8.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎnșelăciuni prin metoda „Accidentul“

Înșelăciuni prin metoda „Accidentul“

În urma perchezițiilor făcute în cele două penitenciare, oamenii legii au ridicat mai multe telefoane, cartele și documente
În urma perchezițiilor făcute în cele două penitenciare, oamenii legii au ridicat mai multe telefoane, cartele și documente

Doi deținuți și o tânără din Pitești, acuzați că au înșelat trei bătrâni din Craiova cu sume de bani cuprinse între 13.000 și 28.000 de lei prin metoda „Accidentul“, au fost condamnați de Judecătoria Craiova la pedepse cuprinse între doi ani și jumătate și zece ani de închisoare.

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj anunțau, în aprilie 2016, că au reușit să identifice trei suspecți care au înșelat mai multe persoane din municipiu prin metoda „Accidentul“. Aceștia sunt Ilie Dumitru, de 31 de ani, din Bucureşti, pe atunci deţinut în Penitenciarul Colibaşi, Gabriel Ţaroveanu, de 32 de ani, din comuna doljeană Melineşti, deţinut în Spitalul Penitenciar Colibaşi, şi Ramona Badea, de 20 de ani, din municipiul Piteşti. Oamenii legii au stabilit că femeia era concubina lui Dumitru, dar și cea care se ocupa de colectarea banilor obținuți prin comiterea infracțiunilor de înșelăciune.
Ulterior, oamenii legii au descins la Penitenciarul Colibași, Spitalul Penitenciar Colibași și la domiciliul Ramonei Badea, de unde au ridicat mai multe probe, printre care documente privind transferul unor sume de bani, înscrisuri, cartele telefonice și telefoane mobile.
De asemenea, în urma perchezițiilor, oamenii legii au găsit o scrisoare de dragoste, adresată lui Dumitru, care conținea un mesaj codat: „m-au prins“, „am dat declarația“, „telefoanele sunt ascultate“, „nu te-am putut anunța“, au descifrat polițiștii printre rândurile scrisorii de amor.
Polițiștii doljeni au mai stabilit că cei doi deținuți acționau după o metodă care a făcut zeci de victime în municipiul Craiova și în județul Dolj.
Înșelăciunile prin metoda „Accidentul“ se bazează pe un scenariu bine pus la punct: victimele primesc apeluri pe telefonul fix, iar apelantul se recomandă a fi avocat sau procuror şi susține că o rudă a victimei a provocat un accident rutier şi are nevoie de bani pentru a nu ajunge la închisoare sau pentru a primi îngrijiri medicale. În alte cazuri, cel care sună se recomandă chiar fiul sau nepotul victimei. De obicei, „avocatul“ sau „procurorul“ are o atitudine foarte convingătoare şi solicită victimelor să depună banii într-un cont sau să îi înmâneze unei persoane necunoscute. De cele mai multe ori, victimele sunt alese din rândul persoanelor vârstnice şi uşor de impresionat, care au copii plecați în concediu sau în străinătate şi care deţin sume mari de bani la domiciliu.
Dumitru și Țaroveanu au reușit să înșele prin această metodă trei bătrâni din Craiova, cu vârste cuprinse între 77 și 86 de ani. Deținuții au obținut de la aceștia, în perioada 31 decembrie 2015 – 3 ianuarie 2016, sumele de 13.100 și 28.000 de lei, dar și 2.000 de euro.

Pedepse cu executare la Judecătoria Craiova

În iunie, anul trecut, cei trei inculpați au fost trimiși în judecată, dosarul de înșelăciune fiind înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova. Deși și-au recunoscut faptele pentru a beneficia de o reducere a pedepselor, Țaroveanu și Dumitru au fost condamnați la șase ani, respectiv zece ani de închisoare. Instanța a adăugat la aceste pedepse restul rămas neexecutat din pedepsele primite de cei doi inculpați într-un dosar privind infracțiuni asemănătoare, așa că Țaroveanu trebuie să execute șase ani şi 1.648 de zile (aproape patru ani și jumătate) de închisoare. La rândul lui, Dumitru trebuie să execute zece ani şi 1.204 zile (aproximativ trei ani și patru luni) de închisoare.
În schimb, Ramona Badea a fost condamnată la doi ani şi șase luni de închisoare cu executare.
Instanța a admis acțiunile civile formulate de păgubiți, iar cei trei inculpați au fost obligați să le înapoieze sumele de 13.100 de lei, 28.000 de lei și 2.000 de euro. Sentința Judecătoriei Craiova poate fi atacată cu apel de cei trei inculpați.

Sfaturile polițiștilor

Primul sfat al poliţiştilor pentru a evita o astfel de înşelăciune este să verificaţi dacă ruda respectivă este rănită sau a avut un accident, dându-i un telefon. De asemenea, oamenii legii recomandă să verificați întotdeauna cine vă apelează telefonic înainte de a face orice tranzacţie, să nu depuneţi sume de bani în conturile unor persoane străine, dar și să nu oferiți sume de bani necunoscuţilor care se prezintă la uşă, chiar dacă pretind că sunt trimişi de un membru al familiei.
Nu în ultimul rând, anchetatorii susțin că autorii înșelăciunilor prin metoda „Accidentul“ folosesc detalii pe care însăşi victima le furnizează.
Pentru a împiedica „documentarea“ hoţilor, „poliţia recomandă să fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să vă împrieteniți şi să afle detalii despre familie sau vecini“, au mai precizat polițiștii doljeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS