5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPute şi pe calea ferată din cartierul Lăpuş

Pute şi pe calea ferată din cartierul Lăpuş

Calea ferată din zona cartierului Lăpuş a devenit un fel de groapă de gunoi. Fără nici un fel de reţinere şi fără să ţină seama că în imediata apropiere se află o ghenă de gunoi, unii oameni aruncă resturile menajere chiar pe calea ferată sau în apropiere de aceasta.

Indolenţa oamenilor care aruncă gunoiul la întâmplare în zona căii ferate care desparte strada Eustaţiu Stoenescu de strada Păuniţei, din cartierul craiovean Lăpuş, a atins cote îngrijorătoare. La un pas de casele impunătoare s-au adunat mormane de gunoi care zac de luni de zile fără ca nimeni să se atingă de ele. Sticle, pungi de plastic, doze metalice şi chiar un vas de toaletă sunt împrăştiate chiar prin zona prin care oamenii traversează calea ferată dinspre cartierul de case spre blocuri sau invers. Abia au dat primele raze de soare şi gunoiul a început să miroasă foarte urât. Oamenii din zonă se plâng de faptul că această situaţie este una aproape permanentă şi că în perioada cu temperaturi crescute devine mult mai supărătoare. „Aşa este de când lumea la noi, aşa se aruncă gunoiul aici întotdeauna. Cred că le e greu să mai treacă peste calea ferată şi să îl arunce la container. Sunt foarte multe maşini care trec dimineaţa pe stradă, iar şoferii opresc, doar desfac uşa şi aruncă pungi cu gunoi aici. Eu le-am zis câtorva că nu e bine să facă aşa, dar degeaba, n-ai ce să le faci, asta e situaţia. Nici să pună paznic pentru fiecare om nu se poate, dar camerele de luat vederi pot fi o soluţie. Vara miroase foarte urât“, a spus Crişu Durău, un bărbat care locuieşte foarte aproape de calea ferată.

Angajatele CFR din Halta Bordei strâng mizeria lăsată de oameni

Puţin mai departe, la Halta Bordei, aceeaşi situaţie. Oameni care aruncă nepăsători gunoiul sunt şi în această zonă, însă angajatele CFR care lucrează în Halta Bordei adună întotdeauna gunoiul. Ieri, trei femei cu veste reflectorizante, mănuşi şi saci menajeri strângeau mizeria. „Sunt angajată la CFR, fac curăţenie pentru că aşa trebuie să fie pe calea ferată. Noi facem întotdeauna, dar ei vin şi aruncă iar. N-avem ce să mai spunem, asta e lumea. Zi de zi trebuie să strângem. Ce e aici, e dezastru“, a spus Luci Bozgan, una dintre doamnele care făcea curăţenie.
Reprezentanţii CFR spun că se luptă cu morile de vânt şi că nu au cum să schimbe atitudinea celor care decid să arunce gunoiul în zonele de cale ferată. În plus, acţiunile angajaţilor CFR de salubrizare nu sunt suficiente pentru a strânge toată mizeria. „Noi facem o acţiune sau două de salubrizare în fiecare an. În acest an, cred că vom face o astfel de acţiune în apropierea Paştelui sau chiar mai devreme pentru că vremea este destul de frumoasă. Când facem curăţenie participă toţi angajaţii, chiar şi cei de la birouri. Am strâns anul trecut remorci întregi de gunoaie. Chiar şi resturi din grajdurile animalelor am găsit aruncate pe calea ferată. Gunoiul aruncat din trenuri este foarte puţin comparativ cu cel menajer, adus de oamenii care locuiesc în apropierea căii ferate“, au spus reprezentanţii CFR.
Situaţia pare fără rezolvare, iar soluţii sunt puţine, pentru că vinovaţii sunt foarte greu de prins. Oamenii care aruncă gunoiul în spaţii nepermise ar trebui să fie mai responsabili şi să depună un minim de efort pentru ca resturile pe care le aruncă să ajungă la adevărata groapă de gunoi. Gazeta de Sud a întrebat Poliţia Locală dacă s-a dat vreo sancţiune pentru aruncarea gunoaielor în zonele nepermise, respectiv în zona căii ferate din cartierul Lăpuş, însă până la închiderea ediţiei nu am primit nici un răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS