Polițiștii din Daneți, acuzați că au trecut de partea hoților de lemne

Foto: Arhiva
Autori


Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au hotărât, ieri, să-l rețină pe șeful de post din comuna Daneți, precum și pe un alt polițist din localitate și pe un tehnician silvic, cei trei fiind acuzați de comiterea infracțiunilor de luare de mită și favorizarea făptuitorului. Anchetatorii au stabilit că cei trei inculpați au cerut de la un bărbat o mită de 10.000 de lei pentru a-l scăpa de un dosar penal pentru furt de lemne.

Procurorii doljeni au anunțat, marți, reținerea a doi polițiști din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Daneți, dar și a unui tehnician silvic, cercetați pentru luare de mită și favorizarea făptuiorului, respectiv complicitate la luare de mită. Este vorba de agentul Constantin Dincă, șeful Postului de Poliție Daneți, de agentul Viorel Minuță din cadrul Secției de Poliție Daneți, dar și de tehnicianul silvic Iulian Cîrjaliu.

Anchetatorii au reținut că, în cursul lunii ianuarie, agenții Minuță și Dincă au depistat un bărbat care transporta lemne fără a avea documente de provenienţă. Polițiștii au întocmit un proces-verbal de constatare a infracţiunii, în baza căruia s-a întocmit un dosar penal care a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova. Ulterior, la domiciliul suspectului a fost făcută o percheziție, ocazie cu care a fost dscoperită o cantitate importantă de material lemnos. Anchetatorii susțin că, mai departe, oamenii legii și tehnicianul silvic i-au cerut bărbatului 10.000 de lei pentru a-l scăpa de dosarul penal.

„Ca urmare a întocmirii dosarului penal, tehnicianul silvic l-a abordat pe denunţător şi i-a propus ca, pentru a nu fi tras la răspundere penală, să achite o «cotizaţie» unei asociații a proprietarilor de păduri, în cuantum de 10.000 de lei, şi amenzi contravenţionale de 6.000 de lei“, au precizat procurorii doljeni. Ulterior, Cîrjaliu și cei doi polițiști „au stabilit ca prejudiciul constatat să fie coborât sub limita infracţiunii, astfel încât dosarul penal să fie înaintat Parchetului competent cu propunere de clasare, iar denunțătorul să fie sancţionat contravențional cu suma de 2.500 de lei, dar numai după ce acesta va achita 7.500 de lei către asociația indicată“, au mai reținut procurorii doljeni.

Problema este că bărbatul a hotărât să-i denunțe pe cei trei, iar ieri, ofițerii Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj au organizat o acțiune de prindere în flagrant. Astfel, în cursul zilei de ieri, denunțătorul s-a întâlnit cu agentul Minuță și tehnicianul Cîrjaliu la Postul de Poliţie Daneți, după care a achitat la casieria primăriei suma totală de 10.000 de lei, „fiindu-i eliberate în acest sens documente justificative de încasare a amenzilor contravenţionale care totalizau 2.500 de lei şi o chitanţă de încasare pentru suma de 7.500 de lei, reprezentând «cotizaţie» pentru asociaţie“, au explicat anchetatorii.

Tot ieri, cei trei suspecți au fost duși la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, iar după ce i-a audiat, procurorul de caz a hotărât să-i rețină pe o perioadă de 24 de ore. Procurorii doljeni au mai explicat că cei trei bărbați vor fi duși la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă.

Pădurile din Dolj, raiul hoților de lemne

Gazeta de Sud a prezentat în mai multe rânduri („O comună din judeţul Dolj, raiul hoţilor de lemne“ – 13 februarie 2017, „Jaf, nepăsare și furt în masă în pădurea Daneți“ – 5 aprilie 2016) cum pădurile din mai multe comune sunt puse la pământ de hoții de lemne. Printre acestea se numără păduri din comunele Daneți, Carpen și Apele Vii.

Întrebați despre această situație, reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj au explicat că, numai în cursul anului 2016, Secția de Poliție Rurală Daneți, de care aparține localitatea Apele Vii, a aplicat mai multe sanțiuni și a întocmit trei dosare penale pentru abateri la Codul Silvic, în cele mai multe cazuri fiind vorba de furturi de lemne.


Mai trebuie spus că în comuna Apele Vii, din 2.000 de hectare de pădure de salcâm, doar 20 au mai rămas în picioare. În aceste condiții, proprietarii de pădure au ajuns în situația de a cumpăra lemne pentru încălzire chiar de la… hoţii de lemne.

Interesant este faptul că, încă de anul trecut, reprezentanții Gărzii Forestiere Vâlcea, care se ocupă de pădurile din toată Oltenia, au explicat că polițiștii din Dolj nu prea își fac treaba atunci când este vorba de furturile de lemne. „Doljul este cel mai prăpădit județ din acest punct de vedere. Este indolență atât în cazul proprietarilor, al autorităților locale, cât și al poliției. Cei care fură trec cu lemnul pe drumurile din comună, dacă se vrea, cineva îi poate vedea și găsi. Așa e în Dolj, toată lumea se plânge că se fură, dar cei care fac asta sunt tot oamenii din comună, din zonă. Statul român, din banii noști, ai tuturor, a investit acolo și a făcut peste 1.000 de hectare de pădure, s-a investit peste un milion și ceva de euro“, declara, în aprilie 2016, Gheorghe Dinucă, directorul Direcției de Control Regim Silvic de la Garda Forestieră Vâlcea.

Acțiunea de prindere în flagrant organizată ieri de procurorii doljeni arată că reprezentanții Gărzii Forestiere Vâlcea aveau dreptate când declarau că polițiștii din Daneți au partea lor de vină în privința furturilor de lemne.

Polițist din Verbița, judecat pentru o șpagă de 150 de lei

La începutul lunii februarie, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus trimiterea în judecată a unui agent din cadrul Postului de Poliţie Verbița, acuzat că a cerut și primit șpagă 150 de lei pentru a „ierta“ un doljean care transporta lemne pentru care nu avea acte de proveniență. Acesta este Ștefan Popîrțan, de 25 de ani, care a fost arestat la domiciliu pe data de 17 ianuarie, sub acuzația de luare de mită.

Luni, pe 27 februarie, Tribunalul Dolj a hotărât să mențină măsura arestului la domiciliu dispusă față de Ștefan Popîrțan.

 Comenteaza acum

Alte stiri

19 aprilie 2018

Tineri reţinuţi pentru furturi din 5 locuinţe

Polițiștii Posturilor de Poliție Gârla Mare, Pristol și Salcia au identificat doi tineri de 19, respectiv 23 de ani, bănuiți de sustragerea mai multor bunuri din locuințe. Pe numele acestora a fost întocmit dosar penal. În urma investigațiilor ...

Sumarul ediției de miercuri, 1 martie 2017

Actualitate

» Coldea, audiat la Parchetul General în dosarul privind înregistrările lui Sebastian Ghiță
» Valoarea tichetelor pentru Programul Rabla va creşte de la 6.500 de lei la 8.000 de lei
» Guvernul pregăteşte o şedinţă comună cu Executivul de la Budapesta – surse
» Proiect de lege al Alinei Gorghiu: Supraveghere cu brăţară electronică şi executarea pedepsei în weekend, măsuri alternative la detenţie
» Avioanele F-16 ale Forţelor Aeriene Române au efectuat prima realimentare în zbor deasupra României
» SRI: Doi germani, declarați indezirabili după ce au aderat la ideologia organizaţiei Stat Islamic
» Transnistria a decis ca drapelul rusesc să fie arborat pe toate clădirile oficiale
» RISE Project: Dragnea, Fortăreaţa din Brazilia / Ce a descoperit investigaţia pornită de la sinuciderea în avion a milionarului Costel Comana
» ANAF a elaborat ordinul pentru implementarea Strategiei Naționale Anticorupție 2016-2020
» România, inclusă de Parlamentul European în rândul ţărilor care au blocat introducerea unor teste relevante de emisii pentru maşini
» Vasile Turcu, fost acţionar la Dinamo, a încercat să se sinucidă. A fost resuscitat şi se află la spital
» Activitatea economică în zona euro, la cel mai ridicat nivel de la criza datoriilor
» Doljean, specializat în furturi din locuință, reţinut
» Procurorii cer pedepse spre maxim pentru inculpații din dosarul “Gala Bute”

Publireportaj

» CJ Gorj organizează o sesiune de informare privind finanţările în cadrul POR
» Câştigă cu Farmaciile Pharma Plus şi Radio Sud
» NETROM, parte a unei echipe internaţionale care schimbă radical practica din învăţământul superior

Local

» Asfaltare în stil oltenesc

Dolj

» Cât plăteşte un fermier pentru serviciile prestate de Direcţia Agricolă
» Asfaltare pe sărite pe DJ 643C
» Doi primari și doi viceprimari de comune, găsiți incompatibili de ANI
» Școli din Craiova, suprasolicitate pentru clasele pregătitoare
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Marile semne de întrebare de la cartierul chinezesc din Craiova
» Ambasadorul Rusiei, la Craiova: „Nu există nici un plan de amenințare împotriva României“
» Tarife la Directia Agricola
» Începe curatenia de primavara
» Craiova: Furnizarea gazului va fi oprită temporar, în data de 2 martie, pe două străzi
» “Sancţiuni” cu mărţişoare şi flori aplicate de poliţiştii din judeţele Olteniei
» Craiova: Volumul ”Cultură, personalitate, vocație”, lansat în ediție revzuită
» Doljean arestat la domiciliu pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor

Gorj

» Asociaţiile de proprietari din Motru, date în judecată
» Alte disponibilizări colective, în Gorj
» Trei directori medicali într-o lună şi jumătate, la Spitalul Judeţean
» Procesul în care Condescu este judecat pentru spălare de bani se apropie de final
» Deputatul de Gorj, Mihai Weber, şeful Comisiei de control al SIE
» Gorj: A început luna curăţeniei

Olt

» Olt: Incendiu la o casă din Sprâncenata

Sport

» Volei (m): SCM-U Craiova a ratat calificarea în Top 12 din Liga Campionilor
» Doljenii, pregătiţi pentru retur
» Sănătate și educație la container
» Fraseniuc, ultimul plecat de la SCM-U
» Volei (m): SCM-U Craiova, învinsă la SKRA Belchatow
» Fotbal / CS Universitatea Craiova – Gaz Metan Mediaş se joacă la Piteşti

Sanatate

» Prof. univ. dr. Liliana Novac: „Anul trecut au fost 83 de minore care au născut“
» Analize medicale – plătești sau aștepți până data viitoare

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Program Colours Cinema în perioada 3-9 martie
» Zilele Babelor, obiceiuri şi superstiţii

Top