8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAjutor pentru un adolescent care de trei luni trăiește prin spitale

Ajutor pentru un adolescent care de trei luni trăiește prin spitale

Cosmin Boacă este elev în clasa a VIII-a, iar în decembrie 2016 a fost diagnosticat cu „sarcom de părți moi“, de atunci spitalul fiind a doua sa casă. Familia a făcut eforturi mari pentru a-i asigura tratamentul de susținere, însă are nevoie de ajutor. Colegii băiatului au luat la pas tot orașul, făcând apel la semeni.

Cosmin Boacă este elev în clasa a VIII-a, iar în decembrie 2016 a fost diagnosticat cu „sarcom de părți moi“, de atunci spitalul fiind a doua sa casă. Familia a făcut eforturi mari pentru a-i asigura tratamentul de susținere, însă are nevoie de ajutor. Colegii băiatului au luat la pas tot orașul, făcând apel la semeni.
Adolescentul este din orașul Scornicești, județul Olt. Se pregătea, ca și colegii lui, pentru primul examen serios, care îl așteaptă în vară, când la mâna stângă i-a apărut o umflătură, în zona încheieturii.
„N-a fost un copil bolnăvicios, nu avem în familie astfel de probleme, nimeni nu-și explică. Medicii ne-au spus pur și simplu că se întâmplă“, spune mama băiatului, Cristina Boacă. Imediat ce au sesizat problema, au mers la Spitalul Județean de Urgență Slatina, spre finele anului trecut. Aici, spune mama, li s-a spus că e vorba de lipom (o acumulare inestetică de grăsime) și s-a intervenit chirurgical. S-a recoltat și o probă, iar rezultatul le-a întors viața pe dos.
„Nu ne venea să credem. Am plecat la București, am repetat biopsia, același rezultat. Am încercat să rămânem la Spitalul «Marie Curie», în București, nu s-a putut, nu aveau locuri, am plecat la Craiova, unde am și început cura cu citostatice“, povestește în continuare mama adolescentului.
De atunci viața se măsoară în cure de citostatice, alimente cântărite, interdicții, medicamente de susținere (vitamine, imunostimulatoare) comandate pe internet, internări urmate de scurte vizite acasă, drumuri din ce în ce mai obositoare etc.

„Plecăm de acasă cu mașina, dar ne întoarcem cu microbuzul“

Familia Boacă susține toate aceste lucruri cu mari eforturi. Totul costă, iar situația lor financiară nu e dintre cele de invidiat. Mama nu mai lucrează de ani buni, tatăl este proaspăt șomer de la falimentara fabrică Pulsor, iar în afară de Cosmin mai au un băiat și o fată, de asemenea elevi.
De la Scornicești la Craiova sunt peste 75 km, iar drumul îl fac, la dus, cu mașina vreunei rude sau a vreunui prieten, însă înapoi vin cu microbuzul. „Plecăm cu mașina de acasă, dar ne întoarcem cu microbuzul. Nu-i e ușor, dar n-avem ce face, n-avem altă soluție“, spune mama.
Adolescentul are înainte zeci de cure de citostatice și, pe viitor, dacă medicul curant recomandă, și ședințe de radioterapie. După fiecare se simte slăbit, dar nu renunță. „Este un luptător, dacă-l vedeți pe stradă nici nu ziceți că este bolnav. Acum se confruntă cu starea de rău, dar cum își revine se ridică să se plimbe, să se joace. Ne rugăm să fie bine!“, speră mama, cu vocea tremurândă, menționând că boala a migrat și a cuprins plămânii.

Un oraș mic, dar cu suflete mari

Familia s-a îndatorat până la această data peste măsură. „Soțul a făcut un împrumut la Provident, la fel și soacra mea. Sunt bani pe care va trebui să-i returnăm, însă important este să fie băiatul bine“, spune mama.Colegii de școală ai băiatului, prietenii, vecinii, s-au mobilizat cu toții și au pornit să ajute familia. Au postat un mesaj impresionant pe Facebook și au plecat din ușă-n ușă pentru a colecta bani.
„Sunt copii care au poftă de joacă, de a picta, de a merge la cinema, de a se plimba cu prietenii, de a râde… dar mai ales de a TRĂI!!! Cosmin Boacă are nevoie de noi… Un copil minunat de doar 14 ani, din Scornicești, în ochii căruia parcă deja și-au găsit locul tristețea și teama… Este internat în Clinica de Oncologie din Craiova cu un diagnostic sumbru… care mi-aș dori, pe viitor, să rămână doar un semn al zodiacului și atât… Cunoaștem cu toții cruzimea acestei boli devastatoare, cât de greu se suportă chimioterapia, sistemul prost pe care îl avem și, mai ales, știm că NEPUTINȚA omoară. Cristi și Cristina, Violeta Boacă, toată familia îi este alături, dar au ajuns într-un punct când financiar nu mai pot ajunge și eu cred că putem ajunge NOI… Singura luptă care se pierde este aceea care se abandonează. Haideți să îl ajutăm, cu toții suntem COSMIN!!! Are nevoie de medicamente și regim special. Acasă mai are doi frățiori, tatăl e în șomaj, iar mama în spital cu el… Trebuie să fie greu!!! I se poate întâmpla oricui, această maladie nu te întreabă cine ești, câți ani ai, cu ce te ocupi… Suntem un orășel mic, dar avem în el oameni cu suflet mare… în care cred!! Bunul Dumnezeu să îl ajute pe acest înger!“, este mesajul care a adunat și aprecieri, dar și angajamente de susținere pentru ca adolescentul să beneficieze de tot ce are nevoie.

Ajutor de urgență de la Consiliul Local Scornicești

Pentru că orașul, așa cum remarcau prietenii familiei, este mic, toată suflarea a aflat de drama băiatului. Primarul Scorniceștiului, Ion Prioteasa, a hotărât, alături de consilierii locali, să acorde familiei Boacă un ajutor de urgență de 10.000 de lei.
„Toți consilierii au fost de acord, nu s-a pus problema, iar în momentul în care copiii de la școală au venit să strângă bani, a dat fiecare angajat cât a putut. E greu pentru familie, vestea asta a căzut așa…“, a declarat primarul.

Cum putem să îl ajutăm

Persoanele care doresc să ajute familia o pot face în următorul cont bancar, deschis pe numele mamei băiatului, Cristina Mariana Boacă:
COD SWIFT RZBRROBU
RO25 RZBR0000060016754268.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS