angajatul CAO a fost înregistrat când promitea că, în schimbul banilor, va da avizul favorabil chiar în acea seară.
„Aşa cum rezultă din procesul-verbal de redare a convorbirilor purtate între denunţător şi inculpatul Moțățeanu George Ștefan înregistrate în mediul ambiental, inculpatul s-a arătat dispus să-i remită denunţătorului avizul favorabil din partea CAO Craiova chiar din seara zilei de 23 iulie 2015, fiind motivat de perspectiva primirii sumei de 1.000 de euro solicitată anterior“, au reținut anchetatorii. Ulterior, după ce denunțătorul i-a dat inginerului Moțățeanu suma de 1.000 de euro, bani care fuseseră marcați de procurori, suspectul a fost ridicat și dus la audieri. În fața anchetatorilor, în prezența unui avocat, Moțățeanu a recunoscut săvârşirea faptei.

Condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare

Moțățeanu a fost arestat preventiv la o zi după acțiunea de prindere în flagrant, iar după două luni a fost eliberat și pus sub control judiciar. Ulterior, pe 1 octombrie 2015, bărbatul a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, iar în iunie, anul trecut, magistrații Tribunalului Dolj au hotărât să-l condamne la trei ani de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare tot de trei ani. În termenul de încercare, inculpatul a fost obligat să respecte mai multe măsuri: să se prezinte la datele fixate la Serviciul de Probaţiune Dolj, să primească vizitele unui consilier de probaţiune, să anunţe orice schimbare de domiciliu sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte cinci zile, dar și schimbarea locului de muncă. De asemenea, pe durata termenului de încercare, inculpatul nu poate părăsi țara fără acordul instanţei de judecată. În plus, Moţăţeanu a fost obligat să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria Bucovăţ. Hotărârea Tribunalului Dolj a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, instanță care a dat o hotărâre definitivă în acest dosar vineri, pe 3 martie.
Instanța a respins apelul inculpatului, așa că acesta rămâne cu pedeapsa stabilită în iunie 2016. „Respinge apelul declarat de inculpatul Moţăţeanu George Ştefan ca nefondat. Obligă inculpatul la plata sumei de 150 lei cheltuieli judiciare statului“, se arată în hotărârea Curții de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS