Reorganizare sau reglare de conturi la Filarmonica „Oltenia“?

Filarmonica „Oltenia“, implicată într-un scandal continuu, la care primăria asistă pasiv


După un scandal de câteva luni, directorul artistic Mihai Ungureanu și-a dat demisia la 1 ianuarie 2017 în urma presiunilor. Cu o lună înainte de expirarea mandatului, managerul interimar al filarmonicii, Dorin Măciucă, a propus CL Craiova reorganizarea schemei de personal. Nina Călugăru (șefa de personal) și Mihaela Nedelcu (șefa biroului de organizare spectacole), susținătoarele lui Mihai Ungureanu, ar fi urmat să-și piardă funcțiile. „Este răzbunare!“, acuză cele două angajate. Managerul Măciucă a făcut o mutare-șoc în ultimele zile, promovând secretara filarmonicii în funcția de impresar artistic. Proiectul de reorganizare a fost retras misterios de pe ordinea de zi a ședinței de ieri a CL Craiova. 

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare de ieri a Consiliului Local (CL) Craiova s-a aflat un proiect de hotărâre privind aprobarea organigramei și statutului de funcții ale Filarmonicii „Oltenia“ pentru anul 2017. Potrivit raportului de fundamentare, instituția ar fi trebuit să aibă același număr de posturi (195) ca în 2016, dar să reorganizeze unele compartimente. Printre modificările propuse de conducerea filarmonicii se afla și înființarea serviciului „Organizare și promovare evenimente culturale“, prin contopirea birourilor „Imagine“ și „Organizare spectacole“, din subordinea directorului administrativ. Noul serviciu, al cărui post de conducere este vacant, ar fi trecut în subordinea contabilului-șef. Consecința directă a acestei decizii era că șefii birourilor „Imagine“ și „Organizare spectacole“ își pierdeau funcțiile.

De asemenea, Biroul de Coordonare Artistică (BCA) trecea din subordinea directă a managerului în subordinea directorului artistic – post vacant după demisia lui Mihai Ungureanu. BCA urma să aibă în subordine cele două secții: cor și orchestră.

În fine, a treia mutare interesantă se referă la înființarea serviciului „Juridic, resurse umane și achiziții publice“, prin alipirea la biroul „Resurse umane“ a compartimentelor „Juridic“ și „Achiziții publice“. Noul serviciu nu are șef, postul fiind vacant. În schimb, funcția de șef birou „Resurse umane“ urma să fie desființată. Filarmonica „Oltenia“ este prima instituție coordonată de CL Craiova care solicită aprobarea schemei de personal pe 2017.

Scandalul în care primăria nu a intervenit

Consecințele măsurilor de reorganizare propuse de conducerea Filarmonicii „Oltenia“ alimentează scandalul în care instituția a fost implicată în ultimele luni. Rezumăm mai jos întreaga poveste, relatată pe larg de GdS. În 2015, între managerul Vlad Drăgulescu și directorul artistic Mihai Ungureanu a izbucnit un scandal de culise. Invocând diferențe de viziune, Drăgulescu l-a eliminat pe Ungureanu din consiliile artistice, i-a luat din subordine Biroul de Coordonare Artistică (BCA), l-a sancționat disciplinar cu 10% din salariu și a încercat să-i desființeze funcția. La rândul său, Ungureanu a contestat în justiție măsurile enumerate mai sus și a început să câștige procesele pe bandă rulantă. Mai mult, el a reușit să anuleze pe fond dispoziția primarului Lia Olguța Vasilescu (nr. 24420/30 decembrie 2015) prin care Drăgulescu primea un nou mandat de cinci ani în fruntea Filarmonicii „Oltenia“. Între timp, Vlad Drăgulescu a plecat director artistic la Teatrul Național „Marin Sorescu“, iar la filarmonică s-a instalat haosul. La sfârșitul anului 2016, un grup de sindicaliști în frunte cu trompetistul Dorin Măciucă a organizat o așa-zisă grevă, cerând demisia lui Mihai Ungureanu și a celor care îl susțineau: Nina Călugăru (șef birou Resurse umane) și Mihaela Nedelcu (șef birou Organizare spectacole). Presiunile și-au făcut efectul: directorul artistic Mihai Ungureanu a cedat și și-a dat demisia (1 ianuarie 2017). Primăria Craiova a asistat impasibilă la scandal, alimentând suspiciunile că aprobă ceea ce se întâmplă acolo. Mai mult, sindicalistul Dorin Măciucă a fost numit manager interimar, pe o perioadă limitată de patru luni (28 noiembrie 2016 – 28 martie 2017).

„Dorește să ne dea afară din răzbunare!“


Cu puțin timp înainte de expirarea mandatului interimar, Dorin Măciucă a propus această reorganizare bizară, în urma căreia fostele aliate ale lui Mihai Ungureanu, Nina Călugăru (șef birou Resurse umane) și Mihaela Nedelcu (șef birou Organizare spectacole) își pierdeau funcțiile. Pare o reglare de conturi. Cele două angajate au făcut un memoriu înregistrat la CL Craiova (20 februarie 2017) în care dezvăluie ce se întâmplă la filarmonică. Ele acuză că reorganizarea prin comasarea unor compartimente cu atribuții diferite nu are scop economic, ci este un act de răzbunare. „Adevărul este că actualul director interimar al filarmonicii, Dorin Măciucă, dorește să ne dea afară din răzbunare personală. Măciucă a fost, ca lider sindical, vârful de lance al grupului care l-a îndepărtat prin presiune, din funcția de director artistic, pe maestrul Mihai Ungureanu. Noi două am susținut punctul de vedere legal, care i-a dat dreptate (pe calea justiției) maestrului Ungureanu, stând în calea acestui grup de interese. Ajuns manager, dl Măciucă se grăbește să ne elimine pentru a-și desăvârși opera și a atinge nestingherit și urgent scopurile sale și ale celor care îl susțin. De altfel, de când a fost numit director interimar, dl Măciucă nu a făcut decât să ne șicaneze încontinuu; pe de o parte, luându-ne treptat din atribuții și dându-le altor persoane, iar pe de altă parte inventându-ne greșeli și târându-ne în fața unei comisii de disciplină reorganizate special în acest scop“, scriu cele două în memoriul înaintat CL. Comasarea unor compartimente cu atribuții distincte (imagine – organizarea de spectacole și resurse umane – juridic – achiziții publice) este „absurdă“ deoarece coordonarea va fi greoaie. Ele dau ca exemplu organigramele filarmonicilor din București, Cluj, Timișoara, Ploiești, Pitești, care au compartimente separate pentru aceste activități. „Este evident că prin restructurarea propusă nu se urmărește eficientizarea muncii, ci înlăturarea unor persoane din instituție și recompensarea altora, prin urcarea în funcții superioare ca salarizare“, concluzionează memoriul.

Măciucă, mutare de DNA?

Foarte interesant este de văzut pe ce se fundamentează reorganizarea schemei de personal, din moment ce interimarul Dorin Măciucă nu are în spate un proiect de management aprobat de municipiu. Mai mult, proiectul de management al fostului manager Vlad Drăgulescu nu fusese evaluat pentru conformitate de către primărie, deși era obligatoriu (conform Ordinului Ministrului Culturii nr. 2799/10 decembrie 2015).

Sursele GdS spun că în ultimele zile interimarul Dorin Măciucă a făcut și o mutare pentru care riscă o plângere penală la DNA, pentru abuz în serviciu: secretara filarmonicii, Ramona Goanță, a fost promovată impresar artistic, fără concurs.

În mod misterios, proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a CL Craiova a fost retras de executiv înaintea ședinței de consiliu. Explicația oficială este aceea că proiectul avea o greșeală: noul serviciu de „Organizare și promovare evenimente culturale“ nu ar fi trebuit să se subordoneze contabilului-șef, ci direct managerului. În consecință, proiectul a fost retras pentru ca amendamentul propus la comisia juridică a CL să fie discutat și aprobat și în Consiliul Administrativ (CA) al filarmonicii. Contactat telefonic, managerul interimar Dorin Măciucă susține că „nu este vorba de nici o răzbunare“ în proiectul de reorganizare, ci de „necesitățile actuale“ ale filarmonicii. Faptul că reorganizarea lasă fără funcții tocmai pe susținătoarele fostului director artistic Mihai Ungureanu ar fi o „coincidență“. În ceea ce privește promovarea secretarei ca impresar artistic fără concurs, Măciucă susține că este perfect legală.

În Sala Mare a Primăriei Craiova au fost ieri prezenți și mulți dintre „greviștii“ care cereau la sfârșitul lui 2016 demisiile celor două angajate susținătoare ale lui Ungureanu. Au plecat foarte dezamăgiți din sală după retragerea proiectului de hotărâre, dar managerul Măciucă asigură că organigrama va intra din nou în dezbaterea CL Craiova, luna viitoare…Comenteaza acum

Alte stiri

24 martie 2018

A început Olimpiada Națională de Limba Germană la Craiova

  Olimpiada Națională de Limba Germană Modernă se va derula pentru prima dată la Craiova în perioada 23-29 martie 2018. La această competiție participă 192 de elevi din întreagă țară. Deschiderea festivă a olimpiadei a avut loc vineri, 23 ...
23 martie 2018

Craiova: Reţinut pentru furt din locuinţă

Poliţişti din cadrul Secției 6 Craiova i-au identificat, ieri, pe autorii unui furt din locuinţă, în persoana a doi tineri, M. Ştefăniţă, de 22 de ani, din Breasta şi N.F, de 15 ani, din Pleniţa. Poliţiştii au fost sesizaţi, în

Sumarul ediției de vineri, 24 februarie 2017

Actualitate

» Franţa: Le Pen a refuzat să fie audiată în dosarul privind presupusele fraude comise cu fonduri ale PE
» Inegalitatea veniturilor în România, printre cele mai mari din UE
» O persoană a fost arestată preventiv pentru violențele din Piața Victoriei
» Nicuşor Dan: USR luptă ca OUG 13 să nu fie reînviată în alte legi. Dragnea va face totul pentru a scapă de închisoare
» Ministrul Sănătăţii a anunţat că vaccinul tetravalent va fi distribuit din 28 februarie
» Comisie a Ministerului Agriculturii pentru depistarea eventualului dublu standard de calitate a produselor vest-europene
» Turcia: Erdogan vrea referendum pentru reinstituirea pedepsei cu moartea
» Turcan îi cere ministrului Sănătății să prezinte o dată clară la care va fi disponibil vaccinul pentru hepatita B
» Germania: Mai mult de jumătate dintre imigranții afgani care urmau să fie expulzați au dispărut
» Studenții au călătorit de 11 milioane de lei în primele 20 de zile de la acordarea gratuității
» Jandarmii mehedinţeni au participat la un curs de acordare a primului ajutor premedical

Interviu

» Liviu Cotfasă: Am diversificat specializările la CN „Elena Cuza“

Local

» 1.612 dosare „uitate“ la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina
» Poliţist cercetat pentru că a participat la proteste

Dolj

» Cine ridică gunoiul de pe spațiul verde al străzii Râului?
» Două maşini s-au făcut praf pe strada Bucovăţ din Craiova
» Bătrână găsită moartă printre mormanele de gunoi din propria casă
» Cimino, pus sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile
» Întreruperi energie electrică de luni
» Mii de pachete de ţigări confiscate de la contrabandişti doljeni
» Craiova: Furnizarea gazului va fi oprită temporar, în data de 27 februarie, pe câteva străzi
» Dolj: Trei tineri au fost arestaţi după ce au furat cabluri electrice între staţiile CF Işalniţa şi Cernele
» Craiova: Două tinere cercetate de polițiștii craioveni pentru furt din supermarket
» Craiova: Prins la volan sub influența băuturilor alcoolice
» O ghiulea neexplodată de 50 de kg a fost găsită de un doljean
» Craiova: Cimino, pus sub control judiciar
» Dolj: Peste 13.000 ţigări de contrabandă, confiscate

Gorj

» Gorj: Cuplurile care au participat la Nunta de Aur, premiate cu 500 de lei fiecare
» Gorj: Doi tineri din Câmpina s-au căsătorit de Dragobete, la Poarta Sărutului
» Martorii din dosarul “Rovinari – Turceni” vor fi audiați în ședință secretă

Mehedinţi

» Locuri de muncă vacante în Mehedinţi
» Dezastrul deşeurilor de la Orşova, în atenţia autorităţilor de la Bucureşti
» Mehedinţi: Accident cu victimă la Vânju Mare

Vâlcea

» Vâlcea: Au furat un boiler de 100 de litri dintr-o locuinţă şi riscă să ajungă după gratii
» Vâlcea: Cinci tineri sunt cercetaţi pentru ameninţare, încăierare şi tulburarea liniştii publice
» Vâlcea: Maşină de lux radiată din circulaţie, identificată de poliţiştii rutieri pe drumurile publice
» Circulaţia blocată pe Valea Oltului

Sport

» Voleibaliștii joacă în deplasare
» Pașca și Băbeanu ratează meciul cu Galațiul
» Readuceți liniștea!
» Pandurii vor să producă surpriza la Botoșani
» CSO Filiași a încheiat amicalele cu o înfrângere (galerie foto)
» Scor „alb“ la CS Universitatea II Craiova – ACS Podari
» Baschet (m): Craiova a învins Steaua
» Fotbal / S-au stabilit optimile din Liga Europa
» Fotbal / Istvan Kovacs va împărți dreptatea pe Arena Națională

Sanatate

» Bogdan Fănuţă, managerul SJU Craiova: Tratăm cam 6.000 de pacienți lunar, dar primim bani pentru 4.000

Magazin

» Horoscopul săptămânii viitoare
» Expoziție dedicată prințesei Diana
» Bancul zilei

Top