6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPoliţist cercetat pentru că a participat la proteste

Poliţist cercetat pentru că a participat la proteste

Pancarta pe care a afişat-o poliţistul la protest
Pancarta pe care a afişat-o poliţistul la protest

Un tânăr poliţist din Mehedinţi este cercetat disciplinar la cererea şefilor săi pentru îndrăzneala de a se alătura severinenilor care au protestat împotriva ordonanţelor ce au scandalizat sute de mii de români. Tânărul crede că prin acţiunile declanşate împotriva sa i se încalcă drepturi elementare pe care le are ca orice cetăţean român, între care şi dreptul la liberă exprimare.

Despre Raul Ghenciu se poate spune că, la 30 de ani, după zece ani de carieră, este unul dintre poliţiştii cu prestanţă din IPJ Mehedinţi. Inteligent, comunicativ, deschis, el promovează o societate în care toţi cetăţenii au aceleaşi nevoi şi trebuie să aibă, desigur, drepturi egale. Tânărul poliţist spune că tocmai acestea au fost elementele care l-au făcut ca pe 1 februarie 2017 să nu rămână acasă, ci să iasă în stradă, alături de cei care au decis să protesteze împotriva Ordonanţei 13. „Pe 1 februarie, fiind liber, m-am dus în centrul oraşului, unde s-au strâns mai mulţi cetăţeni, care manifestau împotriva OUG 13/2017, ce prevedea modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală. Eu am fost acolo nu neapărat pentru a contesta această ordonanţă, deşi nu am fost de acord cu ea, deoarece intrarea acesteia în vigoare ar fi deschis larg poarta abuzurilor în serviciu şi, aşa cum vedem acum, are repercusiuni şi asupra mea. M-am dus acolo şi am manifestat având o pancartă cu un mesaj despre The Venus Project, un sistem tehnico-ştiinţific care prevede o lume dincolo de politică, de fapt acesta este şi dictonul: «Dincolo de politică, sărăcie şi război».

Filmarea şi filarea poliţistului, un act premeditat?

Tânărul spune că principalul scop al participării la proteste a fost promovarea acestei viziuni pe care o susţine în scopul rezolvării problemelor societăţii. Numai că, în timp ce se afla între protestatari şi purta cu aceştia discuţii, i-a atras atenţia o persoană care i s-a părut că îl filmează cu un telefon mobil. Când s-a apropiat de persoana respectivă şi a întrebat-o dacă este filmat, şi-a dat seama că era un coleg de serviciu. Bărbatul a negat că l-ar filma, dar, ulterior, Raul Ghenciu a observat din nou telefonul mobil îndreptat spre el. Pentru a doua oară a intrat în vorbă cu cel care îl filma, iar acesta a negat din nou că poliţistul aflat la protest ar face obiectul filmării. Tânărul spune că şi-a dat seama că ceva nu este în regulă şi a părăsit locul protestului cu gustul amar că i se încalcă un drept elementar de care ar fi trebuit să beneficieze în timpul liber, dreptul la liberă exprimare.
Temerile lui Raul aveau să se confirme după şapte zile, când a fost anunţat că va face obiectul unei cercetări disciplinare „Pe 1 s-a întâmplat şi pe 8 s-a declanşat, efectiv, prin dispoziţia inspectorului-şef, cercetarea prealabilă împotriva mea. Mi s-a adus la cunoştinţă şi am depus raportul, pe care l-am postat şi pe Facebook. Nu a fost un protest politic, m-am dus acolo să mă exprim liber. Eu pur şi simplu m-am dus acolo şi mi-am exprimat liber ideile, cugetarea mea, care este o cugetare ce ar fi în beneficiul tuturor oamenilor de pe pământ, inclusiv în beneficiul inspectorului-şef“. Tânărul spune că în zilele ce au urmat celei de 1 februarie a fost alături de protestatari ca poliţist, cu sarcina de serviciu de a le asigura protecţia.

O mulţime de susţinători pe Facebook şi nu numai

Convins că nu a încălcat absolut nici o lege şi nici statutul poliţistului, Raul spune că nu se teme de vreo măsură disciplinară împotriva sa, că îşi cunoaşte foarte bine drepturile şi că, dacă i se va întâmpla ceva, îşi va apăra drepturile până la cel mai înalt for european. Tocmai de aceea, tânărul a făcut public pe o reţea de socializare raportul pe care a fost nevoit să-l prezinte superiorilor săi. În urma acestui demers, a strâns o mulţime de susţinători, atât printre colegii din Mehedinţi, cât şi printre cei din ţară. Inclusiv tineri alături de care a ieşit în stradă şi-au declarat susţinerea pentru Raul. „Eu ştiu că şi Constituţia, şi drepturile omului la nivel internaţional garantează libertatea de exprimare. Atâta timp cât nu a fost în timpul serviciului, eu cred că fiecare cetăţean are dreptul să-şi exprime liber o părere“, a declarat Alexandru Ivaşcu, unul dintre cei mai fervenţi protestatari de la Drobeta Turnu Severin și susţinător al tânărului poliţist. „Într-adevăr, ni s-a atras atenţia că există şi persoane care ne filmau, să zic, mai «obscur» decât ar fi trebuit să o facă. Întotdeauna noi am încercat să spunem că nu suntem de acord cu acea ordonanţă, lucru care s-a şi demonstrat, ea fiind abrogată, dar mai mult decât atât, protestele noastre au fost întotdeauna paşnice şi despre ceea ce înseamnă cu adevărat democraţia. Pentru că democraţia nu înseamnă doar să mergi la vot şi după aceea să-i laşi pe ceilalţi să-şi facă patru ani de cap, cum ar veni, cu ţara, ci pur şi simplu trebuie să le atragi atenţia în momentul în care greşesc. Acest poliţist care a ieşit în stradă, alături de noi, a făcut-o alături de alţi colegi de-ai lui, iar cei care conduc această instituţie (IPJ Mehedinţi – n.r.) nu au înţeles absolut nimic după 27 de ani, ceea ce e deplorabil, ceea ce te deprimă pe tine ca om, pentru că exact despre asta s-a vorbit în timpul protestelor, despre libertatea de exprimare. În acest moment, el este pus să dea declaraţii şi să întocmească acel raport pe care l-a făcut public, pentru o zi în care el era liber, şi cred eu că oricine poate să iasă public şi să spună ceea ce îl deranjează“, a declarat Luigi Brânduşescu, un alt susţinător al tânărului poliţist.
Pe motiv că se desfăşoară o anchetă internă, reprezentanţii IPJ Mehedinţi au refuzat să precizeze un punct de vedere cu privire la cazul poliţistului. „Se efectuează verificări cu privire la stabilirea existenţei sau inexistenţei încălcării vreunei norme interne de către agentul angajat în cadrul Serviciului de ordine publică“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS