6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalComercianți de semințe și produse fitosanitare contrafăcute, descoperiți de procurorii olteni în București

Comercianți de semințe și produse fitosanitare contrafăcute, descoperiți de procurorii olteni în București

Trei persoane care se ocupau cu contrafacerea de semințe-hibrid și produse fitosanitare care imită o marcă importantă au fost aduse joi după-amiază, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, în urma a cinci percheziții desfășurate în București.
Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina au luat urma infractorilor după ce un cetățean din Scornicești s-a plâns că în luna februarie a plătit 4.000 de lei pe semințe de floarea-soarelui de marcă, ulterior constatând că produsele respective nu au holograma producătorului.
Polițiștii IPJ Olt i-au reperat pe cei care au vândut produsele contrafăcute în Olt și au pornit, luna trecută, în căutarea lor. În București au avut parte de o adevărată aventură în urmărirea bărbaților, fiind mai întâi șicanați în trafic, după care scoși în afara părții carosabile.
Procurorii au efectuat joi cinci percheziții la adresele acestora, ocazie cu care s-a descoperit o adevărată industrie de reprodus diverse articole (semințe-hibrid, produse fitosanitare etc.) ale unei mărci celebre în domeniu.
„Pe 2 martie 2017 au fost efectuate percheziţii la cinci adrese utilizate de suspecţi, ocazie cu care a fost identificată o fabrică clandestină de produs şi împachetat seminţe hibrid, produse fitosanitare contrafăcute, precum şi 253 de saci cu seminţe hibride contrafăcute.
În activităţile desfăşurate, procurorii au fost sprijiniţi de către lucrători din cadrul DGPMB – Poliţia Sectorului 6, Serviciul de investigare a criminalităţii economice şi Poliţia Locală Sector 4“, a transmis Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina prin intermediul unui comunicat.

Procurorii cer arestarea unuia dintre suspecți

Noaptea de joi vineri a fost o noapte lungă pentru procurori, cei trei fiind audiați, iar la finalul audierilor pentru doi (Hristache Bogdan și Ivănescu Marian) s-a dispus și reținerea pentru 24 de ore. Vineri, Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina a stabilit ca pentru Hristache Bogdan să ceară judecătorilor arestarea pentru 30 de zile.
În cursul audierilor, spun surse din cadrul Parchetului, suspecții n-au recunoscut mai nimic din faptele pentru care sunt cercetați (contrafacere a unei mărci și punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată, înșelăciune și ultraj).
Procurorii au multe de deslușit din ițele afacerii. Deși suspecții nu au, oficial, nici un loc de muncă sau venituri, la descinderi s-au găsit numai semințe în valoare de aproximativ 300.000 de lei, fabrica fiind amenajată pe proprietatea de aproximativ 15.000 de metri pătrați a unuia dintre suspecți – fosta Autobază de Transport Băneasa. Oamenii legii evaluează la acest moment la cât se ridică produsele fitosanitare contrafăcute găsite la descinderi, dar și cât au vândut, și unde, suspecții, existând suspiciunea că ar face parte dintr-o rețea organizată.
Modul de operare era relativ simplu, produsele fiind puse în vânzare prin site-ul OLX, iar prețul atractiv (60% din prețul la care se comercializează produsele originale) le-a adus clienți pe care procurorii încearcă să-i identifice.
În cursul perchezițiilor, convins că îi va fi de ajutor, unul dintre suspecți (Hristache Bogdan) le-a spus polițiștilor că ar fi nepotul regelui Cioabă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS