6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Pasiunea“ pentru bancomate l-a băgat în pușcărie

„Pasiunea“ pentru bancomate l-a băgat în pușcărie

Anchetatorii au reținut că inculpatul a montat dispozitive pentru capturarea cardurilor de credit pe mai multe bancomate din Craiova și alte orașe din țară
Anchetatorii au reținut că inculpatul a montat dispozitive pentru capturarea cardurilor de credit pe mai multe bancomate din Craiova și alte orașe din țară

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât să condamne la șapte ani de închisoare un hunedorean de 26 de ani, acuzat că a montat aparatură pentru copierea datelor și capturarea cardurilor de credit pe mai multe bancomate din Craiova. Suspectul a fost condamnat în mai multe rânduri și în Marea Britanie, unde „opera“ în același fel.

Hunedoreanul Cătălin Abunei, de 26 de ani, a fost reținut în Craiova în decembrie 2015, după ce montase aparatură pentru capturarea cardurilor bancare pe un bancomat din cartierul Brazda lui Novac. În urma anchetei făcute de procurorii DIICOT s-a stabilit că bărbatul, care nu se obosea să folosească aparatură pentru copierea datelor de pe banda magnetică a cardurilor bancare, folosea o metodă destul de simplă pentu a pune mâna pe banii din conturile victimelor. Acesta monta în fanta bancomatelor un dispozitiv mecanic, iar pe plafonul aparatului aplica cu ajutorul unor magneți un profil PVC în care era ascuns un iPod. „Practic, după efectuarea unei retrageri de către un client al băncii de la unul din ATM-urile pe care se montau astfel de dispozitive, acesta constata că instrumentul bancar (cardul) nu îi mai era restituit, fără a-şi da însă seama că era reţinut într-un dispozitiv artizanal. După reţinerea cardului, clientul părăsea zona (fiind grăbit sau pentru a reclama incidentul), moment în care inculpatul A.C. se apropia, recuperând atât dispozitivul mecanic ce conţinea cardul capturat, cât şi profilul PVC ce conţinea iPod-ul care filmase momentul folosirii codului PIN, respectiv combinaţia de cifre“, au reținut procurorii DIICOT. Ulterior, de la alt bancomat, de pe cardul capturat erau scoase diferite sume de bani.
În urma anchetei s-a mai stabilit că tânărul hunedorean monta dispozitivele dimineața devreme, în jurul orei 6.00, când băncile erau încă închise. Făcea asta din două motive: la această oră nu era văzut de personalul băncilor, care încă nu ajunsese la serviciu, iar clienții care rămâneau fără carduri nu aveau cui să se plângă. În fața procurorilor, bărbatul a explicat că monta aparatură numai pe bancomatele unei banci, care avea mai mulți clienți, iar posibilitatea să apară o victimă era mai mare, „lucru necesar întrucât iPod-ul avea un acumulator cu o durată de maximum 40-45 minute“. Norocul i s-a terminat lui Abunei pe 14 decembrie 2015, când a fost prins după ce montase aparatura pe un bancomat din cartierul Brazda lui Novac.

Condamnat pentru fapte asemănătoare în Marea Britanie

Potrivit, thefreelibrary.com, în iulie 2013, același Cătălin Abunei a fost reținut după ce cardul unei femei a fost blocat într-un bancomat de la un magazin din Normanby. După câteva minute, Abunei a fost surprins de camerele de supraveghere retrăgând bani de pe cardul furat. De asemenea, pe un dispozitiv montat pe alt bancomat, anchetatorii au găsit amprentele românului. În octombrie 2013, Abunei a fost condamnat la 16 luni de închisoare cu suspendare, instanța reținând că partenera sa era însărcinată, dar și că stătuse deja 11 săptămâni în arest preventiv.
Un an mai târziu, barkinganddagenhampost.co.uk scria că același Abunei a fost arestat în Oxford, la aproape 400 de kilometri de Normanby, după ce s-a stabilit că montase aparatură pe un bancomat dintr-un centru comercial. Abunei a pledat vinovat și a susținut că avea nevoie de bani ca să înceapă o viață nouă în România, împreună cu iubita sa și copilul lor de șase luni. De data aceasta, Abunei a fost condamnat la 14 luni de închisoare. Ulterior, în martie 2015, bărbatul a fost expulzat în România și i s-a interzis să intre în Marea Britanie până în decembrie 2015. Nu a mai apucat să se întoarcă în Anglia pentru că, pe 15 decembrie, a fost arestat în Craiova.
Procurorii DIICOT au mai stabilit că, începând cu luna august 2015, Abunei a cumpărat de pe internet aparatură pe care a montat-o pe bancomate din Timişoara, Arad, Sibiu, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Braşov şi Craiova.

Condamnat și la Tribunalul Dolj

În aprilie, anul trecut, hunedoreanul a fost trimis în judecată pentru comiterea mai multor infracțiuni informatice, dar și pentru furt și tentativă de furt, iar marți a fost condamnat la Tribunalul Dolj.
Inculpatul și-a recunoscut faptele pentru a beneficia de o reducere a pedepselor și a primit 31 de pedepse cuprinse între o lună și opt luni de închisoare pentru operaţiuni ilegale cu dispozitive informatice, furt, tentativă de furt și efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.
Instanța a contopit pedepsele în cea mai grea, cea de opt luni de închisoare, la care a adăugat un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse, urmând ca inculpatul să execute, în final, șapte ani şi 20 de zile de închisoare.
Judecătorii doljeni au mai hotărât ca inculpatul să rămână în continuare în arest și au dispus confiscarea de la acesta a opt iPod-uri, șapte dispozitive metalice şi șapte guri de bancomat. Hotărârea Tribunalului Dolj nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS