5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCraiovenii care locuiesc pe aleea „fantomă“

Craiovenii care locuiesc pe aleea „fantomă“

De când primăria a decis să denumească un drum care aparținea înainte de strada Fermierului, oamenii care locuiesc acum pe Aleea Agricultorilor spun că nu mai pot fi găsiţi de instituții și furnizorii de utilități (Foto: Lucian Anghel)
De când primăria a decis să denumească un drum care aparținea înainte de strada Fermierului, oamenii care locuiesc acum pe Aleea Agricultorilor spun că nu mai pot fi găsiţi de instituții și furnizorii de utilități (Foto: Lucian Anghel)

O familie din Craiova susține că după doi ani de când adresa la care locuia s-a schimbat, în urma unei hotărâri de consiliu local (HCL), întâmpină încă probleme în relația cu instituțiile statului și cu furnizorii de utilități. Oamenii spun că noua adresă este de negăsit de către Poștă, pentru a primi facturile de utilități, și că s-au lovit de aceeași problemă și când unul dintre membrii familiei a trebuit să-și preschimbe permisul de conducere. Direcția de Evidență a Persoanelor Craiova afirmă însă că noua adresă figurează în Registrul Național de Evidență a Persoanelor și că furnizorii de utilități ar trebui să se sesizeze din oficiu atunci când apar astfel de schimbări, pentru că o hotărâre de consiliu local este publică. Dacă nu au făcut acest lucru, sarcina înștiințării lor ar cădea în seama cetățeanului.

Familia Măciucă locuia înainte pe strada Fermierului, la nr. 144, pe o alee de circa 200 de metri care pornea din strada principală și care nu avea nici un fel de denumire. Aleea respectivă a intrat însă în domeniul public al municipiului Craiova prin Hotărârea de Consiliu Local (HCL) nr. 578 din 30.10.2014 (teren aferent drumului de exploatare nr. 20, în suprafață de 824 mp, lungime 206 m, lățime 4 m), iar în 2015, prin HCL nr. 125 din 26 martie, drumul a primit denumirea de Aleea Agricultorilor. Astfel, adresa familiei Măciucă s-a schimbat, locuința figurând acum pe Aleea Agricultorilor, nr. 16, după cum rezultă și din Certificatul de Nomenclatură Stradală (CNS) eliberat de primărie în septembrie 2015, la solicitarea unuia dintre membrii familiei, care a trebuit să-și schimbe actul de identitate. Ulterior, și alți membri ai familiei și-au schimbat cărțile de identitate în conformitate cu noua adresă, însă problemele abia de aici ar fi început să apară.
Oamenii spun că Aleea Agricultorilor nu este de găsit de către Poștă, motiv pentru care întâmpină probleme cu furnizorii de utilități, dar și cu alte instituții ale statului, pentru că adresa nu ar exista în baza lor de date. Și la preschimbarea permisului de conducere ar fi apărut probleme. „Deși eu am adresa aceasta pe buletin (Aleea Agricultorilor, nr. 16 – n.r.), ea nu există și în baza de date a Poliției. Nomenclatorul Stradal cu noua adresă este din 2015, dar pe 20 februarie 2017, când am fost să-mi schimb permisul auto, această adresă nu a putut fi găsită, pentru că, mi-au spus cei de acolo, nu le-a fost transmisă de la centru. Mi s-a spus că ei nu au primit acest Certificat de Nomenclatură Stradală. Oare primăria nu trebuie să le comunice tuturor că a modificat o adresă sau că a apărut o stradă nouă? Noi din septembrie 2015 nu mai stăm pe strada Fermierului nr. 144, ci pe Aleea Agricultorilor nr. 16, dar această alee nu apare nici la Poștă. Și cu furnizorii de utilități avem probleme. De aceea am și optat să ne vină toate facturile în format electronic, pentru că, de când cu schimbarea adresei, nu mai ajungea nici o factură la noi și ne trezeam ba că nu am plătit curentul, ba apa“, susține Oana Măciucă.
Tânăra mai spune că și tatăl său s-a confruntat cu o problemă similară: „Aștepta o înștiințare oficială de la ITM, a fost sunat că i-a fost trimisă, a așteptat o săptămână, nu a primit nimic, iar când s-a dus la ITM i s-a spus că înștiințarea s-a întors pentru că Poșta nu a găsit adresa, că era adresă inexistentă. Tata dovedește cu buletinul că stă la adresa asta, dar poștărița ne spune că la ei nu apare. Nu vorbesc doar de Aleea Agricultorilor, nr. 16, ci de toată aleea“. Reprezentanții Poștei Române din județ susțin însă că instituția are cunoștință de existența Aleei Agricultorilor și că aceasta este deservită de salariații poștali. „Nu putem însă confirma sau infirma dacă au fost neconformități privind distribuirea unor trimiteri poștale adresate unor cetățeni care locuiesc pe Aleea Agricultorilor. Mai menționăm că nu toate facturile de utilități sunt distribuite de către salariații poștali“, au mai precizat reprezentanții Poștei.

Primăria cu modificările, cetățeanul cu alergătura

Primăria Craiova suține că o hotărâre de consiliu local este publică și fiecare instituție ar trebui să o cunoască: „HCL nr. 125 din 26 martie 2015 privind atribuirea de denumiri de străzi din zona Bariera Vâlcii – Şimnicu de Jos şi zona Cernele a fost transmisă de Direcția de Urbanism a primăriei către Direcția de Evidență a Persoanelor Craiova în septembrie 2015. Orice hotărâre de consiliu local intră în vigoare și produce efecte după ce primește viza de legalitate de la prefectură, și ea trebuie cunoscută de instituții“. La rândul ei, Direcția de Evidență a Persoanelor Craiova spune că a operat modificările respective. „În momentul în care unui cetățean i se eliberează un act de identitate, înseamnă că adresa respectivă este valabilă. Orice denumire nouă de stradă noi suntem obligați să o transmitem Biroului județean de administrare a bazelor de date Dolj, care operează mai departe modificările în Registrul Național de Evidență a Persoanelor. Ei sunt singurii competenți să actualizeze acest Registru, la care au acces toate instituțiile abilitate, inclusiv Serviciul de Permise, dacă susțineți că acolo ar fi fost o problemă“, a explicat Camelia Nicola, director executiv al Direcției de Evidență a Persoanelor Craiova.
Numai că, în ceea ce-i privește pe furnizorii de utilități, aici nu ar exista o obligație a autorităților locale să le comunice modificările legate de numele străzilor sau de apariția de noi străzi, iar dacă aceștia nu se sesizeze din oficiu, cetățeanul ar trebui să intervină. „Hotărârile de consiliu local fiind publice, furnizorii ar trebui să le cunoască și să ia act de ele. Dacă nu fac acest lucru, atunci cetățeanul este cel care trebuie să le aducă la cunoștință. Dacă se schimbă o denumire de stradă și, implicit, adresa, cetățeanul fie se duce la fiecare furnizor de utilități cu o copie după Certificatul de Nomenclatură Stradală pentru actualizarea datelor, fie le trimite o cerere, însoțită de o copie după acest certificat“, a mai spus Camelia Nicola.

Ce străzi noi au mai apărut în 2015

Prin HCL nr. 125 din 26 martie 2015 privind atribuirea de denumiri de străzi din zona Bariera Vâlcii – Şimnicu de Jos şi zona Cernele, odată cu Aleea Agricultorilor au mai apărut străzile Coacăzului, Platanului, Molidului, Pelinului, Iasomiei, Iederei, Daliei, Fazanului, Migdalului, Măslinului, Agrișului (în zona Bariera Vâlcii – Șimnicul de Jos), Inginerilor, Sânzienelor și Olarilor, plus aleile Eliza Opran, Agronomilor, Apicultorilor, Margaretelor, Panselelor și Crăițelor (zona Cernele). 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS